Direct naar artikelinhoud

Tweede kroongetuige verklaart over liquidatie Jaïr Wessels

Het Openbaar Ministerie heeft een tweede kroongetuige geworven: Tony de G. (34). Hij legt verklaringen af tegen het door Marokkaanse Nederlanders gedomineerde criminele milieu.

Jaïr WesselsBeeld -

De nieuwe spijtoptant is naar justitie overgelopen in het proces over de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Jaïr Wessels, die op 7 juli 2017 met een automatisch vuurwapen is vermoord op de parkeerplaats bij treinstation Breukelen.

Naast De G. zijn ook Patrick 'Pepe' S. (33) en Howard K. (44) verdachten in deze zaak. De G. en K. zitten nog vast. 

Volgens ingewijden heeft de kroongetuige ook uitvoerige verklaringen afgelegd over andere zaken. Die kunnen van groot belang zijn in onder meer het onderzoek naar de voortvluchtige topcrimineel Ridouan Taghi en zijn groep.

Waarschijnlijk heeft ook de arrestatiegolf van afgelopen woensdag in het onderzoek naar de motorbende Caloh Wagoh met de nieuwe getuigenissen te maken. 

Twee leden van die motorclub zijn verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Wessels. Ook wordt de motorclub gelinkt aan de aanslag in juni met een raketwerper op het pand vlakbij station Amsterdam-Sloterdijk waar de redactie van tijdschrift Panorama is gehuisvest. 

In het criminele milieu wordt de groep rond Taghi verantwoordelijk gehouden voor de beide aanslagen. Caloh Wagoh zou voor Taghi klussen hebben uitgevoerd.

Vertraging
Het Openbaar Ministerie presenteerde de nieuwe kroongetuige maandagochtend aan de rechtbank Midden-Nederland, die de strafzaak tegen de drie verdachten van de liquidatie van Wessels vanaf dinsdag zou behandelen in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Die zaak gaat dinsdag beginnen, maar loopt waarschijnlijk vertraging op doordat de recherche nog volop bezig is het relaas van de nieuwe kroongetuige na te trekken in een uitvoerig 'verificatieonderzoek'. 

Het Openbaar Ministerie heeft bij de toetsing van de betrouwbaarheid van de spijtoptant al geoordeeld dat hij betrouwbaar is. Over de deal die met hem is gesloten, doet justitie nog geen verdere mededelingen.

Gewetensnood
In het criminele milieu ging al een tijd het gerucht dat een tweede kroongetuige in de pijplijn zat, naast Nabil B., die in maart was gepresenteerd als eerste kroongetuige tegen de door Nederlandse Marokkanen gedomineerde criminele netwerken.

Bij de actie tegen Caloh Wagoh zijn vorige week op meer dan veertig plekken invallen gedaan.Beeld anp

In zijn geval gaat het met name om de groep rond Ridouan Taghi. Nabil B. had een auto geleverd aan de groep, die vervolgens was gebruikt bij een liquidatie in Utrecht-Overvecht in januari vorig jaar.

Met Hakim Changachi werd toen het verkeerde doelwit doodgeschoten. Omdat Changachi een telg was uit een familie waarmee Nabil B. op goede voet stond, kwam hij naar eigen zeggen in gewetensnood. 

Ook omdat hij vreesde door de de groepering van Taghi uit de weg te worden geruimd, liep hij over naar justitie.

Het Openbaar Ministerie vierde die doorbraak als een triomf en riep ook andere betrokkenen op uit de onderwereld te stappen en justitie te helpen bij het stuiten van het excessieve geweld in het Utrechtse en Amsterdamse criminele milieu.

Beveiliging
Zes dagen nadat de officieren van justitie hem op een zitting in zijn eigen zaak hadden gepresenteerd als kroongetuige, werd zijn volstrekt onschuldige broer Reduan doodgeschoten in zijn beletteringsbedrijf in Amsterdam-Noord. 

Overige naaste familieleden van Nabil B. zijn vervolgens opgenomen in een beschermingsprogramma en kregen zware beveiliging van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. 

Het ligt voor de hand dat de overheid nu ook strenge veiligheidsmaatregelen heeft genomen rond de naasten van de nieuwe kroongetuige - aangezien de verantwoordelijken binnen justitie niet opnieuw een drama als rond Reduan B. willen riskeren.

Lees ook: De kroongetuige: onmisbaar maar ook omstreden

Ridouan TaghjBeeld Politie

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.