Direct naar artikelinhoud

Verkiezingen 2018: dit zijn de nieuwkomers en oude bekenden

Diverse nieuwkomers en oude bekenden doen mee aan de verkiezingen: de Piratenpartij, de beweging van Yanis Varoufakis, Geert Dales en Gonny van Oudenallen.

'Eén zetel zou mooi zijn, twee helemaal en bij drie geef ik een groot feest'Beeld anp

Vorige keer kwam hij net tekort voor een zetel in de Amsterdamse gemeenteraad, maar nu waagt Jelle de Graaf van de Piratenpartij gewoon een nieuwe poging. "Eén zetel gaat sowieso lukken, twee zou mooi zijn en bij drie geef ik een groot feest," zegt hij.

De Piratenpartij Amsterdam is een van de outsiders die op 21 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Dan kunnen Amsterdammers kiezen uit de gevestigde orde in de gemeenteraad, uitdagers als Denk, Forum voor Democratie, Bij1 en 50Plus, maar ook uit tal van nieuwe en bestaande, kleinere partijen.

De Piratenpartij zal volgens De Graaf strijden voor burgerparticipatie en -rechten. "Niet de overheid of de vrije markt, maar het collectief moet bepalen wat er gebeurt," zegt hij.

De Piratenpartij haalde vier jaar geleden wel de bestuurscommissie in West. Dit keer laat De Graaf de bestuurscommissies nieuwe stijl links liggen. "Daartegen hebben wij ons erg verzet."

De internationale actiegroep Diem25, opgericht door Yanis Varoufakis, de spraakmakende minister van Financiën van Griekenland tijdens de crisis, heeft zich ook bij de gemeente gemeld.

Diem25 strijdt voor een nieuw en transparant Europa en tegen de handelsverdragen.

Jude Kehla-Wirnkar,  die namens Platform Zuidoost in de bestuurscommissie zit, waagt een grootstedelijke poging met zijn partij Platform Amsterdam.

Kehla-Wirnkar loopt al lang mee in de politiek van Zuidoost, hij was eerder stadsdeelbestuurder namens de PvdA, maar ziet tot zijn spijt dat de 'lokale democratie wordt uitgehold'. "De macht is verschoven naar de centrale stad en wij willen zijn waar de macht is. Daarom doen wij mee in heel Amsterdam."

Platform Amsterdam wil investeren in onderwijs en kinderen en staat voor schone, groene en veilige wijken.

De partij Evenwicht, die nog een lijsttrekker zoekt, wil in vier gemeenten meedoen, waaronder Amsterdam.

Evenwicht wil een 'divers pallet van culturele achtergronden' presenteren en staat voor een sociaal liberale koers, open voor iedereen. "We leven en werken samen en bidden thuis," aldus het persbericht.

Carryonthemove van Caroll Sastro, zal zich inzetten voor Amsterdammers met een beperking. Daarnaast zijn registraties binnengekomen van de partij Blije Burgers en van de Partij voor iedereen.

Opvallend is de terugkeer van vastgoedman Wiljo van Bennekum, dit keer met de Anti-Scooter Partij. Hij was eerder betrokken bij de Socialistische Waterschapvereniging en de Partij voor de Vrije Amsterdammer van Hans Bremer.

Voormalig VVD-wethouder Geert Dales is lijstduwer van 50Plus. Hij staat op plek 15. Dales werd in 2014 burgemeester van Leeuwarden. Daarvoor was hij raadslid en wethouder in Amsterdam, onder meer verantwoordelijk voor de aanbesteding van de Noord/Zuidlijn.   

Ellen Schutten, geen bekende in de politiek, is lijsttrekker van de 50Plus.
Ook Gonny van Oudenallen keert terug in de lokale politiek. Het voormalige raadslid van Mokum Mobiel zal met Verkeersgroep Amsterdam meedoen in de stadsdelen.

De gemeenteraadsverkiezingen laat deze beweging links liggen. Ze zat eerder als Groep Van Oudenallen in de Tweede Kamer.

'De macht is verschoven naar de centrale stad en wij willen zijn waar de macht is. Daarom doen wij mee in heel Amsterdam'
Jude Kehla-Wirnkar

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Volg onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

D66 staat op verlies
De positie van D66 als grootste partij in de gemeenteraad staat onder druk. Voor de partij dreigt een groot verlies bij de komende verkiezingen. Volgens een peiling van Maurice de Hond zakt D66 van 14 naar 9 zetels.

GroenLinks is nu medekoploper. Deze partij stijgt van 6 zetels naar
9 zetels.

Coalitiepartij VVD blijft op 6 zetels, de PvdA herstelt zich nauwelijks van de desastreuze Tweede Kamerverkiezingen en daalt van 10 naar 5 zetels.

De nieuwkomers Denk, Forum voor Democratie, Bij1 en 50Plus gaan hun debuut maken in de raad. Denk en FvD met 3 zetels, Bij1 met 2 zetels en 50Plus met 1 zetel.