Direct naar artikelinhoud

John de Mol deelt RTL weer een dreun uit: 'Het is nu oorlog'

Met het wegkapen van Linda de Mol bij RTL deelt mediamagnaat en broer John de Mol zijn concurrent de gevoeligste dreun uit tot nu toe. Maar is het ook een knock-out? Wat moet en kán RTL nu nog doen?

en
Naast Linda de Mol verruilden ook de presentatoren Johnny de Mol, Gordon, Jandino Asporaat, Wendy van Dijk RTL voor SBS 6 van John de Mol.Beeld anp

"Als ik bij RTL zat...? Ik zou met het hele team twee dagen op de hei gaan zitten om opnieuw goed naar het programmaschema te kijken," zegt voormalig SBS 6-zenderbaas Tina Nijkamp.

Zij doelt hier niet alleen op de aangekondigde transfer van Linda de Mol (54) en naar verwachting een groot deel van de programma's die ze bij RTL presenteerde.

Het binnenhalen van Linda is de zoveelste slag van John de Mol, die tal van bekende A-sterren en bij RTL uitgezonden titels (uit zijn eigen productiestal) wegkaapte. Alles om het nog steeds matig scorende SBS 6 naar een hoger kijkcijferplan te tillen.

Vertrouwde titels
"In mijn tijd bij SBS 6, raakten we Holland's Got Talent kwijt aan RTL en dat had een enorme impact op de hele zender," zegt Nijkamp. "Wij probeerden dat op te lossen met meer afleveringen van de talentenjacht Popstars. Dat liep niet goed af," zegt ze, wijzend op de teleurstellende cijfers. "En dan was dat maar één titel."

Het probleem volgens Nijkamp: "Het is tegenwoordig heel moeilijk nieuwe programma's uit te proberen. Mensen houden van vertrouwde titels. Kijk bijvoorbeeld naar Wie is de Mol? en Miljoenenjacht, waarvan de kijkcijfers nog steeds stijgen. Ik zie bij RTL wel veel kracht in Videoland. Zo'n onlineplatform heeft Talpa niet."

Productiehuis Fremantle
Mediaconsultant Oege Boonstra ziet het minder somber in. "Het is natuurlijk een enorme aderlating voor RTL, dat is zonneklaar. Maar ik zou niet in paniek raken." Boonstra spreekt namens 3 Rivers, dat zich bezighoudt met strategieontwikkelingen voor commerciële en publieke mediabedrijven.

"Het verliezen van presentatoren en programma's biedt ook kansen."

"RTL is met de maatschappelijk ingestoken programma's van Beau van Erven Dorens (Five Days Inside, Het Rotterdam project) een bepaalde weg ingeslagen. Ga op die weg door."

"Voor de vrijdag- en zaterdagavond heb je dan nog wel entertainment nodig, maar RTL heeft banden met het internationaal sterke productiehuis Fremantle (Holland's Got Talent, Dancing with the Stars) en op die manier toegang tot veel mooie formats."

Verlinde en Versteegh
Boonstra wijst ook op de nog altijd sterke vooravond van RTL, met het succesvolle RTL Boulevard en GTST. Daar ontbreekt het nog aan bij SBS 6. Het Boulevardachtige 6 Inside (dagelijks om 18.00 uur) met Albert Verlinde en Jan Versteegh voldoet vooralsnog niet aan de hoge verwachtingen van de zender.

Zit de SBS-kijker hier op te wachten? SBS is echt niet automatisch aan de winnende hand

"Het is ook een goed voorbeeld van een programma waar de typische SBS-kijker misschien niet op zit te wachten. En zit die wel te wachten op de RTL-titels die in aantocht zijn? SBS is nu echt niet automatisch aan de winnende hand."

RTL Late Night
Wat oud RTL- én SBS-baas Fons van Westerloo betreft, mag RTL het spel best op het scherp van de snede spelen. "Waarom zou je Wendy van Dijk nu The Voice nog laten presenteren? Voor de presentatoren die naar Talpa vertrekken zónder programma, zou ik zeggen: zet daar meteen iemand anders neer. Dan zijn ze even niet in beeld, komen ze mogelijk in een vacuüm en moeten ze bij SBS 6 opnieuw beginnen."

"RTL moet wel echt iets gaan doen. Het is nu oorlog, dus moet je de wapens laten kletteren."

Van Westerloo kijkt ook naar het succes van NPO 1. "Als je ziet hoe goed die zender het doet met programma's van niet-Talpa-producenten. Veel programma's daar zijn van producenten die eerder bij RTL nauwelijks aan de bak kwamen. Dus meteen contact leggen en zeggen: jullie zijn welkom, want we hebben een nieuwe programmering nodig. Er is genoeg talent in Nederland om die gaten te vullen."

De mediadeskundige geeft advies, maar heeft ook twijfels. "RTL heeft een paar weken de tijd gehad om de formule van RTL Late Night met Twan Huys te veranderen. Als je dat dinsdagavond zag: er speelden grote nieuwszaken, zoals de brexit, en toch had het programma totaal geen urgentie. En dus belabberde kijkcijfers."

"RTL is voorlopig niet heel erg goed aan het terugkomen. Aan Twan Huys heb je nu niets. Die moet eindelijk doen waar hij goed in is: een journalistiek programma maken."

RTL moet wel echt iets gaan doen. Het is nu oorlog, dus moet je de wapens laten kletteren