Direct naar artikelinhoud

De pabo trekt weer meer studenten

Goed nieuws in de strijd tegen het lerarentekort: er zijn weer meer aanmeldingen voor de pabo. Aan de Hogeschool van Amsterdam steeg het aantal inschrijvingen zelfs met 26 procent.

Stakende leraren eerder dit jaar in Rotterdam.Beeld ANP

De pabo trekt tegenwoordig weer meer studenten. In heel het land stegen de inschrijvingen met 10 procent. De pabo van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) noteerde zelfs een stijging van 26 procent (van 138 studenten in 2017 tot 174 nu).

Op de iPabo (de interreligieuze pabo met vestigingen in Alkmaar en Amsterdam) ging het aantal studenten van 323 vorig jaar naar 362 dit jaar. En bij de universitaire pabo aan de UvA zitten de aanmeldingen ook voorzichtig in de lift.

In tijden van lerarentekorten is het bijzonder goed nieuws dat studenten voor de pabo kiezen. Tussen 2006 en 2015 halveerde het aantal studenten, nadat in 2015 toelatingstoetsen werden ingevoerd.

Havisten en mbo'ers die geen aardrijkskunde, geschiedenis of natuur en techniek in hun eindexamenpakket hebben, moeten via die toetsen bewijzen dat ze het wel kunnen.

Waar de hernieuwde interesse aan ligt, is niet in een woord te vatten, zegt Ramon Puras, decaan van de afdeling Onderwijs & Opvoeding op de HvA. "Het lerarentekort wordt natuurlijk veel besproken in de media."

Deels is de baanzekerheid voor leraren aantrekkelijk, maar volgens Puras speelt er ook nog iets anders. "Voor veel studenten is geld verdienen niet meer de belangrijkste drijfveer, ze zijn op zoek naar zingeving en zoeken dat in het onderwijs of de zorg."

Op de iPabo zagen ze vooral de deeltijdstudenten en de zijinstromers toenemen, een ontwikkeling die de analyse van Puras onderschrijft. 

Toch had opleidingsmanager Kees Bakker van iPabo op meer studenten gehoopt. "20 procent haalt de toelatingstoetsen niet," zegt hij. Al is het voordeel daarvan dat er weinig uitval is. "Historisch laag," volgens Bakker. 

Wanhopig
In de klas van Eva de Vries (19) op de pabo van de HvA is al wel iemand uitgevallen. Maar met vijf klassen eerstejaars zijn genoeg studenten over. Zij twijfelt in elk geval niet. 

De droom sinds de basisschool om zelf juf te worden maakt ze nu waar. Werkdruk en discussies over salaris hebben haar niet afgeschrikt. Afgelopen week liep ze voor het eerst stage. 

De vrienden van Koen Rosema (19) vonden zijn keuze voor de pabo apart. Maar hij is helemaal op zijn plek. En niet eens de enige jongen. "Er zijn er zeven in mijn klas."

De pabo trekt weer meer studenten
Beeld Jamie Groenestein

Opvallend is dat met het nijpende tekort jonge studenten al vroeg van de opleiding worden losgeweekt om in te vallen op scholen. Rosema is al gepolst. "Zodra ze zien dat je iets kan, vragen ze of je kunt bijspringen of aan ze wilt denken als je klaar bent met je studie."

Een studiegenootje van Eva de Vries werd al twee dagen alleen voor een klas gezet, omdat de dienstdoende juf ziek was.

"Het is niet de bedoeling, maar het gebeurt veel," weet opleidingsmanager Bakker. De opleidingen proberen hun studenten te beschermen, 19-jarigen al voltijd voor de klas zetten is niet de bedoeling, maar sommige scholen zijn wanhopig. 

Puras vindt het niet kunnen en probeert afspraken te maken met schoolbesturen. "Voor de studenten zelf is het niet goed en het kost ons ook geld als studenten studievertraging oplopen." 

Al te hard juichen kan overigens nog niet, benadrukken de opleidingen. Het lerarentekort (met ongeveer 100 onvervulde vacatures in het Amsterdamse basisonderwijs nu en een prognose tot wel 400 in de komende jaren) is er nog niet mee opgelost. 

Puras: "We moeten op meerdere oplossingen blijven inzetten. En blijven vernieuwen, want lerarentekorten of overschotten zijn altijd cyclisch. Hoe moet het straks als de werkgelegenheid weer daalt?"

Zodra ze zien dat je iets kan, vragen ze of je kunt bijspringen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.