Direct naar artikelinhoud

Amsterdamse drugsbende 'leefde als God in Frankrijk'

Door een ongebruikelijk gelukje denkt justitie een Amsterdamse bende te hebben opgerold die als een 'geoliede machine' jarenlang op grote schaal in drugs handelde.

Amsterdamse drugsbende 'leefde als God in Frankrijk'
Beeld ANP

Zo zou justitie het wel vaker willen zien: een crimineel meldt zich bij een politiebureau om te vertellen dat zijn huis tot de nok toe is gevuld met drugs, wapens, geld en munitie. Een vliegender start kent een strafrechtelijk onderzoek niet.

Toch is dat hoe justitie zicht kreeg op een groep mannen die 'een lange periode in georganiseerd verband bedrijfsmatig in drugs handelde'. Woensdag was er een eerste inhoudelijke zitting in de zaak.

'Bazen en werkers'
Op 10 november 2016 wandelde Umit K. (39) in verwarde toestand een politiebureau in West binnen, waar hij opbiechtte wat er allemaal in zijn appartement aan de Osdorper Ban verborgen lag.

Toen de politie ging kijken, bleek hij niet te hebben gelogen: in de flat lag zeker honderd kilo cocaïne, ruim acht ton cash, er lagen acht vuurwapens met bijbehorende munitie en een administratie die volgens justitie wijst op jarenlange grootschalige drugshandel. Vorig jaar werd K. veroordeeld tot zes jaar celstraf.

Intussen had justitie dit buitenkansje aangegrepen om onderzoek te doen naar de vermoede criminele organisatie van 'bazen en werkers' die als 'een geoliede machine' jarenlang had samengewerkt, zoals Umit K. had verteld.

Op camerabeelden was te zien hoe een groep mannen zich verzamelde in de woning waar later alle drugs, geld en wapens werden gevonden, daags voor de politie binnenviel.

Op de beelden droegen de mannen tassen waar later drugs in werden gevonden. Van een aantal van de verdachten werden vingerafdrukken en dna-sporen gevonden op de drugs, het geld en de administratie.

Het onderzoek bracht de Turkse Amsterdammers Sinan P. (40) en Mustafa I. (43) in beeld, die volgens justitie een leidende rol hadden. Zij verdwenen direct na de inval van de politie in het appartement naar Turkije, Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten, waar zij volgens het OM 'leefden als God in Frankrijk'.

Gepantserde Mercedes
P. sprak met bekenden over hoeveel geld hij wel niet uitgaf in Dubai, waarbij hij zei per avond 'een maandsalaris' uit te geven aan viptafels en hotelkamers. Een bekende vroeg hem of hij al een Lamborghini had gekocht.

Op papier ontvingen beide mannen salarissen van een Nederlands bedrijf, maar justitie ziet daarin een doorzichtige witwasconstructie.

100

In 2016 werd in een woning aan de Osdorper Ban honderd kilo cocaïne gevonden, alsmede ruim acht ton aan cash en acht vuurwapens.

Justitie vermoedt dat de organisatie intussen gewoon doordraaide, met handlangers in Amsterdam, die op aanwijzing van Sinan P. en Murat I. de zaakjes regelden.

Haci E. (42), de eigenaar van een kaaswinkel in West, zou daarbij ­hebben geholpen, samen met twee anderen.

Vanaf oktober vorig jaar ontmoetten alle verdachten, die kennelijk weer naar Nederland waren gekomen, elkaar in een woning in Nieuw-Sloten. Bij invallen vond de politie bij de verdachten forse hoeveelheden harddrugs en grote hoeveelheden contant geld, soms in verborgen ruimtes. P. reed in een gepantserde Mercedes.

In de gevonden administraties ontdekte het onderzoeksteam bijnamen die het koppelt aan de verschillende verdachten: Oog, Brulaap, Skap en Bob.

Sinds hun arrestatie beroepen de mannen zich op hun zwijgrecht.

Volgens de raadsmannen van de verdachten concludeert justitie te makkelijk dat de afgeluisterde gesprekken en de gevonden administraties over drugshandel gaan. Ook zouden bijnamen ten onrechte aan de verdachten zijn gekoppeld.

De rechtbank besloot dat alle verdachten voorlopig vast blijven zitten.

Volgens de raadsmannen van de verdachten concludeert justitie te makkelijk dat het over drugshandel gaat

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.