Direct naar artikelinhoud

Leider Urker drugsbende hoort eis van ruim 13 jaar cel

Justitie eist 13 jaar en 9 maanden cel voor Amsterdammer Muhammed S. (31), voor het leiden van een drugsbende die zeker sinds 2015 cocaïne importeerde.

In een verborgen ruimte in Urker kotter Z181 lag 260 kilo cocaine verborgenBeeld anp

Dat gebeurde voor het het laatst op 10 juni 2017, toen in Harlingen 261 kilo werd onderschept in een Urker viskotter.

Zijn compagnon Ferry B. (43) moet van aanklager Koos Plooij 6 jaar krijgen voor het deelnemen aan de criminele organisatie.

Urker Leendert R. (51), die volgens Plooij als tussenpersoon naar een groep Urker vissers fungeerde, moet van hem 5 jaar cel krijgen.

Schakel
De 'geraffineerd opgezette' en uitgevoerde transporten van 'grote hoeveelheden harddrugs' zijn volgens Plooij zeer verontrustend. 'De verwevenheid van de legale visserij en de import van cocaïne' noemde de aanklager woensdagmorgen 'onrustbarend'.

De hoofdverdachten vormden volgens justitie 'een geoliede machine' die sinds 2015 grote partijen cocaïne invoerde. "Ze waren een onmisbare schakel in een keten waarin vanuit Zuid-Amerika containerschepen kwamen waar van af cocaïne in zee werd gegooid die vervolgens door vissers werden opgepikt en verder Nederland in werden gevoerd."

Plooij memoreerde dat de Urker vissers die het onderschepte transport van juni vorig jaar hadden uitgevoerd, zijn veroordeeld tot straffen tot 6 jaar.

Beschieten
Ferry B. en Muhammed S. moeten van Plooij niet alleen voor drugshandel worden veroordeeld, maar ook voor het geven van de opdracht tot het beschieten van de woning van een drugshandelaar, die achter het raam lag te slapen in een stoel, wat hij beschouwt als poging tot doodslag.

Ook is S. volgens Plooij schuldig aan het witwassen van drugswinsten en wapenbezit. B. had verboden stoorzenders.

Plooij vraagt de rechtbank ook rekening te houden met 'de nevenverschijnselen' van grootschalige cocaïnehandel zoals liquidaties en ander grof geweld in de openbare ruimte vanwege conflicten.

De advocaten houden later woensdag hun pleidooien.

Lees terug: Berichten in zaak Urker drugskotter laten onderhandeling zien

Ze waren een onmisbare schakel in een keten
Justitie over de verdachten

'Optreden overheid uit de klauwen gelopen'

'Het optreden van de overheid' rond de enorme berg berichten uit de in Canada in beslag genomen computerserver die verdachten voor hen versleutelde communicatie gebruikte 'is volledig uit de klauwen gelopen'.

De rechtbank moet alle onderlinge berichten tussen verdachten die zijn opgediept uit de server 'uitsluiten van het bewijs' in de strafzaak waarin justitie  straffen van 5 tot 13 jaar en negen maanden cel heeft geëist - voor grootschalige cocaïnehandel met inzet van Urker vissers.

Dat betoogde advocaat Christian Flokstra namens alle drie de verdachten.

Het onderzoek was op gang gekomen nadat Muhammed S. in beeld was gekomen tijdens een onderzoek naar zijn vriend Naoufal F., in het milieu bekender als 'Noffel'.

De Nederlandse onderzoeksrechter heeft het Openbaar Ministerie volgens Flokstra 'ongeclausuleerde toegang' en 'een fishing expedition' in al het berichtenverkeer toegestaan, hoewel Muhammed S. geen verdachte was in die aanvankelijke zaak tegen Naoufal F. (over de mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter R. eind 2015 in Diemen).

"Journalisten, advocaten en bijvoorbeeld regeringsleiders hebben het recht op bescherming van hun afgeschermde communicatie, want het afschermen van communicatie is niet verboden," stelde Flokstra, die niet uitsluit dat ook dergelijke partijen de computerserver gebruikten.

"Toch heeft de overheid een sleepnet uitgegooid over de afgeschermde communicatie van burgers (in de Canadese server) in strijd met Europees en Nederlands recht."

Dat levert volgens de raadsman 'onherstelbare en verstrekkende vormverzuimen' op. "Er wordt met een hagelgeweer geschoten. Alle communicatie is vogelvrij."

Het onderlinge berichtenverkeer, waarin de verdachten volgens justitie heel concreet hun jarenlange, grootschalige cocaïnehandel bespreken, vormt de basis onder de strafzaak.

Eerder hebben rechters vergelijkbare verweren in andere zaken verworpen, maar Flokstra vindt dat de Amsterdamse rechtbank die de drugszaak behandelt, nu eens principieel een streep moet trekken.