Direct naar artikelinhoud
Bezorgtest

Een maaltijd van Braai is goed én slecht nieuws

Culinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt wekelijks een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: Braai.

De bestelling bij BraaiBeeld Monique van Loon

Waar bestellen we?
Ik fiets vaak langs een kiosk op de Schinkelhavenkade, een minuscuul gebouwtje waarin een op houtskool ­gestookte barbecue huist. Dit is Braai: het takeawaybroertje van de Braairestaurants bij Westerpark en in de Rivierenbuurt.Braai.

Dat is toch een Zuid-Afrikaanse barbecue?
Klopt. Daar leggen ze graag varkensribbetjes, sosatie (vleesspiesjes) en boerewors (gekruide en in een spiraal gelegde worst) boven de kolen. Bij Braai Amsterdam draait het voornamelijk om spareribs en burgers, maar er is ook worst van Brandt & Levie en op hout gerookte poussin, een jong kippetje.

Ik ben benieuwd naar de ­biltong, typisch Zuid-Afrikaans gedroogd rundvlees, maar die blijkt uitverkocht te zijn.

Bestellen maar!
Ik kies de full rack original ribs (€16) met frietjes (€3,50). De prijzen liggen hoger dan wanneer je zelf afhaalt, dan zijn ribs maar 13,50 euro. Als ik een losse burger wil bestellen, moet ik verplicht een drankje erbij kiezen. Huh? Het lijkt een UberEats-error, want bij Thuisbezorgd zie ik later dat het daar niet hoeft. Stom.

Dan maar een cheeseburgermenu (€15), vijf euro duurder, maar dan krijg ik er tenminste drank én frietjes bij. Ook vreemd: losse friet kost 50 cent meer dan eerder. 

Anders nog iets?
Knoflooksaus en nog wat zoets, maar het enige toetje is een chocoladebrownie. Voor 4,50 euro moet die wel hemels zijn. Na 31 minuten heb ik alles netjes in huis. De doos met spareribs rookt bijna nog na, zo heet is die. 

En, beviel het?
Er is goed en slecht nieuws. Eerst het goede: de acht handig losgesneden ribbetjes - het menu vermeldt niet dat het varken is - zijn ongelooflijk smakelijk: sappig, lichtzoet en nét niet verbrand. Precies hoe het hoort. 

De friet is dermate knapperig dat ik zou willen dat Braai les gaat geven aan alle tenten die mij slappe friet leveren. De knoflooksaus blijkt kerriesaus, die verrassend ­genoeg niet eens op de kaart staat, maar lekker is ie.

Dan het slechte nieuws, graag.
De cheeseburger valt tegen. Het briochebroodje en het vlees zijn oké, maar de saus is lafjes, de verdere toppings zijn karig. Het ergste: ze zijn de kaas vergeten. 

En het toetje?
Voor €4,50 krijg ik de allerkleinste brownie die ik ooit heb gezien: hij meet krap vijf bij vijf centimeter. Met drie sneue frambozen en wat munt. Maar de smaak maakt alles goed: fenomenaal. 

Dat komt voornamelijk door de niet op het menu vermelde pindakaascrunch en karamellaag. Wel het vermelden waard voor klanten met een pinda-allergie.

Honger? Het Parool test vaker Amsterdamse bezorgmaaltijden.

Ze zijn de kaas vergeten...Beeld Monique van Loon

Restaurant Braai

Open ma-zo
Bestellen via UberEats, Deliveroo en Thuisbezorgd (meerdere locaties)

Prijs €39,50 voor ribs met friet en saus, cheeseburgermenu en brownie
Aanrader De spareribs en friet zijn dat zeker, maar Braai moet echt de app even nakijken

Klein maar fijn: de brownie.Beeld Monique van Loon

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.