Direct naar artikelinhoud
Opinie

'Amsterdam, onderzoek doorstart MC Slotervaart'

Hoewel de gemeente officieel geen partij is, roepen Cobie Groenendijk (SP), Roos Blom (MC Slotervaart) en oud-patiënt Jochem Brouwer de stad in dit opiniestuk op alle opties te onderzoeken voor een doorstart van het MC Slotervaart.

'Amsterdam, onderzoek doorstart MC Slotervaart'
Beeld Marc Driessen

Een week geleden werden wij overvallen door het bericht dat faillissement dreigde voor het Slotervaartziekenhuis. En voor we het wisten was het faillissement daar.

Verzekeraar Achmea-Zilveren Kruis trok de stekker uit het ziekenhuis en 90.000 Amsterdamse patiënten en 1200 zorgverleners stonden abrupt op straat.

Het verhaal daarna heeft ons diep geschokt. Binnen 24 uur waren de opgenomen patiënten weg. Daarna volgde de diepe onzekerheid voor alle klinische en poliklinische patiënten - angst om het niet voortzetten van de chemokuren. Medicatie die niet meer verkrijgbaar was.

Operaties afgezegd en twijfel of de eigen arts nog wel bereikbaar zou zijn. Huilende patiënten in de spreekkamer van de verpleegkundige. ­Patiënten met laatste doosjes medicatie voor de poorten van het Slotervaart. Oude mensen die vertwijfeld op de stoep stonden.

Hun ziekenhuis, het huis waar ze al jaren in hun ziekte bescherming vonden bij hun behandelaren. Waar ze zich aan hebben gehecht. Ons eigen ziekenhuis dat al sinds de jaren zeventig de kwetsbaarste Amsterdammers behandelt.

Slimme zorgondernemers
Het ziekenhuis dat uit idealistische motieven was opgericht door CPN-wethouder Harry Verheij - niet om daar snelle winsten mee te maken voor de verzekeringsbranche, niet om daar excessieve salarissen en vage bedrijfsconstructies voor zorgondernemers als Erbudak en Winter mee te faciliteren. Niet om productie mee te scoren en de winstmarges van Achmea te vergroten. Niet om te drukken op kosten voor medisch personeel, maar om goede zorg te bieden.

Hoewel de ziekenhuiszorg geen zaak is waar de gemeente Amsterdam regie over voert, laten we toch onze stem horen. Omdat de minister van VWS, VVD'er Bruno Bruins, de regie niet blijkt te hebben. Hij heeft die weggegeven aan Achmea-Zilveren Kruis, de grote private verzekeraar die lobbyt in het parlement om winstuit­kering aan aandeelhouders.

De minister huilt krokodillentranen om zijn gebrek aan sturing en regie, en Achmea lijkt de lakens uit te kunnen delen. Terwijl het Slotervaart niet onder verscherp toezicht van de inspectie stond, trok de verzekeraar de stekker uit het ziekenhuis.

Niet het ministerie van VWS, niet de inspectie lijkt de regie te hebben, maar Achmea dicteert vandaag de dag de ziekenhuiszorg. Het is deze marktwerking door slimme zorgondernemers als Erbudak, Winter en Achmea/Zilveren Kruis waar patiënten en zorgverleners de dupe van zijn geworden.

Daarom staan wij op en scharen ons achter het Slotervaart. Het ziekenhuis wordt door de patiënten hoog gewaardeerd om zijn nabijheid en goede zorg. Het is de plek waar zorg wordt geboden aan kwetsbare ouderen, transgenders en patiënten met hiv, kanker, alzheimer en hersenaandoeningen; waar verpleegkundigen, artsen en medisch specialisten worden op­geleid.

Petitie
Het is daarom dat wij een petitie zijn gestart voor behoud van het Slotervaart. Die is inmiddels door 18.000 Amsterdammers onder­tekend. Daarom trokken wij vorige week maandag met patiënten en zorgverleners in bussen naar het hoofdkantoor van Achmea, alwaar de directie haar handen in onschuld waste en stame­lend verwees naar de curator.

Patiënten met laatste doosjes medicatie voor de poorten van het Slotervaart. Oude mensen die vertwijfeld op de stoep stonden.

Het definitief sluiten van dit ziekenhuis zou een drama zijn voor Amsterdam. Vanwege de breuk in de behandeling, toename van de bevolkingsgroei, de vergrijzende bevolking en de groeiende wachtlijsten. Daarom doen wij een dringend beroep op de minister en de zorgverzekeraar om een doorstart van het Slotervaart mogelijk te maken. Het college van Amsterdam kan daar bij helpen.

Wij roepen het college op alle scenario's te onderzoeken voor een doorstart. Een van de opties zou kunnen zijn dat de gemeente zich inspant om het gebouw op te kopen om het daarna in handen te doen komen van een coöperatie van medisch specialisten.

De zorgverleners kunnen daarmee een halt toeroepen aan de vercommercialisering van het Slotervaart en het ziekenhuis weer bij haar oorsprong brengen. Zorg verlenen aan kwetsbare groepen Amsterdammers. Heldhaftig, vastberaden en barmhartig.

Cobie Groenendijk is psychiater en duoraadslid SP Amsterdam, Roos Blom is or-lid van MC Slotervaart, Jochem Brouwer is oud-patiënt.

Volg alles over het MC Slotervaart in ons blog.

Een van de opties: de gemeente Amsterdam zou kunnen proberen het gebouw te kopen