Direct naar artikelinhoud

Wethouder: in nieuwe wijken tot 60 procent sociale huur

Wethouder Laurens Ivens wil in nieuwe woonwijken tot 60 procent sociale huurwoningen. Ontwikkelaars en corporaties willen juist minder sociale huur. Zij waarschuwen voor een bouwinfarct.

Wethouder Laurens Ivens: 'Met de oude afspraak gaan we het niet redden'Beeld ANP

Amsterdamse vastgoedontwikkelaars pleiten ervoor de regels voor nieuwbouwprojecten te versoepelen. Die zouden anders niet meer rendabel zijn.

Topman Rob Haans van corporatie De Alliantie waarschuwde in mei al in Het Parool tegen te veel sociale huurwoningen, en zaterdag voegde ontwikkelaar Maarten de Gruyter zich bij hem.

Laurens Ivens wil de regels juist aanscherpen. De wethouder presenteert eind dit jaar zijn nieuwe woningbouwplannen. Daarin wordt de '40-40-20'-verhouding bij de bouw van nieuwe woonwijken (40 procent sociale huur, 40 procent middensector, 20 procent vrij) omhoog bijgesteld.

"Bij nieuwbouw op grondposities die we zelf in handen hebben, willen we toch meer sociale woningen dan die 40 procent," aldus Ivens.

"Daar gaan we het in de stad niet mee redden als we, zoals in het coalitieakkoord is afgesproken, per jaar minstens 2500 sociale woningen en 1670 middenhuurhuizen willen realiseren - van de 7500 die we in totaal willen bouwen."

Nu is 58 procent sociale huur.

Volstrekt duidelijk
Het percentage 'sociaal' kan daarbij op sommige plekken richting de 60 procent gaan. "Bouwtechnisch komt dat financieel uit, tenzij je als belegger of ontwikkelaar op de top van de markt een grondpositie hebt verworven."

"Sommige vastgoedpartijen denken dat ze daarmee zelf kunnen bepalen wat ermee gebeurt. Wij zijn volstrekt duidelijk geweest met onze eisen. Als een ontwikkelaar er dan verlies op maakt, is dat zijn ondernemersrisico."

Hij zegt toe dat er uitzonderingen mogelijk zijn. "Per woningproject kijken we wat er nodig is om het te laten slagen. Je ziet het aan de woningen die nu al worden gebouwd. Het kan."

Wel is de wethouder bereid om voor de ombouw van kantoren naar woningen te blijven vasthouden aan de oude belofte van 40 procent sociale huur. Anders wordt die transformatie verliesgevend.

Duidelijkheid
Ontwikkelaar Maarten de Gruyter waarschuwde zaterdag in Het Parool dat beleggers en ontwikkelaars afhaken vanwege de eis dat bij nieuwbouw ten minste 40 procent van de woningen in de sociale sector moet vallen. 

De gemeente zou de vastgoedsector als vijand zien en het overleg schuwen.

Ivens herkent zich niet in het beeld van een overheid die niet met de vastgoedwereld praat. "Het is heel vervelend als ze een brief hebben gestuurd die ik niet ken."

"Het laatste dat we moeten hebben, is dat bouwers, ontwikkelaars en beleggers afhaken. Ik wil juist het gesprek met ze aan over de enorme kansen met woningbouw die we bieden. Ze vragen om duidelijkheid. Die bieden wij."

Het laatste dat we moeten hebben, is dat bouwers, ontwikkelaars en beleggers afhaken

Eeuwigdurende middenhuur

Ivens wil ook bij nieuwbouw de 'middenhuur' (710 tot 971 euro) 'eeuwigdurend' vastleggen. De huren mogen dan alleen met de inflatie meestijgen. Nu liggen ze bij nieuwbouw 25 jaar vast.

Institutionele investeerders als pensioenfondsen, die vanwege risicospreiding ook in vastgoed moeten beleggen, hebben daar grote moeite mee, omdat ze op de lange termijn niet het rendement halen dat nodig is om de pensioenen te betalen.

"Heel veel nieuwe middenhuurwoningen in Amster­dam verdwijnen te snel richting vrije sector," zegt Ivens. "We willen niet dat we over 25 jaar de huizen kwijtraken die we nu in deze sector bouwen."