Direct naar artikelinhoud

Ajax vermorzelt De Graafschap met monsterscore: 8-0

Ajax heeft de laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar tegen De Graafschap aangegrepen om aan het doelsaldo te werken. Het elftal van Erik ten Hag zegevierde met maar liefst 8-0. Lees in dit blog nog eens de ontwikkelingen binnen de lijnen terug.

Dusan Tadic viert de 1-0 tegen De GraafschapBeeld anp

Zowel Hakim Ziyech als Daley Blind scoorde driemaal. Zo blijft Ajax koploper PSV op twee punten volgen en heeft het inmiddels exact hetzelfde doelsaldo als de concurrent uit Eindhoven.

Ajax tegen De Graafschap was zo'n wedstrijd waarvoor de toeschouwers naar de Johan Cruijff ArenA waren gekomen om te kijken met hoe veel er nu weer werd gewonnen. Het krachtsverschil tussen de nummer twee van de eredivisie en de hekkensluiter was zo groot dat de thuisploeg voor rust tot maar liefst zeventien doelpogingen kwam. In de vorm van dit seizoen heeft De Graafschap daar een paar wedstrijden voor nodig.

Eerste treffer voor Mazraoui
Ajax had ook weinig medelijden met de tegenstander die op de slotdag van het seizoen 2015/2016 de 34e landstitel voor de Amsterdamse club in de weg stond. De Graafschap keek al na 32 minuten tegen een achterstand van drie doelpunten aan.

Dusan Tadic opende in de achttiende minuut de score, na fraai aangeven van Hakim Ziyech. De Serviër vierde alweer zijn zeventiende goal van dit seizoen in verschillende competities. Ook bereidde hij al elf doelpunten voor.

Zeven minuten later maakte Noussair Mazraoui de 2-0. De rechtsback dankte zijn eerste treffer in de eredivisie aan een fraaie hakbal van Donny van de Beek. Mazraoui leverde ook de voorzet op de 3-0 van Hakim Ziyech, die na rust nog tweemaal doel trof voordat hij in de 69e minuut naar de kant mocht.

Spits zonder doelpunten
Ook Daley Blind mocht drie keer juichen. De Amsterdammer verbeterde zijn hoogste aantal doelpunten in één seizoen in de eredivisie. In het voetbaljaar 2012/2013 kwam hij tot twee competitietreffers.

Kasper Dolberg zal als enige speler van Ajax geen goed gevoel hebben overgehouden aan de ruime zege. De Deen kreeg weer de voorkeur boven Klaas-Jan Huntelaar in de punt van de aanval maar leverde nauwelijks een bijdrage aan het doelpuntenfestijn.

16:19 zondag 16 december 2018

Kevin Blom wacht de drie minuten blessuretijd niet meer af. Hij fluit af. Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen De Graafschap met 8-0 gewonnen. De nummer twee van de eredivisie bracht met de zege het verschil met koploper PSV weer terug tot twee punten.

Ajax staat in doelsaldo nu gelijk met de concurrent uit Eindhoven.

Hakim Ziyech scoorde driemaal voordat hij in de 69e minuut naar de kant mocht. Ook Daley Blind maakte drie doelpunten. Dusan Tadic en Noussair Mazraoui troffen eenmaal doel.

16:17 zondag 16 december 2018

Het wordt zelfs ook nog 8-0. In de scrimmage maakt ook Daley Blind zijn derde. Zo scoor je nooit en zo maak je een hattrick.

Hakim Ziyech is zojuist uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Nog drie minuten blessuretijd erbij.

16:13 zondag 16 december 2018

Het is al 7-0 dus, maar nog altijd staat de speler waarvan je doelpunten verwacht nog niet op het scorebord: spits Kasper Dolberg. Na een goeie voorzet kopt de Deen opnieuw naast. Het is niet zijn dag.

16:01 zondag 16 december 2018

Wat een schiettent in de Johan Cruijff Arena. 10, 10, 10! klinkt het van de tribunes. Daley Blind kan helemaal vrij binnentikken na een hoekschop van Lasse Schöne. Nog 15 minuten te spelen en het staat liefst 7-0.

Twitter bericht wordt geladen...

15:59 zondag 16 december 2018

Hakim Ziyech krijgt daarna meteen een publiekswissel en wat rust. Daley Sinkgraven is zijn vervanger.

Hakim Ziyech viert zijn tweede treffer tegen De GraafschapBeeld anp

15:56 zondag 16 december 2018

En hij maakt hem ook. De hattrick is voor Ziyech. Hij krijgt veel ruimte en mag weer aanleggen vanaf ruim 20 meter.

15:52 zondag 16 december 2018

Wat een poeier. Daley Blind probeert het maar eens van afstand, vanaf links. En hij faalt niet. Wat heet: hij geeft doelman Etemadi het nakijken.

Het is zijn eerste doelpunt sinds zijn terugkeer naar Ajax deze zomer.

Van de spelers die nu op het veld staan hebben alleen Kristensen en Onana dit seizoen nog niet gescoord.

15:49 zondag 16 december 2018

Daar is de tweede van Hakim Ziyech vanmiddag: 4-0. Een hard schot vanaf 20 meter. Het is zijn negende van het seizoen in de eredivisie en de middenvelder kan voor een hattrick gaan. Ook komt hij daarmee op gelijke hoogte met de zojuist gewisselde Dusan Tadic.

15:48 zondag 16 december 2018

Lasse Schöne lepelt de bal de zestien in op het hoofd van Kasper Dolberg. De Deense spits kopt echter naast.

15:46 zondag 16 december 2018

Ja, Dusan Tadic is er niet blij mee. Maar hij wordt toch gewisseld voor David Neres. Hij krijgt een keer rust na al die wedstrijden die zich opeenstapelen. Ook Noussair Mazraoui wordt naar de kant gehaald door trainer Erik ten Hag. Zijn vervanger is de Deen Rasmus Kristensen.

15:42 zondag 16 december 2018

Een goede aanval van De Graafschap. Stef Nijland geeft voor. Erik Bakker kopt op doel, maar stuit op Onana die met een hand nog net kan redden.

Even daarna worstelen Dolberg en Van de Pavert om de bal. Ajax krijgt een vrije trap. Het mooie schot van Ziyech belandt via de handen van Etemadi op de lat.

15:38 zondag 16 december 2018

Hakim Ziyech passeert zijn man en krult de bal naar het doel. De bal wordt echter te weinig naar de hoek geplaatst waardoor doelman Etemadi mooi kan redden. Nog geen 4-0 voor Ajax.

15:32 zondag 16 december 2018

Ajax is zojuist begonnen aan de tweede helft tegen De Graafschap. Geen wijzigingen bij de Amsterdammers. Bij De Graafschap is Myenty Abena erin gekomen voor Furdjel Narsingh.

15:28 zondag 16 december 2018

Een interessante statistiek van OptaJohan. Verdediger Matthijs de Ligt had in de eerste helft de meeste aannames en schoten in het vijandelijke zestienmetergebied van alle spelers op het veld.

Daarmee lijkt hij het advies van bondscoach Ronald Koeman op te volgen. Die zei in zijn tijd in de eredivisie uitdagingen te creëren voor zichzelf: namelijk als verdediger topschutter van de eredivisie worden.

De Ligt in duel met Van de PavertBeeld anp

15:16 zondag 16 december 2018

Kevin Blom fluit voor rust. 3-0 in de Johan Cruijff Arena voor Ajax tegen De Graafschap. Tadic maakte zijn negende van het seizoen in de eredivisie, Mazraoui zijn eerste en Ziyech zijn achtste.

De Graafschap heeft in de eerste helft weinig kansen gekregen. Eén grote, uit een counter, een op een ging Van Mieghem op Onana af. Maar hij stuitte op de doelman.

15:13 zondag 16 december 2018

Matthijs de Ligt had Ajax nog op 4-0 kunnen zetten voor rust. Na een pass van Hakim Ziyech mocht de aanvoerder vrij doorlopen het doelgebied van Etemadi in, maar raakt de paal.

15:02 zondag 16 december 2018

Het gaat hard nu. De derde goal voor Ajax. Hakim Ziyech staat helemaal vrij en kan binnen tikken na een voorzet van Noussair Mazraoui. Het is 3-0 na ruim 30 minuten. Ajax is heer en meester tegen De Graafschap. Het publiek kan zich opmaken voor een grote overwinning tegen de club uit Doetinchem.

Trainer Henk de Jong wilde de huid zo duur mogelijk verkopen, maar De Graafschap komt amper in balbezit, en als het al gebeurt, dan pakt Ajax de bal na een paar seconden al weer terug.

14:55 zondag 16 december 2018

Ja, daar is de eerste eredivsiegoal van Noussair Mazraoui. Hij rent het strafschopgebied in en wordt bediend door Donny van de Beek met een hakje. De rechtsback schuift de bal mooi in de verre hoek: 2-0 voor Ajax.

Ajax viert de 2-0 tegen De Graafschap.Beeld anp

14:50 zondag 16 december 2018

Ziyech kan vanaf rechts vrij afdrukken. Zijn schot is echter weinig accuraat en gaat naast.

14:47 zondag 16 december 2018

Werkelijk een schitterende pass van Hakim Ziyech in de diepte op Dusan Tadic. Hij blijft rustig en schiet keihard onderkant lat binnen. Het is 1-0 voor Ajax en de negende van de Serviër. Hij is daarmee topscorer van Ajax, zowel in de eredivisie als in de Champions League. Op het miljardenbal scoorde hij ook al vijf keer.

14:44 zondag 16 december 2018

Weer een hoekschop voor Ajax. De ploeg van Erik ten Hag heeft er al zeker 7 gehad. Schöne zet aardig voor, maar Frank Olijve van De Graafschap kan wegkoppen.

Even daarna kan Mazraoui voorzetten, maar rechtsback Owusu is attent en schiet de bal tot een corner.

Uit de hoekschop kan Ajax twee keer op doelschieten, maar de schoten van Ziyech en Frenkie de Jong stuiten op verdedigers van De Graafschap.

14:42 zondag 16 december 2018

Vrije trap voor Ajax. Stef Nijland legt Frenkie de Jong neer. Het is de beurt aan Lasse Schöne. Zijn schot belandt echter via de muur in de handen van doelman Etemadi.

14:40 zondag 16 december 2018

Counter De Graafschap, uit weer een hoekschop van Ajax. Furdjel Narsingh geeft de bal diep op Daryl van Mieghem, hij mag vanaf de middenlijn alleen op doelman Onana af. Maar hij blijft niet koel en de keeper redt. Hier had de club uit Doetinchem meer mee moeten doen. Hij schiet te snel, nog buiten de zestien, terwijl Ajacieden Mazraoui en Ziyech hem niet meer kunnen bereiken.

14:38 zondag 16 december 2018

Zelfde recept. Ziyech met de voorzet uit de corner. De Ligt kopt, maar wordt daarbij ook naar beneden getrokken. Scheidsrechter Kevin Blom ziet er geen overtreding in, en dus geen strafschop voor Ajax.

Weer een hoekschop voor AjaxBeeld anp

14:35 zondag 16 december 2018

Vanaf de rechter flank stuurt Hakim Ziyech twee tegenstanders de verkeerde kant op, waarna hij met links uithaalt. De bal verdwijnt naar de verre hoek, maar gaat net naast de paal.

Ook de hoekschop is gevaarlijk. De voorzet van Ziyech wordt op doel gekopt door Matthijs de Ligt, maar doelman Agil Etemadi redt knap. Daarna is hij nogmaals de reddende voor De Graafschap door het schot van Tagliafico te pareren.

Etemadi lijkt daar wel geblesseerd bij te raken, maar kan verder. Hij is de tweede doelman van De Graafschap. Hidde Jurjus is geblesseerd. Derde doelman Jordy Rondeel kan weer op de bank plaats nemen.

14:32 zondag 16 december 2018

De Graafschap werkt een diepe bal weg uit eigen zestienmetergebied. Die komt voor spits Kasper Dolberg te liggen. Het schot uit de volley gaat echter naast.

14:29 zondag 16 december 2018

De Graafschap heeft zojuist afgetrapt in de Johan Cruijff Arena. Het is de laatste thuiswedstrijd voor Ajax, dit kalenderjaar.

14:22 zondag 16 december 2018

Trainer Erik ten Hag tegen Fox Sports: "Het gaat altijd eerst om winnen. Maar dan moet je wel op 100 procent spelen. Wij hebben veel meer kwaliteiten dan De Graafschap, maar dat moet je ook tonen. Elke goal telt. En daar moet je aan werken."

En De Graafschap-trainer Henk de Jong probeert zijn spelers op scherp te zetten. "Ik heb van te voren tegen de spelers gezegd dat ze niet alles moeten gaan filmen hier in het stadion, want dan kunnen we beter op schoolreisje gaan naar Madurodam."

Het laatste treffen met De Graafschap, op 8 mei 2016 is pikant. Tegen de toen al gedegradeerde ploeg werd een zeker lijkend kampioenschap verspeeld. Omdat Ajax in Doetinchem niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel, ging PSV er op de laatste speeldag van dat seizoen met de titel vandoor. De Graafschap degradeerde, zoals gezegd, om pas deze zomer weer terug te keren in de Eredivisie.

Ajax hoeft in het laatste thuisduel van dit kalenderjaar normaal gesproken geen problemen te verwachten. De Graafschap staat ook nu laatste in de Eredivisie, won pas drie wedstrijden en heeft een doelsaldo van negatief eenentwintig. Bovendien heeft De Graafschap nog nooit gewonnen in Amsterdam.

Ajax begint de thuiswedstrijd in de wetenschap dat koploper PSV zaterdag eenvoudig met 0-4 won bij Heracles Almelo, en het verschil tussen beide ploegen in ieder geval voor even weer terug heeft gebracht naar vijf punten. Er moet dus gewonnen worden om de marge weer naar twee terug te brengen.

Opstelling
In tegenstelling tot de Champions League-wedstrijd van afgelopen woensdag tegen Bayern München mogen de Denen Lasse Schöne en Kasper Dolberg weer starten van trainer Erik ten Hag. Lasse Schöne neemt plaats op het middenveld, waar woensdag Daley Blind stond. Die schuift een linie naar achteren en komt centraal in de verdediging naast aanvoerder Matthijs de Ligt.

Dat betekent dat Maximilian Wöber weer wisselspeler is. De Oostenrijker kreeg woensdag tegen Bayern rood na een bijzonder stevige tackle op Leon Goretzka. Omdat Kasper Dolberg zondag de nummer negen is van Ajax staat Dusan Tadic op de linkerflank en begint David Neres op de bank.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind en Tagliafico; Schöne, Van de Beek en De Jong; Ziyech, Dolberg en Tadic.