Direct naar artikelinhoud

Stad onnodig lang in het donker

Het zijn donkere tijden voor Amsterdam. Straatlichten zijn vaak defect en reparaties laten regelmatig te lang op zich wachten. Dit wordt veroorzaakt door slechte bedrijfsvoering van de onderhoudsaannemers.

Stad onnodig lang in het donker
Beeld Shutterstock

Dat schrijft verkeerswethouder Sharon Dijksma in reactie op vragen hierover van D66-raadslid Jan-Bert Vroege. Onderhoudsbedrijven zouden te weinig personeel hebben om de reparaties tijdig uit te kunnen voeren. Daarnaast heeft de wintertijd 'traditioneel' gezorgd voor veel valse meldingen door mensen die in de veronderstelling zijn dat de verlichting kapot is, omdat het buiten al donker is.

14.000 storingen
Dijksma schrijft in november een boete te hebben opgelegd aan twee ondernemers. Ook zal er extra stevig worden beboet wanneer de komende maanden de aannemers opnieuw in gebreke blijven: telkens als de reparatie te laat wordt uitgevoerd, zal een sanctie worden opgelegd.

Amsterdam telt naar schatting 150.000 'lichtpunten'. Jaarlijks worden er circa 14.000 storingen gemeld. Afgelopen jaar is 56 procent van alle meldingen van defecte straatverlichting binnen vijf werkdagen opgelost en 86 procent binnen vijftien dagen. 

Behalve de aannemers treft ook de gemeente blaam, blijkt uit het schrijven van Dijksma. Een nieuw registratiesysteem dat is ingevoerd voor overlastmeldingen blijkt in de praktijk niet altijd goed te werken waardoor meldingen niet direct op de goede plek terechtkomen. In de helft van de gevallen lopen reparaties om die reden vertraging op. 

Volgens Vroege is er sprake van een structureel probleem. "Blijkbaar lukt het ons niet om een meldingssysteem op te zetten dat simpel is en gewoon werkt. Ondertussen brandt op veel plekken de straatverlichting niet, just in deze donkere tijden. Dit moet op korte termijn echt worden verbeterd."

86%

86 procent van de meldingen van defecte straatverlichting is vorig jaar binnen 15 werkdagen opgelost