Direct naar artikelinhoud

Lawaai op het Leidseplein? Oordoppen in, dan gaat het prima

De binnenstad een jungle? Bewoners van de Leidsepleinbuurt hielden op verzoek van Het Parool een nacht bij wat zoal onder hun slaapkamerraam gebeurt. 'Die overlast, dat is zo'n hetze.'

De Korte Leidsedwarsstraat, zaterdagavond rond middernachtBeeld Dingena Mol

Als Ryan Aquino (36) nu een huis zou kopen, zou hij dat weer op deze plek doen. Hij woont in een schattig appartement, tweehoog in de Lange Leidsedwarsstraat.

Hij verhuisde hierheen vanuit Westerpark, omdat hij graag in het centrum wilde wonen. Voor de gezelligheid, en vanwege de investering: in de buurt van het Rijksmuseum, bij de Spiegelgracht. En gezellig is het. Ook 's nachts.

De Amsterdamse ombudsman Arre Zuurmond rapporteerde vorige week dat de binnenstad 's nachts een jungle is, waarin het recht van de sterkste geldt en de overheid 'onduldbaar afwezig' is.

Hij logeerde een nacht in de buurt rond het Leidseplein en noemde dat een onthutsende ervaring: alsof voor de deur permanent een voetbalstadion leegloopt.

Voorzetramen
Aquino wist dat het druk was in de Leidsepleinbuurt, al is het de laatste jaren wel erger geworden. Hij klaagt niet, hij heeft gewoon maatregelen getroffen. Zo heeft hij een hele collectie oordoppen.

Het slaapkamerraam, aan de voorzijde, is overspannen met folie. Het heeft al dubbelglas, maar Aquino is op zoek naar goede voorzetramen. Al denkt hij dat de echte boosdoener de kozijnen zijn: die zijn vermolmd, daar komt het geluid dwars doorheen.

Veel ruzies
Op maandag, dinsdag en woensdag is het 's nachts rustig. Donderdag, vrijdag en zaterdag is het oordoppenwerk. Om half één, één uur is de eerste ronde: dan verkast uitgaanspubliek van de kroegen naar de clubs. En tussen drie en vijf uur is de tweede piek, als de clubs leegstromen.

Ongelukkige timing, noemt Aquino's vriend Lars van Egmond (38) dat. Hij is een deel van de week in Amsterdam, en heeft een eigen huis in Zwolle. Daar wordt hij 's ochtends wakker van de vogels in zijn tuin. "Als ik een drukke dag heb gehad, blijf ik liever in mijn eigen huis," zegt hij. "Hier weet ik nooit zeker of ik kan slapen."

Over de gemeente zijn ze niet ontevreden. De straat wordt elke ochtend geveegd - al hebben de schoonmakers deze zondagochtend wel een plas kots in een hoek gemist.

Een marketing­bureau aan de overkant van de straat veroorzaakt de meeste overlast, doordat personeel vaak buiten staat te borrelen. Als ze daar melding van maken, komen handhavers van de gemeente direct langs.

Het zijn verder allemaal incidenten, zegt Van Egmond: een glas dat kapot valt, iemand die tegen een deur schopt. "Als je een hele avond hebt staan drinken, ontstaan discussies. We horen heel veel ruzies." Die zijn vaak letterlijk te volgen, de smalle straat is een klankkast.

"Soms word ik 's ochtends wakker en heb ik zo'n heel gesprek verwerkt in mijn droom," zegt Aquino. Hij kent de routes van de georganiseerde pub crawls uit het hoofd, die passeren zo rond half één.

Het lawaai komt van uitgaanspubliek, niet specifiek van de toeristen. Bovendien, zegt zijn vriend, Aquino komt uit Londen. Die is qua drukte wel wat gewend.

Leuke stad
Een buurman mengt zich in het gesprek. "Die overlast, dat is zo'n hetze. Wees blij dat Amsterdam zo'n leuke stad is dat mensen er graag komen."

Hij woont al tien jaar in de Lange Leidse­dwarsstraat. Soms wordt hij wakker van mensen die om vier uur 's nachts de club aan de overkant verlaten, maar dan komt hij gewoon even zijn bed uit, zegt: "Hier wonen mensen," en dan is het meestal wel stil.

Big deal. Hij slaapt aan de achterkant, maar veel verschil maakt dat niet, zegt hij. Elke nacht gaan de oordoppen in - en dan is het prima. "Ga hier gewoon niet wonen als je er niet tegen kunt, Nederland is groot genoeg."

Lees ook: Een nacht op de Leidsegracht: 942 overtredingen

Soms komt hij even zijn bed uit, zegt: hier wonen mensen, en dan is het meestal wel stil. Big deal

Een rustige nacht

Ryan Aquino en Lars van ­Egmond hielden op verzoek van Het Parool een logboek bij van de nacht van 10 op 11 maart. Dit was een rustige nacht, zeggen zij.

22.00-23.00 uur
Gegiechel en gelach op straat. Mensen die voorbijlopen, vrouwen op hakken, geroezemoes.

1.16 uur
Scooters crossen op en neer in de straat.

2.53 uur
We worden wakker van juichende Spanjaarden. Later scheldt een Britse haar man of vriend de huid vol.

2.59 uur
Mannen met een Marokkaans accent staan te praten en te schelden. Nederlandse meisjes lopen naar huis, discussiëren wie er straks het vroegst uit moet. Even later: zingende voetbalsupporters trekken langs. "Ga aan de kant man...!" Schreeuwende meisjes.

3.00-3.26 uur
Doorlopend geklets, gelach en geschreeuw. Nederlanders die de clubs verlaten om naar huis te gaan.

3.26-4.00 uur
Relatieve rust. Om 4 uur trekt weer een groepje zingend voorbij (geen toeristen). Iemand loopt luid telefonerend door de straat. Geluid van een scooter.

4.00-4.15 uur
Geroezemoes.

4.23 uur
Een groep Surinaamse of Antilliaanse jongeren komt er niet uit of ze iets of iemand op moeten halen. Ze lopen steeds op en neer in de straat. Uiteindelijk besluit men het niet te doen.

4.34 uur
Een scooteralarm gaat af. Rustig pratende voorbijgangers, langsrijdende scooters.

Tot 5.00 uur
Naar huis gaande jeugd