Direct naar artikelinhoud

Kaper op de kust voor uitzendrechten van AT5

Een nieuwe stadsomroep, C-Amsterdam, wil vanaf volgend jaar de lokale nieuwsvoorziening op radio en tv gaan verzorgen. Wethouder Touria Meliani (Media) dringt aan op samen­werking met AT5 en Salto.

Het kantoor van AT5Beeld ANP

Op 25 januari 2019 loopt de concessie van de stichting Publieke Omroep Amsterdam (POA) af. Die geeft het recht om nieuwsuitzendingen te verzorgen op de lokale radio en televisiezenders. Voor het eerst heeft zich nu een tweede gegadigde gemeld.

De C (spreek uit: See) van C-Amsterdam staat volgens de oprichters voor connectie, creatie, city en content. 'Geen hijgerige honger naar commotie en tendentieuze verslaglegging. Stigmatiserende, zichzelf herhalende gasten en thema's worden vermeden,' schrijven zij in de aanvraag.

Het is een initiatief van programmamaker Mildred Roethof en haar zakenpartner Anne-Mieke Semmeling. Volgens het duo blijven er nu te veel verhalen liggen en herkennen Amsterdammers zich te weinig in het huidige media-aanbod.

"We willen niet over mensen berichten, maar met mensen, en beter laten zien hoe mooi en cultureel divers onze stad is," vat Semmeling het samen (zie kader).

Samenwerking
AT5 verzorgt namens POA de lokale nieuwsvoorziening op tv en online, Salto doet de rest van de programmering op radio en tv. Het krijgt hiervoor jaarlijks 3,6 miljoen euro gemeentelijke subsidie.

POA-bestuurder Paul van Gessel heeft de plannen van C-Amsterdam nog niet gezien, maar wil liever samenwerken dan plaatsmaken voor het nieuwe initiatief.

Ook de POA heeft een aanvraag ingediend om de nieuwsvoorziening tussen 2019 en 2024 te mogen invullen. Daarin belooft het dat AT5 meer verdieping gaat brengen dan alleen het snelle nieuws.

Van Gessel wil, bijvoorbeeld op Salto, ook ruimte bieden aan C-Amsterdam. "We hebben zelf een idee hoe het moet, maar dat wil niet zeggen dat anderen geen beter idee kunnen hebben," zegt hij. "Maar als werkgever van 40 mensen zit ik er niet op te wachten dat AT5 verdwijnt, dat lijkt me bovendien niet leuk voor Amsterdam."

C-Amsterdam zegt dat AT5 kan blijven bestaan bij NH Nieuws en wil best nadenken over samenwerking, mits in gelijkwaardige verhoudingen.

Er kijken maandelijks 324.000 mensen naar AT5 op tv; online loopt het bereik in de miljoenen.

Het Commissariaat van de Media beslist wie de concessie krijgt, na zwaarwegend advies van Meliani. Zij geeft de twee gegadigden tot 1 november de tijd om te zien of zij gezamenlijk een aanvraag kunnen doen. 

Als de POA en C-Amsterdam er niet uitkomen, kiest Meliani, waarna de gemeenteraad zich erover buigt. De wethouder heeft het Commissariaat om uitstel gevraagd tot 19 maart.

We hebben zelf een idee hoe het moet, maar dat wil niet zeggen dat anderen geen beter idee kunnen hebben

C-Amsterdam

Mildred Roethof is bekend van documentaires als Rauw & Puur (2011) en De Verdedigers (2017), en werkt samen met organisatieadviseur Anne-Mieke Semmeling bij productiehuis Human Nature Films.

Elke maand wil de zender in een wedstrijd een programmamaker 10.000 euro subsidiëren om een uitzending te maken over 'multiculturaliteit en inclusie'. Een andere doelstelling is dat C-Amsterdam een laagdrempelige kweekvijver moet zijn voor kleurrijk media­talent.

Het aantal televisiekanalen moet terug van drie, AT5 en Salto 1 & 2, naar één. "We prefereren een kwalitatieve zender met sterke programmering boven meerdere zenders die op herhaling moeten terug­vallen."

In elk stadsdeel komt een verslaggever, die ondersteund door jong talent het nieuws gaat brengen.

Naast de tv-zender komen er drie radiostations (C-Amsterdam Radio, Funx Amsterdam, open radiostation).