Direct naar artikelinhoud

Wat willen onze wethouders van de landelijke politiek?

De landelijke fractievoorzitters debatteren vrijdagavond op uitnodiging van Het Parool over de grote kwesties in Amsterdam. Wat willen onze wethouders van de landelijke politiek?

en
Wat willen onze wethouders van de landelijke politiek?
Beeld anp

Amsterdam groeit, boekt economisch succes en trekt miljoenen toeristen. Al deze voorspoed heeft ook schaduwkanten: woningnood, een oververhitte huizenmarkt en drukte op straat. Problemen die in meer steden spelen, maar niet in dezelfde mate.

Amsterdam valt in alle opzichten buiten elke categorie. Tel daarbij op de grootstedelijke vraagstukken als radicalisering, armoede en migratie en dan is het niet zo gek dat de gemeente geregeld moet aankloppen bij de landelijke politiek. Kwesties die de stadsgrenzen overstijgen kan Amsterdam niet alleen oplossen.

Wat is volgens jou de rol van Den Haag in onze stad? Meepraten kan hier.

Op uitnodiging van Het Parool en De Balie debatteren vrijdagavond de fractieleiders uit de Tweede Kamer van D66, PvdA, GroenLinks, SP, CDA, Forum voor Democratie en Denk over de groei van de stad, over integratie, de woningmarkt en andere Amsterdamse vraagstukken. Hoe kan de Haagse politiek Amsterdam helpen?

Vooruitlopend op dit debat vroegen we Amsterdamse wethouders alvast hun verlanglijstje voor 'Den Haag' in te leveren.

Leve Amsterdam, de landelijke fractievoorzitters, 9/2, 20.00 uur in De Balie. Live te volgen via de ­politieke Facebookpagina van Het Parool.http://www.facebook.com/amsterdamkiest

50.000

In het regeerakkoord van Rutte III staat dat in 2021 landelijk 50.000 nieuwbouwwoningen aardgasloos moeten zijn opgeleverd.

Laurens Ivens (SP)Beeld Mats van Soolingen

Tegen beleggers

Laurens Ivens (SP), wethouder Wonen, heeft korte lijntjes met minister Kajsa Ollongren, met wie hij drie jaar samenwerkte in het Amsterdamse college. Hij appt haar dan ook regelmatig en zo nu en dan krijgt hij een hartelijke reac­tie en de groeten uit Den Haag. Maar daar blijft het bij. "Ze houdt verdere gesprekken af."

Daarom heeft Ivens nog een verlanglijstje. Zo zou hij meer mogelijkheden willen krijgen om middeldure huurwoningen in Amsterdam te kunnen realiseren, die geschikt zijn voor ­docenten en verplegers.

Ivens kan alleen bij nieuwbouw ingrijpen, maar niet in de honderdduizenden bestaande huizen.

Hij zou ook betere wapens willen in de strijd tegen de koopwoede van beleggers in de stad. Bijvoorbeeld door een bewonings­plicht in te voeren: wie een huis koopt, moet daarin wonen.

Een laatste wens: een registratieplicht voor vakantieverhuur. Dan kan de gemeente makkelijker ingrijpen bij overlast of fraude. Hiervoor is een wets­wijziging nodig.

Pieter Litjens (VVD)Beeld ANP

Lightraillijnen

Pieter Litjens (VVD), wethouder Verkeer, vindt dat Den Haag te weinig investeert in ov-verbindingen binnen Amsterdam en tussen de steden in de Randstad. "We komen echt niet met de pet in de hand naar Den Haag, maar wij zoeken cofinanciering. Meebetalen, terwijl wij zelf ook investeren in de duurzame verstedelijking van Nederland."

Concreet doelt hij op nieuwe lightrailverbindingen, trein- en metrolijnen die de metropool Amsterdam verbinden met omliggende gemeenten. "Aan de zuidkant richting Amstelveen en Uithoorn gaat het de goede kant op, maar ook richting Zaanstad en Hoorn/Purmerend moet een hoogwaardige ov-verbinding komen, die ook twee haltes krijgt in de nieuwbouwwijk Haven-Stad."

De verkeersveiligheid zou wat Litjens betreft behoorlijk geholpen zijn als de gemeente zelf meer mag handhaven, bijvoorbeeld via camera's.

Een derde onderwerp waar Litjens al een tijdje mee leurt, is de problematiek rond Canta's en Biro's, de voertuigen waarvoor nauwelijks verkeersregels gelden.

"Birorijders met een mobiliteitsbeperking moeten op de stoep kunnen parkeren. Maar voor mensen die zo'n karretje gebruiken om lekker snel en goedkoop door de stad te crossen, zouden andere regels moeten gelden. Daartoe is een wetswijziging nodig."

Arjan VliegenthartBeeld Marc Driessen

Arjan Vliegenthart (SP), wethouder Werk en Inkomen, wil minder 'gezeur en gehijg' uit Den Haag. "Ik vraag niet om meer geld, wel om meer ruimte," zegt hij. Bijvoorbeeld om een experiment uit te voeren waarbij mensen in de bijstand mogen bijverdienen. Of als hij soepeler wil omgaan met de taaltoets bij de aanvraag voor een uitkering. "Graag wat minder gejaag vanuit Den Haag," aldus Vliegenthart.

Vliegenthart vindt dat de landelijke politiek vooral naar de resultaten moet kijken en minder naar de strengheid.

Abdeluheb Choho (D66)Beeld Mats van Soolingen

Sneller van gas af

Abdeluheb Choho (D66), wethouder Duurzaamheid, moet bekennen dat hij met het nieuwe kabinet niet veel wensen meer overheeft. Op het gebied van aardgas hoopt de wethouder wel op meer tempo in Den Haag. "Ik zit te springen om een wijziging van de Warmtewet, waarmee de gemeente de bevoegdheid krijgt om woningen van aardgas af te halen."

In het regeerakkoord staat dat in 2021 landelijk ongeveer 50.000 nieuwbouwwoningen aardgasloos moeten zijn op­geleverd. Volgens Choho is snelheid geboden. "Er moeten nog allerlei kleine belemmeringen uit de weg worden geruimd. Nu moeten we net­beheerder Alliander 600 euro betalen als we in een woning de aardgaskraan willen dichtdraaien. Dat is natuurlijk gek als je wilt dat huishoudens versneld afscheid nemen van aardgas."

Eric van der Burg (VVD)Beeld Mats van Soolingen

Vet- en suikertaks

Eric van der Burg (VVD), wethouder Ruimtelijke Ordening, en Zorg, pleit voor de invoering van een vet- en suikertaks, waardoor ongezond voedsel duurder wordt. "Dan kan de btw op water en groente omlaag, zodat dit niet leidt tot lastenverzwaringen."

Als wethouder Ruimtelijke Ordening pleit hij voor extra infrastructuur om de groeiende stad bereikbaar te houden: meer openbaar vervoer en oplossen van knelpunten, bijvoorbeeld dat waar A8 en A7 zich splitsen bij Zaanstad. Om de drukte te beteugelen heeft Amsterdam extra agenten nodig, aldus Van der Burg.

Udo Kock (D66)Beeld Gemeente Amsterdam

Farma lokken

Udo Kock (D66), wethouder Financiën en Economie, wenst dat Amsterdam meer verschillen kan aanbrengen in de onroerendezaakbelasting. Hiervoor is aanpassing nodig van de Gemeentewet. Nu mag alleen onderscheid gemaakt worden tussen bedrijfspanden en woningen, maar Kock wil ook verduurzaming kunnen stimuleren. "Dan kun je woningen en panden met een goed energielabel een lager belastingtarief opleggen, en andersom."

Ook heeft Amsterdam nog wat brexitwensen. Nu het succes van de komst van het Europees Medicijnagentschap (EMA) nog nagalmt, wil Kock doorpakken. "Wij zetten extra capaciteit in om ook biomedische en farmaceutische bedrijvigheid rondom EMA hier naartoe te halen. Dat is echt een gouden kans."

"Een sterke 'life science'-sector rondom het EMA zorgt voor een bredere functie van de Zuidas dan de financiële dienstverlening." Kock lobbyt in Den Haag voor extra capaciteit om de in Groot-Brittannië gevestigde farmaceuten te verleiden.

Simone Kukenheim (D66)Beeld Dingena Mol

Meer leraren

Simone Kukenheim (D66), wethouder Onderwijs, hoopt op extra inspanning van het rijk om de lerarentekorten aan te pakken. "Een belangrijk thema in de stad."

Daarnaast wil ze met het kabinet werken aan kansen voor alle kinderen. "We zijn blij dat kabinet bezuiniging op de voorschoolse educatie heeft teruggedraaid en nu extra investeert. We gaan graag in gesprek hoe die investering het best tot haar recht komt."

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.