Direct naar artikelinhoud

Nieuwe prioriteit van de politie: de drukte in de stad

De politie geeft de komende jaren prioriteit aan de toeristische overlast en drukte. Dat gaat ten koste van mensenhandelbestrijding.

Politie op een Amsterdamse zaterdagavondBeeld ANP

De samenstelling van de regionale prioriteitenlijst van de politie verandert. Behalve de bestrijding van mensenhandel verdwijnt ook een van de speerpunten van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan: de treiteraanpak. 

Die had als doel overlastgevende huishoudens verplicht te laten verhuizen, maar is inmiddels verdwenen uit het Regionaal Veiligheidsplan 2019-2022. Dit is een document waarin de zes gemeenten binnen de politieregio Amsterdam-Amstelland elke drie jaar afspreken wat de grootste bedreigingen zijn voor de veiligheid in het gebied.

Verwarde personen
Op zichzelf gaat het best goed met de veiligheid in de regio Amsterdam, blijkt uit onderzoek onder de inwoners. Zo is het aantal inwoners dat zich 'wel eens onveilig voelt in de eigen buurt', gedaald naar 22,6 procent in 2016, terwijl dat in 2015 nog ruim 25 procent was.

Misschien, er is nog geen onderzoek naar gedaan, komt dat doordat het aantal high impact crimes, ingrijpende misdrijven zoals straatroven en overvallen, al jaren gestaag daalt. Ook het aantal woninginbraken is fors afgenomen, van 6589 in 2011 tot 4909 in 2016. En dat terwijl het aantal inwoners en bezoekers almaar groeit.

Toch blijven de high impact crimes de komende jaren een prioriteit. De hoop is dat het fenomeen hierdoor langdurig beperkt blijft en niet direct weer de kop zal opsteken zodra de aandacht van de politie verslapt.

De afname kan permanent worden gemaakt door meer tijd en geld te stoppen in de opsporing en vervolging van de daders die zich vooral schuldig maken aan high impact crimes.

Ook de bestrijding van radicalisering, de ondermijning van de bovenwereld door de georganiseerde criminaliteit en de bestrijding van discriminatie blijven politieprioriteiten. Nieuw in de regionale lijst is cybercrime, ­dat voorheen vooral landelijk aandacht kreeg.

Ook wil de politie zich meer gaan focussen op personen die niet mee kunnen komen in de samenleving en door hun gedrag de veiligheid van anderen bedreigen. Denk aan vluchtelingen, verwarde personen, verslaafden enbedelaars.

Kindermishandeling
De speciale aandacht voor de positie van sekswerkers en slachtoffers van mensenhandel verdwijnt. Volgens het nieuwe Veiligheidsplan wordt die categorie ondergebracht bij de prioriteit 'ondermijning', maar de vraag is wat daarvan overblijft. Want ook de strijd tegen drugshandel valt onder deze prioriteit en bekend is dat de politie daar al nauwelijks genoeg capaciteit voor heeft.

Hetzelfde geldt voor kindermishandeling, een prioriteit uit de periode 2015-2018 die de komende jaren onder het kopje high impact crimes wordt geschoven.

Discriminatiebestrijding en radicalisering blijven deel van de prio-lijst

De drukte, vooral in Amsterdam, is wel een nieuwe prioriteit van de hele politieregio, omdat de enorme groei de sociale cohesie in de stad bedreigt.

Hoe de politie meer prioriteit wil geven aan dit onderwerp, is nog niet concreet ingevuld in het veiligheidsplan. De overlast en criminaliteit in druktegebieden moeten worden bestrijden, maar de maatregelen verschillen.

Voor specifieke gebieden maken we een maatwerkaanpak met inwoners, ondernemers en andere partijen,' aldus het veiligheidsplan. Dit deed de politie de afgelopen jaren ook al, onder meer door een groep agenten en handhavers vrij te maken voor het Binnenstadoffensief. Donderdag wordt het plan besproken in de gemeenteraad.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.