Direct naar artikelinhoud

Nieuwe toekomst lonkt voor Maxis Muiden

Er lonkt een nieuwe toekomst voor Maxis Muiden nu deze oudste weidewinkel van Nederland is verkocht. Daarvoor moeten de bezoekers­aantallen echter wel groeien.

Winkelsensatie anno 1974: opening van de Maxis SuperstoreBeeld Rob Mieremet / Anefo

Het is een onwaarschijnlijke plek voor een winkelcentrum. Toch is Maxis Muiden met 25 winkels de grootste weidewinkel van het land. Hoofdhuurder Albert Heijn is er met een AH XL, Etos en Gall & Gall goed vertegenwoordigd. De rest is onderverhuurd aan onder meer Blokker, Intertoys en Hema. Ook AH's rivalen Lidl en Kruidvat hebben er een plek.

Het gebouw langs de A1 is deze week voor 62 miljoen euro van eigenaar gewisseld. Het complex is door het Amsterdam Cairn Real Estate samen met de Amerikaanse investeerder Angelo Gordon overgenomen van het eveneens Amerikaanse Highbrook.

"Wat ons vooral aanspreekt is de unieke locatie van het winkelcentrum aan de oostelijke rand van Amsterdam, een regio met inwoners waarvan de koopkracht groeit," zegt Marcel Hertig, vicepresident van Angelo Gordon. "In dit gebied worden bovendien veel woningen bijgebouwd. Met Maxis Muiden denken we waarde toe te kunnen voegen aan het gebied."

Partner Cairn tempert berichten over grootse ingrepen alvast. Het bedrijf wil eerst rustig de overname afronden. "We hebben Maxis echt overgenomen voor de lange termijn," zegt een woordvoerder van Cairn. Weliswaar kan het complex nog worden uitgebreid, maar het is volgens de woordvoerder nog helemaal niet zeker dat dat ook zal gebeuren.

Omrijden
Het aantal mensen dat Maxis wekelijks bezoekt, slinkt al jaren. Trok het winkelcentrum 15 jaar geleden wekelijks 60.000 bezoekers, inmiddels zijn dat er rond de 30.000. Die waren - in 2016 - goed voor een omzet van bijna 63 miljoen euro - waarvan twee derde aan boodschappen

In 2011 werd in de Maxiswinkels nog ruim 84 miljoen euro omgezet. Die klapper was grotendeels te danken aan de lange strijd van het centrum om de rechtstreekse autoverbinding via Diemen met Amsterdam IJburg te behouden.

Sinds 2014 moeten Amsterdammers via de snelweg rijden, in afwachting van de heropening van een gerenoveerde route in 2020. Nu wordt 44 procent van de boodschappen en 30 procent van de andere aankopen bij Maxis door Amsterdammers gedaan.

Cairn ziet geen problemen. "Het is een interessante locatie die op de lange termijn veel mogelijkheden biedt en die haar bestaansrecht al decennia bewijst. We zien het veel breder dan het belang voor de regio Amsterdam."

Dat Maxis te koop stond, heeft te maken met de problemen van het Amsterdamse vastgoedbedrijf Breevast, dat zuchtte onder de hoge financieringslasten van zijn vastgoed en daarvoor zelfs meer leende dan zijn onderpand waard was.

Breevast kon begin dit jaar ternauwernood aan een veiling ontkomen door zijn bezit grotendeels, voor circa 620 miljoen euro, aan het Amerikaanse Highbrook te verkopen - inclusief Maxis. De Amerikanen hebben met de verkoop alweer 10 procent van hun investering terug.

Trok het winkelcentrum 15 jaar geleden wekelijks 60.000 bezoekers, inmiddels zijn dat er rond de 30.000

Naar Frans voorbeeld

De plek was ooit in beeld voor een kerncentrale, maar het werd in 1974 de Maxis. Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) vond dat Nederland toe was aan een hypermarkt naar Frans voorbeeld: per auto naar de wei, parkeren en winkelen.

Bij Maxis moest alles te koop zijn. Klanten werden gelokt met lage benzineprijzen en een goedkoop zelfbedieningsrestaurant. Het werkte, tot het fenomeen alles-te-koopwinkel in de jaren negentig doodbloedde. In elektronica, huishouden en meubilair kon Maxis niet opboksen tegen specialisten. De weekboodschappen doen op zaterdag legde het af tegen dagelijks pretwinkelen. KBB verkocht het complex 25 jaar geleden aan Jac. Hermans, die er een reguliere supermarkt van maakte. In 2001 is het complex in verschillende winkels verdeeld.