Direct naar artikelinhoud

400.000 festivalgangers in 5 dagen: zo regelt de stad dat

Vanaf woensdag staat Amsterdam in het teken van het Amsterdam Dance Event (ADE). De komende vijf dagen bezoeken 400.000 festivalgangers 175 festiviteiten. Hoe regelt de stad dat allemaal?

De A'DAM Toren is geel gekleurd ter ere van ADEBeeld Tammy van Nerum

1. Zijn er ruimere openingstijden voor horeca­gelegenheden tijdens het 5-daagse festival?
Ja. Doorgaans mogen alcohol schenkende horeca doordeweeks maximaal tot vier uur's nachts open zijn, in het weekend tot vijf uur. Burgemeester Femke Halsema heeft voor het ADE een zogenoemde collectieve ontheffing van openingstijden verleend.­ Alle 68 horeca­bedrijven die aan het officiële festivalprogramma deelnemen, mogen tot acht uur 's ochtends doorgaan - maar na zes uur geen nieuwe bezoekers toelaten.

2. Mogen horecabedrijven die geen ADE-feest organiseren ook meedoen aan het succes van het festival?
Dat mag, mits dat binnen de reguliere openingstijden gebeurt. Let wel op: de lokale vijfhoek - de burgemeester, politie, openbaar ministerie, de geneeskundige hulpverleningsorganisatie en de brandweer - heeft de periode van donderdag tot en met zondag gekenmerkt als 'knelpuntenperiode', omdat de stad dan zowel het ADE als de marathon van Amsterdam faciliteert.

Er worden daarom geen individuele ontheffingen verstrekt aan dance-activiteiten die buiten het ADE-programma vallen.

3. Waar kunnen omwonenden terecht bij overlast?
Er worden tijdens het event extra handhavers ingezet om eventuele overlast aan te pakken. Ook is met de horecaondernemers afgesproken dat ze bereikbaar zijn voor bewoners met klachten.

Mocht dat geen soelaas bieden: er kan 24 uur per dag een melding worden gedaan bij de gemeente. Meldingen over geluidsoverlast worden dezelfde avond nog opgepakt. Overigens heeft de gemeente na onderzoek naar de impact van de aangepaste openingstijden in de afgelopen vier jaar geconcludeerd dat ADE niet tot meer overlast heeft geleid.

4. Worden extra politiemensen ingezet?
De burgemeester ziet geen aanleiding om extra maatregelen te treffen, laat haar woordvoerder weten.

5. Zitten de hotels al vol?
"Daar is geen zicht op," zegt Vera Al, woordvoerder van wethouder Udo Kock (Economische Zaken). "We houden niet bij of er een tekort ontstaat." Of er tijdens de invoering van de hotelstop ook gedacht is aan piekmomenten zoals bij ADE?

"Dat is een van de maatregelen om de stad leefbaar te houden voor bewoners. Toeristen zijn welkom, maar het moet leefbaar blijven. De gemeente vindt dat er genoeg hotels zijn en daar staan zowel de raad als de gemeente nog steeds achter." 

Na een kleine proef op de som blijkt de gemeente het inderdaad bij het juiste eind te hebben: er zijn nog genoeg hotelkamers beschikbaar in de hoofdstad. 

6. Wordt er meer dan gebruikelijk gecontroleerd op illegale vakantieverhuur?
"Nee," zegt de woordvoerder van wethouder Laurens Ivens, die onder andere over wonen en openbare ruimte gaat. "We hebben 83 voltijdse banen gewijd aan de handhaving van woningfraude, waar ook illegale vakantieverhuur en hotels onder vallen. Dat blijft zo." 

Er is wel extra oplettendheid. "We zijn ons er van bewust dat festivalgangers een bepaald leefpatroon hebben. Aanbellen om half zeven 's ochtends ter controle van illegale vakantieverhuur zal weinig opleveren. Daar denken we wel over na."

7. Hoe bereiden de spoedeisendehulp­­afdelingen van de ziekenhuizen zich voor op een 5-daags festival? 
Zowel het OLVG als het AMC en het VUMC hebben aangegeven geen extra maatregelen of personeel in te zetten tijdens ADE. Op elke festivallocatie is er minimaal één EHBO-post. Daar worden mensen eerst opgevangen. 

De patiënten voor wie die zorg niet genoeg blijkt te zijn, worden opgevangen binnen de normale stroom van patiënten. "Op basis van onze ervaring uit de voorgaande jaren weten we dat extra inzet niet nodig is," zegt het AMC. 

Mocht er iets uitzonderlijks gebeuren, zoals een ramp, dan is het opschalen van de bezetting altijd een mogelijkheid. 

"Maar dan kan altijd. Net als wanneer er een vliegtuig zou neerstorten. De stad heeft centraal geregeld wat er dan moet gebeuren."

8. Worden festivalgangers gewezen op de gevaren van feesten in een omgeving met een rijkelijk aanbod aan verdovende middelen?
Verslavingszorginstelling Jellinek, Celebrate Safe en de organisatie van ADE werken samen om met name buitenlandse festivalgangers te wijzen op de impact van drugs. Alcohol geldt dan eveneens als een drug. Ook wordt expliciet aandacht besteed aan áls het misgaat.

Er zijn nog genoeg hotelkamers beschikbaar in de hoofdstad

"Toeristen worden erop gewezen dat ze tegen eerstehulpverleners en doktoren eerlijk kunnen zijn over wat ze hebben gebruikt, zonder daarvoor vervolgd te worden," zegt de woordvoerder van Jellinek. 

"Dat is belangrijk, alleen dan kan er op de juiste manier worden gehandeld." Ook is het tijdens de feestweek op drie locaties mogelijk om drugs te laten testen. Aan water is ook gedacht: horeca zijn verplicht gratis drinkwater te verstrekken als daar om wordt gevraagd. 

9. Hoe worden de (extra) mensen in de stad vervoerd?
Op verzoek van de ADE-organisatie zet het GVB extra vervoersmiddelen in. Zo worden er aanvullende veren naar de NDSM (zonder vaste vertrektijden) ingezet, rijdt er vanaf Bijlmer Arena in de nachtelijke uren een pendelbus naar Centraal Station en rijden de metro's op zondag vroeger dan gebruikelijk. 

De extra kosten die gepaard gaan met het faciliteren hiervan worden gedragen door de organisatie van het festival.

10. Zijn delen van de stad afgesloten tijdens het festival?
Er zijn geen extra afzettingen gepland voor ADE. Wel laat de gemeente weten dat als het extra druk wordt op plekken waar al werkzaamheden zijn ter plekke wordt gezocht naar een passende oplossing.

11. Worden de reguliere reinigingswerkzaamheden uitgebreid om de stad schoon te houden?
Omdat het gros van de festiviteiten zich binnen afspeelt, worden er geen extra reinigers of afval­inzamelaars ingezet.

Blijf via dit liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen op en rond ADE 

Horeca zijn verplicht gratis drinkwater te verstrekken als daar om wordt gevraagd

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.