Direct naar artikelinhoud

Boze vader: 'Oudkerk van Osvo heeft voor ons niets gedaan'

Met verbijstering las Pieter van der Werff, vader van een brugklasser, dat sommige kinderen vorig jaar toch nog geplaatst zijn op een ­populaire middelbare school na een rechtszaak. Zijn zoon had 15 scholen opgegeven en vond toch geen plek.

Rob Oudkerk, voorzitter van schoolbesturenkoepel OsvoBeeld anp

Schoolbesturenkoepel Osvo en het Vossius Gymnasium, waar zijn zoon het liefst naartoe was gegaan, zeiden niets te kunnen doen.

Pieter van der Werff: "Natuurlijk baalden we. Maar de procedure was duidelijk. Je vult het aantal scholen in en er wordt geloot. We dachten: we hebben gewoon pech. We wilden onze zoon ook meegeven dat het soms in het leven tegenzit. En dat je maar gewoon moet proberen het beste ervan te maken."

Een groep ouders van 11 kinderen die 12 scholen hadden ingevuld en toch waren uitgeloot, begonnen een kort geding tegen Osvo.

Hoewel de rechter hun aanklacht verwierp, werd achter gesloten deuren toch iets voor deze kinderen geregeld. Voor de zoon van Van der Werff echter niet. "We wisten van de rechtszaak maar dachten dat er juridisch niet veel kans was, dus deden we niet mee."

Amstelveen College
Hoewel het gezin toch nog een plek probeerde te regelen via het Osvo en Vossius Gymnasium, kregen ze nul op het rekest. "Daarom vond ik het zo erg dat er voor een groepje een uitzondering is gemaakt. Ik was een sportieve verliezer, maar ik val nu echt van mijn stoel."

De kinderen die nog wel een plek kregen, kwamen terecht op een van hun hooggeplaatste voorkeursscholen.

"Alle kinderen die beter hebben geloot maar lager zijn geplaatst dan de stiekem geplaatste kinderen hebben nu grond om die lagere plaatsing aan te vechten," vindt Van der Werff.

17 kinderen waren vorig jaar niet geplaatst, ondanks een voorkeurslijst van 12 scholen of meer - het advies van Osvo. Dat niet voor alle 17 iets is geregeld, is omdat sommige ouders al een oplossing hadden gevonden, zegt Rob Oudkerk, voorzitter van Osvo. "Je moet roeien met de riemen die je hebt."  

Van der Werffs zoon vond een plek op het Amstelveen College. Een school waar hij niet echt blij is, maar waar hij wel vrienden vond.

Van der Werff wil het er echter niet bij laten zitten. "Als je van tevoren zegt: dit is de procedure en zo werkt het, mag er niet achteraf worden gesjoemeld. Oudkerk zegt dat hij alle kinderen die buiten hun 12 scholen geen plek kregen, wilde helpen. Maar hij heeft voor ons niets gedaan."

Plaatsingsgarantie
Oudkerk benadrukt dat ouders ook zelf kunnen kiezen. "Deze familie heeft voor Amstelveen gekozen."

Hij bestrijdt het beeld dat alleen de ouders die meededen aan de rechtszaak een voorkeursbehandeling kregen. "We hebben een oplossing gezocht voor wie het nog nodig had en sommige mensen hadden het zelf al geregeld."

In de volgende commissie Jeugd en Cultuur van de gemeenteraad komt het onderwerp aan de orde. Voor het komende jaar is al beloofd dat er een plaatsingsgarantie is op één van de 12 voorkeursscholen.

Lees ook: Politici verbolgen over stiekeme plaatsing uitgelote kinderen

'Als je zegt: dit is de procedure, mag er niet achteraf worden gesjoemeld'