Direct naar artikelinhoud

Ziekenhuizen zetten zich schrap voor griepgolf

Het is officieel: de griepepidemie is weer in het land. De vorige winter duurde de plaag achttien weken, twee keer zo lang als gemiddeld.

Jaarlijks overlijden naar schatting 2700 mensen aan de gevolgen van griep.Beeld anp

Wordt 2019 weer zo'n beproeving? De vorige keer moesten schoolklassen thuisblijven vanwege zieke onderwijzers en personeel van de spoedeisende hulp werkte zich drie slagen in de rondte om met een uitgedunde (want deels zieke) bezetting de vele patiënten op te vangen.

Jaap van Dissel, directeur Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM, durft nog geen voorspelling te doen over dit griepseizoen. Hij spreekt van een klassieke 'aarzelende start'.

"Je ziet op dit moment dat vooral kleine kinderen getroffen worden door het RS-virus. Dat geeft griepachtige klachten als koorts, hoesten, hoofdpijn, spierpijn of een verstopte neus."

Een griepepidemie begint vaak met andere virussen dan het echte griepvirus, zegt Van Dissel.

"Het zou me niks verbazen als hierna een kleine dip in de griepgevallen komt, omdat de kinderen thuis zitten vanwege de schoolvakantie en elkaar dus minder makkelijk kunnen besmetten. Na die dip neemt het echte griepvirus (het influenzavirus) het vaak over voor de rest van het seizoen."

Preventieve prik
Ook dit jaar meet onderzoeksinstituut Nivel de uitkomsten van de keel- en neusmonsters van mensen met griepverschijnselen. Vorige winter waren er drie soorten griep actief, waaronder prominent het influenzavirus type B, uitgerekend de variant die niet in de griepprik was opgenomen.

Ook veel mensen die wél een preventieve prik hadden gehaald kregen dus toch griep. Het werd als een van de oorzaken gezien voor de langdurige epidemie.

Het is nog prematuur, maar deze B-variant lijkt vooralsnog niet de kop op te steken, zegt Van Dissel. "Als het type influenza dat we nu zien doorzet, biedt de griepprik redelijk goede bescherming."

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken raakt. De virussen die griepachtige klachten veroorzaken zijn heel besmettelijk en verspreiden zich via de lucht. Iedereen wordt er aan blootgesteld, maar volgens het RIVM is de kans dat je in een jaar ook echt griep krijgt één op tien. Griep kan vooral voor kwetsbare ouderen een zware aanslag zijn: elk jaar overlijden naar schatting 2700 mensen aan de gevolgen van griep.

Je ziet dat vooral kleine kinderen getroffen worden door het RS-virus
Jaap van Dissel

Tijdens de lange griepgolf van 2017/2018 zagen de spoedeisende hulpen dan ook veel ouderen met verschillende (chronische) ziekten die geveld werden, omdat de griep daar nog eens bovenop kwam. 

Landelijke campagne
In een poging ziekteverzuim onder zorgmedewerkers in tijden van griep aan te pakken is de overheid onlangs een landelijke campagne begonnen. De hoop is dat het percentage van het zorgpersoneel dat een griepvaccinatie haalt, circa 13 procent, wordt opgeschroefd.

De ziekenhuizen zetten zich ook met andere maatregelen schrap voor de aankomende griepgolf. Bij het OLVG treedt bij een griepepidemie bijvoorbeeld het griepprotocol in werking. Alle patiënten met griepsymptomen die binnenkomen op de spoedeisende hulp of IC krijgen een sneltest.

"Aan de poort bekijken we wie griep heeft en wie niet," zegt een woordvoerder van het OLVG.

Als de patiënt inderdaad een influenzavirus onder de leden heeft, dan wordt de patiënt gescheiden van de andere patiënten. Dit om verdere besmettingen te voorkomen. Verder worden, als dat nodig is, extra krachten ingehuurd om het ziekenhuispersoneel te helpen.

"Wij hopen alleen echt niet dat dit nodig is."

Al aan de poort bekijkt het OLVG via een sneltest wie griep heeft en wie niet
Woordvoerder OLVG

Griepepidemie 
Het RIVM spreekt van een griep­epidemie op het moment dat het aantal mensen met griepachtige klachten gedurende twee achtereenvolgende weken meer dan 51 per 100.000 mensen is. Ook moet er tegelijkertijd in voldoende neus- en keelmonsters griepvirussen worden gevonden. Onderzoeksinstituut Nivel baseert zich daarbij op cijfers van 42 huisartsenpraktijken door het land. Vorig jaar hadden op het hoogtepunt 165 mensen van de 100.000 griepachtige klachten. Vorige week waren dat er 70 op de 100.000, een week eerder ging het om 63 op de 100.000.