Direct naar artikelinhoud

'Het is op de UvA goed toeven voor internationale studenten'

De UvA wil een grens aan het aantal internationale studenten. Bij de zeer populaire studie communicatie­wetenschappen zien ze dat wel zitten: 'Een balans tussen Nederlanders en buitenlanders is fijn.'

Jingyue LiuBeeld Mats van Soolingen

Jingyue Liu(23) uit Chongqing, China
"Ik vind het heel fijn dat er zoveel internationale studenten op de UvA zitten. Met alleen maar Nederlandse studenten zou ik me minder thuis voelen."

"Het studeren hier bevalt heel goed. Soms vind ik de stof lastig, maar dat is niet erg. Er zijn in het Nederlandse onderwijs meer groepslessen dan ik gewend ben, erg prettig. Het zoeken van een huis is wel ontzettend moeilijk. Ik heb steeds tijdelijke kamers en ben al drie keer verhuisd. De prijzen liggen vaak boven mijn budget."

Jingyue LiuBeeld Mats van Soolingen

Natalie Henshall (31) uit Londen, Verenigd Koninkrijk
"De keuze voor een studie communicatiewetenschappen in Amsterdam was voor mij simpel: die staat wereldwijd op de tweede plaats. En daarbij: hier betaal ik 2000 euro, in Londen is dat minimaal het vijfvoudige."

"Het is op de UvA goed toeven voor internationale studenten. De eerste weken werden we op een leuke manier geholpen met integreren, vooral door studieverenigingen. Ik vind het wel belangrijk dat er ook veel Nederlandse studenten zijn. De balans moet niet zoekraken, we zijn tenslotte in Nederland."

Natalie HenshallBeeld Mats van Soolingen

Carles Setó-i-Pintó (24) uit Barcelona, Spanje
"Mijn klas bestaat voor 90 procent uit internationale studenten. Best veel, maar het zorgt er wel voor dat ik me niet buitengesloten voel. Toch zou ik een studie met meer Nederlanders ook wel leuk vinden, zodat ik beter kan integreren."

"Het is nu best lastig om Nederlanders te ontmoeten. Die uit mijn klas zijn best wel op zichzelf. Ik ben wel heel blij met mijn keuze voor de UvA. Het onderwijsniveau is hoog. Alleen een kamer vinden was bizar moeilijk. Daarom woon ik nu in The Student Hotel."

Carles Setó-i-PintóBeeld Mats van Soolingen

Annika Doshi (24) uit Pune, India
"Ik ben gek op deze universiteit. In mijn klas komt iedereen uit een andere stad en een ander land. Voor iemand die van zo ver weg komt als ik is dat heel fijn, want daardoor voel ik me echt onderdeel van de groep."

"Het is wel gezellig om ook te mixen met Nederlanders, studenten hier staan erg open voor internationale studenten. En ook handig: een Nederlandse vriend helpt me soms met het vertalen van post van de gemeente. Of ik hier wil blijven na mijn studie? Ja, zeker."

Lees terug: UvA wil rem op groeiend aantal internationale studenten

Annika DoshiBeeld Mats van Soolingen

Wel of niet verdienen aan buitenlanders?

Het voornaamste verwijt dat universiteiten krijgen voor het werven van internationale studenten is dat het ze vooral om het geld is te doen.

Studenten van buiten de EU betalen veel meer collegegeld - bij sommige studies tot wel zeven keer zoveel - als studenten uit Nederland of de EU (2006 euro per jaar). Maar waar het rijk de Nederlandse en EU-­student subsidieert, gebeurt dat niet bij studenten uit China of de VS.

Dat neemt niet weg dat het voor universiteiten toch financieel interessant en noodzakelijk is om buitenlandse studenten te trekken.

"Met het dalende bedrag van de overheid voor het hoger onderwijs - van 19.900 euro per student in 2000 naar 15.000 euro in 2016 - en het dalende aantal Nederlandse studenten hebben we de buitenlandse studenten wel nodig," zegt een woordvoerder van de VU.

Buitenlandse studenten brengen ook extra kosten met zich mee, ­benadrukt een woordvoerder van internationaliseringsbureau Nuffic. "Voor een international office, voor vertalingen enzovoort."

Regelmatig klonk er ook al kritiek dat de Nederlandse belastingbetaler juist opdraait voor de EU-­student.

Hoewel Nederlanders net zo makkelijk in andere Europese landen kunnen studeren, gaan veel minder Nederlanders (ongeveer 15.000) voor een volledige studie naar het buitenland dan dat er EU-studenten naar Nederland komen (rond de 60.000).

Lorianne van Gelder