Direct naar artikelinhoud
Update

OM: 'Journaliste verdacht, maar niet van terreur'

Het Openbaar Ministerie (OM) bestempelt Turkije-correspondent Ans Boersma als verdachte in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar terrorisme.

Ans BoersmaBeeld Privéfoto

Daarbij zijn verscheidene verdachten betrokken. Boersma is verdachte, maar wordt zelf niet verdacht van een misdrijf met een terroristisch oogmerk, meldde een woordvoerder van het OM. 

De Nederlandse FD-correspondent werd donderdagochtend door de Turkse politie het land uitgezet. Minder dan 24 uur nadat zij was gearresteerd en vastgezet.

De woordvoerder van het OM zei dat Boersma op Schiphol, waar ze donderdagochtend aankwam, niet is aangehouden. Ze wilde niet zeggen of de journalist is verhoord. Ook wil ze niet kwijt om welk terreuronderzoek het gaat.

Wel bevestigde het OM dat het in het kader van datzelfde onderzoek informatie heeft verstrekt aan de Turkse autoriteiten. Dat gebeurde recent. Die informatie ging over de journalist, aldus de woordvoerster. Ook stelde het OM in deze zaak vragen aan Turkije.

Boersma is volgens het OM echter niet op verzoek van Nederland uitgezet of uitgeleverd.

Turkije
Turkije kwam met een soortgelijke verklaring. Een woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meldt dat de Nederlandse politie de Turkse autoriteiten informatie heeft gegeven over banden die correspondent Ans Boersma zou hebben met terrorisme.

"De deportatie van mevrouw Boersma was op geen enkele wijze gerelateerd aan haar journalistieke activiteiten tijdens haar verblijf in Turkije. De Turkse autoriteiten hebben onlangs van de Nederlandse politie vernomen dat mevrouw Boersma banden had met een terroristische organisatie en een verzoek gekregen om informatie te geven over haar verplaatsingen in en buiten uit Turkije,'' zo staat in een verklaring.

Het zou gaan om Jabhat al-Nusra. Die jihadistische groepering, die tegenwoordig anders heet, wordt doorgaans gelinkt aan terreurgroep Al Qaida. Meerdere Nederlandse Syriëgangers hebben zich de afgelopen jaren bij die groep aangesloten.

In het FD is te lezen dat het volgens Boersma zelf mogelijk is dat haar uitzetting te maken heeft met haar relatie met een Syriër tot de zomer van 2015. Deze werd afgelopen najaar in Nederland gearresteerd vanwege voormalig lidmaatschap van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra. Boersma werkt sinds februari 2017 voor het FD.

'Ernst'
De woordvoerder van Erdogan wijst er op dat terroristische groeperingen, waaronder PKK en ISIL, de afgelopen jaren dodelijke aanslagen hebben uitgevoerd in Turkije waarbij meer dan 2000 burgers omkwamen.

"Wegens de ernst van de bedreiging werken we nauw samen met onze vrienden en bondgenoten, waaronder Nederland, en vertrouwen op hun inzichten om bedreigingen tegen Turkse en Europese veiligheid te identificeren en te neutraliseren. Tot nu toe hebben de Turkse autoriteiten, met de hulp van hun internationale partners, tienduizenden personen op de zwarte lijst gezet met banden met terroristische organisaties als onderdeel van een voortdurende inspanning om extremisme te bestrijden."

Verblijfsvergunning
De Turkse politie hield Boersma woensdagochtend in Istanbul aan toen ze zich meldde bij de immigratiedienst voor verlenging van haar verblijfsvergunning. 

Op een politiebureau kreeg ze te horen dat Turkije haar het land uitzet. Dat zou om 'veiligheidsgerelateerde' redenen zijn. Turkije heeft Boersma tot de 'ongewenst persoon' verklaard. Volgens het overheidskritische onlineportaal Diken heeft Turkije Boersma ook een inreisverbod van zes jaar opgelegd.

'En dan zit je ineens in het vliegtuig terug naar Nederland. Ongewenst persoon verklaard in Turkije', schrijft Boersma op Twitter kort voor haar vertrek naar Amsterdam, waar ze donderdagochtend aankwam.

Lees ook: Nederlandse correspondent Ans Boersma Turkije uitgezet

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...