Direct naar artikelinhoud
Column

Jordan Peterson fascist? De UvA moet zich schamen

Theodor HolmanBeeld Wolff

Onbegrijpelijk. De Universiteit van Amsterdam wil niet dat de Canadese hoogleraar (klinische psychologie) dr Jordan Peterson, de schrijver van The 12 Rules for Life, een rede komt houden, want de hooggeleerde zou - komt het rijtje weer - een racist zijn, een fascist, een anti-feminist, etc. etc.

Vanmiddag treedt hij in de UvA op. Er is een livestream dus u kunt alles zien.
Gisteren trad hij op in het DeLaMar en mijn vriend Hans had een kaartje over dus ik mocht mee. Ik wilde hem wel eens zelf beoordelen.

Wat me bij binnenkomst opviel - en dat is al vaak beschreven - is dat Peterson een popsterrenstatus heeft. Jonge mannen en vrouwen (meer mannen dan vrouwen) bewonderen hem, verzamelen alles van hem, willen alles van hem weten.

Of ik zo'n groot bewonderaar van hem zou worden, wist ik eigenlijk niet. Ik had mijn twijfels. Vond ik hem niet te christelijk?

Hij begon en zijn lezing en ik kan niet anders zeggen dan dat ik die zeer indrukwekkend vond. Hij sprak over een van zijn regels: 'Doe alleen zaken die van betekenis zijn.'

Hij ging daarover uit het hoofd filoso­feren, zoekend naar antwoorden, hij toonde zijn uitgangspunten, legde verbanden, hij groef steeds dieper en dieper, hij haalde de wetenschap erbij, verkende het begrip 'meaning' van alle kanten.

Ik telde in de zaal drie hoogleraren. Een ervan sprak ik na afloop. Die vond het eveneens indrukwekkend.

In de pauze nam mijn vriend Hans me mee naar de kleed­kamer.

Daar zat Peterson, buiten­gewoon vriendelijk. Ik vertelde hem dat ik de structuur van zijn betoog zo mooi vond, dat wij die thuis 'de tompouce' noemen, en ik legde hem uit dat het gebakje dezelfde boven en onderkant heeft en dat daartussen de banketbakkersroom zit.

Peterson schudde zijn hoofd. Zijn betoog had een spiraalvorm, althans dat hoopte hij, zoals ook de overtuigendste verhalen in de Bijbel die hebben.

Hoe je ook over hem denkt, Peterson is alles niet waarvan hij wordt beschuldigd. Zeker, hij heeft iets tegendraads, maar dat is verfrissend. En ook waar: hij schuwt het imperatief niet. Ik heb niet één vreemde politieke beschouwing gehoord.

Ook niet één antifeministische bewering. Integendeel. Hij legde veel ­nadruk op de psychologie en waarom praten en zaken uitzoeken zo belangrijk zijn. Hij had humor, mooie metaforen, en illustratieve anekdotes.

De UvA moet zich schamen.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Ik heb niet één vreemde politieke beschouwing gehoord