Direct naar artikelinhoud

OM eist 19 dagen cel voor moeder van vondeling CS

Nabila R., de 40-jarige Marokkaanse moeder die eind vorig jaar haar driejarig zoontje achterliet op Amsterdam CS, hoeft van justitie niet terug in de cel. Ze zag geen uitweg voor haar kind, zegt ze zelf.

Het jongetje was eerder met een vrouw op het station, was op camerabeelden te zien.Beeld Politie

Volgens R. had ze problemen met haar zoon en kon ze nergens hulp vinden. "Amir was agressief en sprak niet. Niemand kon hem helpen. Mijn zoon werd zieker en zieker, en kreeg aanvallen. De enige oplossing was hem achter te laten," zei ze maandagochtend in de rechtbank.

De officier van justitie eiste een onvoorwaardelijke celstraf van 19 dagen, die ze al heeft uitgezeten, en een voorwaardelijke straf van 60 dagen.

Nabila R., analfabeet en zwak­begaafd, liet op zondag 26 november 2017 haar destijds driejarig zoontje achter op CS. Op camerabeelden is te zien dat hij er na zijn achterlating in zijn eentje rondrende. Een buschauffeur merkte het jongetje op en bracht hem naar de politie.

Vliegticket
Daags na de vondst van het jongetje verspreidde de politie bewakingsbeelden waarna de moeder na een tip werd gevonden in de Warmoesstraat.

In haar tas werd een vliegticket naar Casablanca aangetroffen. "Ik kon niet helder denken. Ik wilde bij mijn zoon zijn. Ik kon niet slapen en hoorde steeds zijn stem. Ik probeerde hem te vinden. Niemand kan zijn kinderen loslaten," vertelt R. die sinds haar vrijlating bij het Leger des Heils verblijft.

De moeder woonde eerder in Italië en leefde met haar zoon op straat nadat ze door haar partner uit huis was ­gezet. Ze ging naar een vriendin in Nederland omdat ze hulp wilde hebben voor haar zoon. Die vriendin stuurde haar ook weg.

Geholpen
Ze ging die zondag naar CS. "Ik was aan het denken en piekeren. Ik wist dat er camera's hingen zodat we gezien zouden worden."

Op de vraag van de rechter waarom ze zo'n klein jongetje alleen heeft gelaten, antwoordde R. huilend: "Dan wordt hij tenminste geholpen. Dat is beter dan bij mij zijn."

Amir is ondergebracht bij een pleeggezin. Het gaat beter met hem. In het pleeggezin is Amir, die voor een jaar onder voogdij staat, gaan praten. Hij gaat inmiddels naar school. "Er wordt gedacht dat hij een vorm van autisme heeft," zegt de rechter.

Verblijfsstatus
"Ik accepteer dat niet. Ik zie hem als een normaal persoon," reageert R., die in Italië een tijdelijke verblijfs­status had en nog een dochter heeft in ­Marokko.

Ze heeft inmiddels wekelijks contact met Amir. Er wordt momenteel 'hard gewerkt' om een verblijfsstatus voor R. te regelen.

De officier eiste naast de 19 dagen cel een voorwaardelijke celstraf van 60 dagen met de voorwaarden dat R. een moeder-kindtraject volgt, naar dagbesteding gaat en Nederlands leert. "Nu is het een aardige buschauffeur die Amir vond, maar het had heel anders kunnen aflopen," ­aldus de officier.

De uitspraak is op 29 oktober.

Lees ook: Jongetje op CS niet uniek: 11 keer eerder kind achtergelaten

Achterlaten was de enige oplossing
Nabila R.