Direct naar artikelinhoud

Deze liquidatie zou Marokko ab-so-luut niet pikken

Politie en justitie zoeken al jaren samenwerking met Marokko. De liquidatie een jaar geleden in Marrakesh, die door een blunder de zoon van een opperrechter trof, was een wrange katalysator.

Onderzoek na de moord in La CrémeBeeld AFP

Vergelijk het met de processie van Echternach. Drie stappen naar voren, twee stappen terug. De zo gewenste samenwerking van de Nederlandse opsporingsdiensten met Marokko gaat al vele jaren met kleine stapjes vooruit - om dan weer te worden teruggeworpen vanwege politieke of juridische kwesties of cultuurverschillen.

De Marokkaanse autoriteiten zijn niet onwillig, zo bezweren betrokkenen, maar op het oog losstaande perikelen hebben een grote impact.

Neem de weigering van Nederland vermoed drugshandelaar én activist uit de opstandige Rifregio Saïd Chaaou uit te leveren. Die strubbeling heeft niets te maken met de onderzoeken waarover de Nederlandse recherche in Marokko zaken wil doen, maar bederft de sfeer nogal.

Zoals eerder het gedoe over de uitkeringen aan Marokkaanse Nederlanders in Marokko. Dan komt de recherche over een moord of witwassen praten en ligt dat AOW-debat ter tafel.

Dat in Nederland de onzinnige term 'Mocro Maffia' gemeengoed werd, is ook tegen het zere been.

Niettemin blijven vooral vanuit de Amsterdamse politie en justitie delegaties naar Marokko reizen om de contacten warm te houden. De Amsterdamse politie is in 'het landenprogramma' verantwoordelijk voor Marokko. 

De naar Marokko gevluchte Amsterdammer Hamza B. kreeg daar op grond van een rechtshulpverdrag uit 2012 twintig jaar cel voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt in 2012 - in een slepend proces waarin veel heen en weer is gevlogen.

Vliegwiel
De Nederlanders waarschuwden hun Marokkaanse collega's vaak voor de bloedige conflicten tussen door Nederlandse Marokkanen gedomineerde, puissant rijke misdaadgroepen die wereldwijd opereren. Die vetes konden makkelijk overslaan naar Marokko. 

De roemruchte geheime dienst en de opsporingsinstanties in Marokko weten veel over de hoofdrolspelers en hun criminele investeringen in de grote steden en aan de Marokkaanse noord- en westkust. Dat Nederlandse criminelen 's zomers in luxe bolides opzichtig over de boulevards van Tanger en Marrakesh cruisen, ontgaat niemand.

Toch kwam een structurele gezamenlijke jacht maar niet van de grond. Tot 2 november 2017, vrijdag een jaar geleden. Die avond werd een wrange criminele blunder bij toeval een katalysator in de samenwerking. Een vliegwiel.

Dat in Nederland de onzinnige term 'Mocro Maffia' gemeengoed werd, is ook tegen het zere been

Op een terras van zijn luxe koffiezaak La Créme (ja, met het accent verkeerd om) in Marrakesh wilden de Amsterdamse Antillianen Shardyone S. (30) en Edwin R. M. (25) volgens justitie de Nederlands-Marokkaanse crimineel Mustapha F. liquideren. 

'Moes' F., 'Amotor' in het milieu (motor), is een pion in een vete tussen Nederlands-Marokkaanse misdaadgroepen.

De schutters blunderden en schoten student Hamza Chaib dood - zoon van een hoge rechter. Rasta's S. en R.M. waren de veiligheidsdienst al opgevallen. (Een Marokkaanse crimineel: "Ze hadden net zo goed een zwaailicht op hun kop kunnen zetten.") Ze werden snel gearresteerd. 

Deze liquidatie zou Marokko ab-so-luut niet pikken, dat was binnen de opsporing én in het Nederlandse criminele milieu meteen helder.

Het dragen van een wapen wordt in Marokko al beschouwd als een mogelijk voorgenomen aanslag op de koning. Een liquidatie wordt héél hoog opgenomen. De moord op de onschuldige zoon van een opperrechter op een vol terras...

Recherche haakt aan
Al uren na de moord vroegen de Marokkaanse autoriteiten Nederland 'vriendelijk maar dringend' achtergrondinformatie.

De recherche uit Midden-Nederland haakte aan, aangezien doelwit Mustapha F. én de al snel in beeld gekomen verdachtengroep rond de nog altijd voortvluchtige, machtige Ridouan Taghi uit die regio komen.

De Amsterdamse verdachten van de liquidatie van de rechterszoon in MarrakeshBeeld -

Plus de Amsterdamse en de landelijke eenheid van de recherche en het landelijk parket van justitie, die jagen op 'de groep-Taghi'. Die wordt inmiddels beschuldigd van het geven van de opdrachten voor tientallen liquidaties en moordpogingen.

Behalve Shardyone S. en Edwin R. M. werd de Utrechtse crimineel Anouar B. in Marokko gearresteerd, 'Zwartkat'. Hij zou Chaibs moordenaars hebben geholpen en aangestuurd. Hij was in Nederland al gelinkt aan het plaatsen van een bom onder de auto van ex-crimineel en misdaadblogger Martin Kok - die Taghi's woede had gewekt. 

Die bom ontplofte niet, maar Kok werd in december 2016 geliquideerd voor een bordeel in Laren. Anouar B. wijst Ridouan Taghi inmiddels aan als opdrachtgever.

Trailers vol dure bolides
Meermaals reisden Nederlandse rechercheurs naar Marokko om te helpen in het onderzoek naar de liquidatie in Marrakesh - en informatie te halen over de liquidatie van Kok en andere slachtoffers die Taghi zou hebben gemaakt.

Broers Jamal (47) en Morad (30) Taghi zijn in Marokko gaandeweg ook gearresteerd voor het voorbereiden van de liquidatie bij La Créme.

Dat 'de wederkerigheid' van de samenwerking 'niet altijd fantastisch is', zoals bronnen benadrukken, helpt niet
De met bladgoud belegde Bentley van het eigenlijke doelwitBeeld -

Doelwit Mustapha F. is zelf ook opgepakt, voor witwassen. Zijn zaken zijn gesloten en trailers vol dure bolides zijn in beslag genomen, waaronder F.'s sportieve, met bladgoud belegde Bentley met 'sterrenhemel' in het dak.

Zo is er voortdurend volop actie in Marokko, maar gaan de contacten met de Nederlandse opsporingsdiensten óók met vallen en opstaan.

Een ingewijde benadrukt dat de vaak moei­zame informatie-uitwisseling met Marokko niet uitzonderlijk is. Zelfs Nederlandse opsporingsdiensten communiceren onderling veelal stroef. Met pakweg Frankrijk is het geregeld ook lastig samenwerken - laat staan met landen in andere continenten met heel andere culturen.

In Marokko heeft de koning een dikke vinger in de pap. In hoeverre er mensenrechten worden geschonden, is een prangende vraag. Waar men er in het milieu van uitgaat dat verdachten van zware misdrijven worden mishandeld tot ze bekennen, zeggen politie en justitie geen bewijs te hebben voor misstanden - al erkent iedereen dat er beperkt zicht is op die materie.

Dat 'de wederkerigheid' van de samenwerking 'niet altijd fantastisch is', zoals bronnen benadrukken, helpt niet. Nederland komt zelf lang niet altijd voortvarend met informatie - ook niet als Marokko die vraagt, of Dubai, waar veel Nederlandse-Marokkaanse criminelen een veilig heenkomen zoeken. 

Een jarenlange betrokkene bij de samenwerking: "Je snapt dat landen dan niet staan te springen jou wat te geven."

Veel arrestaties

Over het aantal arrestaties in de enorme operatie die de Marokkaanse autoriteiten hebben opgetuigd na de liquidatie van student Hamza Chaib op het terras in Marrakesh, doen in het criminele ­milieu de wildste verhalen de ronde.

Inez Weski, advocaat van de familie Taghi, sprak onlangs van 'ongeveer honderd' arrestaties. Anderen houden het op 'tientallen'.

Zeker is dat de Nederlanders Shardyone S., Edwin R. M., Anouar B. en Jamal en Morad Taghi in Marokko vastzitten vanwege de liquidatie van Chaib, plus het eigenlijke doelwit, Mustapha F. Volgens Marokkaanse berichten zijn ook tal van corrupte contacten van de criminelen gearresteerd.

Over de (voorbereidingen van) de strafprocessen sijpelt maar mondjesmaat infor­matie door via de formele kanalen van recherche en justitie in Nederland.

Dat geldt ondanks de geïntensiveerde contacten ook voor de precieze in­beslagnames van luxegoederen en ­onroerend goed en de sluitingen van
aan Nederlandse criminelen gelinkte (horeca)bedrijven.

De recentste ontwikkeling waaraan de nog altijd voortvluchtige Ridouan Taghi wordt gelinkt, vond overigens niet in Marokko plaats maar in Spanje. Zaterdag is in Torremolinos zijn rivaal Hamza Ziani geliquideerd in een restaurant.

In het ­milieu wezen de beschuldigende vingers onmiddellijk in Taghi's richting, maar het is ongewis of voor zijn beweerde rol enig bewijs is gevonden.