Direct naar artikelinhoud

'Strafrecht is er ook voor gewelddadige patiënten'

Grof geweld tegen zorgverleners komt vaker voor. Justitie kan de psychiatrie helpen om dat ­probleem op te lossen. Dat zegt Jeroen Zoeteman, psychiater en manager bij de Spoedeisende ­Psychiatrie Amsterdam.

Jeroen Zoeteman.Beeld Rink Hof

Welke voorbeelden van geweld ­tegen uw medewerkers kent u?
"Bij excessen gaat het om brandstichting in de kliniek of om fysiek ­geweld. Een collega is na een klap van een patiënt aan één oog blind geworden. Die zit nu thuis."

"Binnen de reguliere psychiatrie zien we steeds meer mensen die zeer gewelddadig zijn. Die mensen horen niet bij ons. Wij zijn er voor mensen met een psychiatrische aandoening, niet voor mensen die verward en gewelddadig zijn. Niet iedereen die verward en geweld­dadig is, heeft een psychiatrische aandoening."

Horen verwarde mensen die ­gewelddadig zijn dan in een cel?
"Als het geweld niet voortkomt uit een behandelbare psychiatrische stoornis, dan horen ze daar inderdaad. Denk aan iemand die te veel drank en drugs heeft gebruikt en in een nachtclub wild om zich heen gaat slaan. Die hoort niet in de psychiatrie, maar bij politie en justitie."

"Psychiatrische patiënten die ­geweld gebruiken, zijn soms wilsonbekwaam, maar soms niet. In dat laatste geval vallen ze gewoon onder het strafrecht. Het strafrecht is er ook voor patiënten."

Hoe kan justitie een grotere rol nemen?
"In Amsterdam loopt al een ­samenwerkingsproject dat succesvol is, maar in de toekomst moeten psychiatrie en justitie elkaar nog meer opzoeken."

"Als iemand gedwongen is opgenomen en in de kliniek door het lint gaat, doen wij aangifte. Justitie kan ons helpen door ­iemand na die aangifte uit de ­reguliere psychiatrie te houden. Via het strafrecht of de forensische psychiatrie. Die organisaties zijn ingericht op geweld, de reguliere psychiatrie niet."

Wat doet het geweld met uw werknemers?
"Ze worden banger. We hebben ­extra mensen aangenomen die op de veiligheid letten. Het is al moeilijk om mensen te vinden die in de acute psychiatrie willen werken, het geweld tegen zorgverleners maakt dat nog moeilijker."

"Geweld in de kliniek is ook ­belastend voor andere patiënten. We moeten alles doen om dit te ­bestrijden."

Lees verder: Het ene moment 'normaal', dan weer hevig in de war

Psychiatrie en justitie moeten elkaar nog meer opzoeken