Direct naar artikelinhoud

Miljardenschuld Amsterdam stijgt ondanks beloften

De miljardenschuld van Amsterdam bij de banken is gestegen, ondanks de belofte van het stadsbestuur de schuld te laten dalen. Aflossing is geen prioriteit meer, er is zelfs ruimte voor nieuwe grote investeringen.

Miljardenschuld Amsterdam stijgt ondanks beloften
Beeld anp

D66-Wethouder Udo Kock van Financiën komt er rond voor uit. De coalitie van D66, VVD en SP breekt na vier jaar een harde verkiezingsbelofte.

Bij de start van de coalitie in 2014 was afgesproken dat de schuld zou dalen: 'Het schuldaflossingsprogramma moet ervoor zorgen dat we aan het eind van de periode een kleinere schuld hebben dan nu,' luidde het voornemen.

De schuld was toen ongeveer 4 miljard, inmiddels bedraagt die 4,2 miljard euro. De daling is niet gelukt, erkent Kock.

"De getallen zijn wat ze zijn en het kan altijd beter," aldus de wethouder. "Toch ben ik super­tevreden. We dachten toen dat de schuld met 800 miljoen zou stijgen, dat is 200 miljoen euro geworden. Tegenover de iets hogere schuld staat een stijging van het eigen vermogen met 1,5 miljard naar 8 miljard euro. Die verhouding is nu fantastisch."

Kock neemt de vlucht naar voren. Het gaat volgens hem zelfs zo goed dat er geld is voor een nieuw groot project.

"De vraag is: moet de schuld niet wat verder oplopen, investeren we wel genoeg? We hebben de ruimte om een bijdrage te leveren aan grote investeringen. Dit hoeft niet beperkt te blijven tot de brug over het IJ."

Erfpacht in termijnen
De meeste nieuwe infrastructuur wordt betaald in samenwerking met het rijk. Maandag maande SP-wethouder Laurens Ivens zijn VVD-collega Pieter Litjens van Verkeer en Vervoer om snel met een wensenlijst te komen richting Den Haag. Daar moet de rest van het geld vandaan komen.

Kock sluit zich aan bij Ivens. "We kunnen nu zeker een bijdrage leveren, al gaat dit altijd om cofinanciering vanuit het rijk."

In een raadsbrief geeft Kock een trits verklaringen voor de stijging van de schuld. Zo betalen erfpachters de gemeente steeds vaker in termijnen, in plaats van de verschuldigde pacht in één keer te betalen.

Voorheen rekende 60 procent van de erfpachters hun tijdvak in één keer af bij de gemeente, inmiddels doet nog maar 17 procent dat. Dit scheelt volgens Kock een half miljard euro, die anders naar schuldreductie was gegaan.

De getallen zijn wat ze zijn en het kan altijd beter
Wethouder Udo Kock

Ook heeft de stad honderden miljoenen meer geïnvesteerd in bouwgrond, riolering, schoolgebouwen en andere zaken dan in de jaren ervoor.

Ongezonde fixatie
Kock wijst erop dat hij wel heeft afgelost. Ruim een miljard euro zelfs, vooral doordat de gemeente geen geld meer leent om vervolgens door te lenen aan organisaties zoals het GVB. 

En dan de rente. Die is al jaren erg laag, iets wat de afgelopen jaren steeds financiële meevallers heeft opgeleverd.

Al die meevallers (142 miljoen euro) zijn gebruikt om schuld af te betalen, net als de opbrengst van de verkoop van gemeentelijke panden (12 miljoen euro). Ook zijn aandelen in bedrijven verkocht (23 miljoen euro). 

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zeggen al jaren dat de fixatie op de reductie van de schuld ongezond is voor het huishoudboekje van Amsterdam.

Ook de SP maalde er niet erg om, maar de partij was gebonden aan coalitie­afspraken met D66 en VVD, die terugbetalen wel belangrijk vinden.

Udo Kock.Beeld anp
Miljardenschuld Amsterdam stijgt ondanks beloften
Beeld Gemeente Amsterdam/Het Parool

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.