Direct naar artikelinhoud

Amsterdam heeft nieuw wapen tegen fout geld in de horeca

De gemeente Amsterdam kan voortaan al in een pril stadium voorkomen dat 'fout' geld de basis is voor een nieuw restaurant of andere horeca. Een rechterlijke uitspraak maakt dat mogelijk.

Syrisch restaurant Bread and SaltBeeld Maarten Steenvoort

De gemeente Amsterdam denkt samen met andere overheidsinstanties een sterk wapen te hebben gevonden om crimineel geld te weren uit de horeca. De rechter stemt in met omkering van de bewijslast, waardoor ondernemers moeten aantonen dat hun startkapitaal zuiver is.

Tot nu toe werden vergunningen pas geweigerd als de gemeente kon aantonen dat fout geld was geïnvesteerd.

Gemeente, politie, Openbaar Ministerie, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Financial Intelligence Unit (FIU, waar ongebruikelijke transacties moeten worden gemeld) hebben in het gezamenlijke project IJgeld 'een barrière' ontwikkeld waarmee ze de ondernemer vroegtijdig kunnen vragen aan te tonen dat het geïnvesteerde kapitaal legaal is verkregen. Het project is begeleid door de universiteiten van Tilburg en Harvard.

Saoedi-Arabië
In het eerste proces over de nieuwe methode heeft de bestuursrechter het de gemeente toegestaan de exploitatievergunning te onthouden aan een Syriër die onder meer met onderhands (niet via de bank) geleend geld fastfoodrestaurant Bread and Salt had opgezet. Dat gebeurde in de Geelvinckssteeg in de binnenstad, vlak bij de Bloemenmarkt.

Hij had onvoldoende 'gegevens en bescheiden' aangeleverd aan de hand waarvan de overheid kon beoordelen of zijn leningen van een man uit Saoedi-Arabië legaal waren.

De gemeente heeft zijn vergunningaanvraag vervolgens 'buiten behandeling gesteld', nog voordat aan de gebruikelijke Bibob-procedure (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) was begonnen.
Nu hij geen vergunning krijgt, gaat zijn zaak waarschijnlijk failliet.

Onderhandse leningen
De vergunningaanvraag van een groep ondernemers van Turkse origine die restaurant SoulTable wil beginnen aan de Oostoever van de Sloterplas, is onlangs op eenzelfde manier buiten behandeling gesteld. Dat gebeurde omdat de gemeente het dossier over hun financiering gebrekkig vond. Ook dat restaurant kan niet open.

Volgens een betrokkene bij het project IJgeld snijdt het mes aan twee kanten.

Zijn de leningen van een man uit Saoedi-Arabië aan de Syrische eigenaar van Bread and Salt legaal?

"Een bonafide ondernemer die gewoon wat slordig was, krijgt al vóór de Bibob-procedure de kans met een goed verhaal te komen over zijn legale onderhandse lening. Een malafide ondernemer moet nu aan óns uitleggen waar zijn geld vandaan komt, in plaats van dat wij in de Bibob-procedure moeten aantonen dat gevaar bestaat voor misbruik."

Van de ongeveer vierduizend horecazaken in Amsterdam is ruwweg de helft (gedeeltelijk) gefinancierd met onderhandse leningen. In hoeveel gevallen fout geld is geleend, weet de overheid niet.

Voor het project IJgeld zijn gedurende een half jaar alle Amsterdamse vergunningaanvragen voor horeca bekeken, om een beter beeld te krijgen. In december volgt een rapport.

Het nieuwe beleid om fout geld uit de horeca te weren is onderdeel van de strijd tegen 'ondermijning' van de maatschappij door criminelen.

Lees verder: Zo wil de gemeente fout geld uit de horeca weren

Een half jaar zijn alle Amsterdamse vergunningaanvragen bekeken

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.