Direct naar artikelinhoud
Han Lips

Het vieze gezicht van Joël Broekaert werkt aanstekelijk

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De 5 Smaken van Joël.

De 5 Smaken van JoëlBeeld NPO 2

Culinair journalist Joël Broekaert onderzoekt in De 5 Smaken van Joël de basissmaken zout, zoet, zuur, bitter en umami.

Dat hij in de leader wordt overgoten met honing, een zak zout doormidden scheurt, zijn tong uitsteekt voor citroensap en een kilo witlof doormidden hakt, wekt de verwachting van een heftig programma, maar De 5 Smaken van Joël is rustig, interessant en jawel: smaakvol.

Dinsdag was bitter aan de beurt. "Als kind zijn we niet happig op bittere groenten - spruitjes, witlof, andijvie - maar op latere leeftijd leren we het toch waarderen."

Kinderen hebben gelijk: dat we bitter lekker vinden was nooit de bedoeling van de natuur, want planten willen niet opgegeten worden.

Vruchten wel, daarom zijn die meestal zoet. En de meeste medicijnen zijn bitter omdat ze van planten zijn gemaakt. Zoals kinine, dat helpt tegen malaria, maar ook in tonic en bitter lemon zit.

Ook het bittertje uit de kroeg was oorspronkelijk als medicijn bedoeld, legde de directeur van de Amsterdamse distilleerderij De Ooievaar uit.

In Suriname eten ze bittere groenten omdat er ook een geneeskrachtige werking aan wordt toegeschreven.

We zagen Joël verschillende 'bita'-producten proeven op een Surinaamse markt en hij trok daar steeds zo'n vies gezicht bij, dat we het thuis bijna konden proeven.

Ook ging hij op zoek naar de sopropo, de bitterste en gezondste groente ter wereld: gezonder dan broccoli, spinazie en banaan samen.

Dan toch liever de Italiaanse keuken, waar ze het lekker vinden van bitter tot een kunst hebben verheven. "Je moet bitter belonen met zoetigheid. Het maakt het gerecht minder saai," aldus de chef-kok van het Amsterdamse restaurant Toscanini.

Lips vond het een leerzame uitzending en nam nog een bittertje op zijn gezondheid.

Reageren? hanlips@parool.nl

Lips vond het een leerzame uitzending en nam nog een bittertje op zijn gezondheid