Direct naar artikelinhoud

Is de overlast van Airbnb nu opgelost?

Al jaren pleiten de Amsterdamse hoteliers voor het strengere Airbnb-beleid dat de gemeente nu dan toch doorvoert. Maar, vragen ze zich af, wordt het toezicht nu ook beter?

en
Is de overlast van Airbnb nu opgelost?
Beeld ANP

Woensdag maakte de gemeente bekend dat eigenaren hun woning nog maar 30 dagen in plaats van 60 dagen per jaar mogen verhuur via sites zoals Airbnb.

Hotelier Nico Evers, bestuurslid van Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Amsterdam, is kritisch. "Vakantieverhuur voor een periode van dertig dagen is natuurlijk prachtig, maar het staat of valt bij het handhaven. Er was tot nu onvoldoende controle en toezicht. Als dat niet verandert, is die nieuwe grens zinloos."

Meegetrokken
Ook moet de gemeente volgens Evers niet al te zeer vertrouwen op de verhuursites. "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat iemand na 30 dagen Airbnb vrolijk overstapt op Booking.com."

"Het beleid en toezicht was volledig losgeslagen. We hebben jaren geleden al precies deze maatregelen aan de vorige wethouder geadviseerd: 30 dagen, een meldplicht, controle en afspraken met de platforms. Maar er wordt nu pas wat aan gedaan."

De hotelindustrie voelt zich ten onrechte meegetrokken in de door Airbnb-verhuur veroorzaakte Amsterdamse weerstand tegen gasten en bezoekers van buiten.

"Hotelontwikkelingen zijn om die reden al door de gemeente ingeperkt," zegt Remco Groenhuijzen, directeur van Sofitel The Grand, namens de Amsterdamse luxehotels. "Het is heel goed dat nu ook Airbnb wordt aangepakt."

Oude gereedschapskist
Dat is volgens hem ook om een andere reden belangrijk: hotels vinden steeds minder goed geschikt personeel, omdat dat personeel nauwelijks nog in de stad kunnen wonen waar ze willen werken.

"Airbnb heeft veel woonruimte wegkaapt, ook bij hotelmedewerkers. Ik ben laatst een medewerker kwijtgeraakt die in Amsterdam de huur niet meer kon betalen. Onze werknemers komen uit Haarlem of Almere omdat ze hier niet meer kunnen wonen."

Paul Geertman, wiens Aedes Vastgoed onder meer tophotels Andaz en Hyatt Regency aan de stad toevoegde, vindt de halvering van het aantal verhuurdagen 'een goede stap'. "Met de oude gereedschapskist lukte het de gemeente niet daar iets tegen te doen. Met deze stap lukt dat hopelijk wel, mits er voldoende geld komt voor toezicht."

Airbnb heeft veel woonruimte wegkaapt, ook bij hotelmedewerkers
Remco Groenhuijzen

De hoteliers zijn in principe niet tegen deelverhuur.

"De deeleconomie is op zich charmant," vindt Evers, hoteldirecteur van het gloednieuwe Westcord Jakarta, "en dat geldt wat mij betreft ook voor de verhuur van woningen. Goed gereguleerd is dat ook geen concurrent. Maar die verhuurperiode van 60 dagen was onzin; niemand in Nederland heeft meer dan 30 dagen vakantie."

Bed and breakfasts
Tim Klein Haneveld, voorzitter Amsterdam Gastvrij, Vereniging van Bed & Breakfast en Vakantieverhuur, vindt dat de gemeente te ver gaat met deze nieuwe regel.

"Tegen de mensen die de regels niet volgen, moet hard worden opgetreden, maar dat heeft niets maken met 60 nachten of 30 nachten. Airbnb is een druppel op de gloeiende plaat als het gaat om de toestroom van toeristen. Het is hypocriet dat de gemeente de komende vijf jaar 8000 hotelkamers beschikbaar stelt, maar Amsterdammers die het leuk vinden om hun huis te delen, juist beperkt. Dat lost de overlast niet op."

Met de vereniging, sinds een half jaar actief, hoopt Haneveld op aandacht voor de mooie kant van het delen van je woning.

"In de hele discussie sneeuwde de stem van de vakantieverhuurder en de eigenaren van bed and breakfasts onder. We moeten toeristen juist spreiden, door de stad en door het land. Airbnb kan daar juist bij helpen."

Lees ook: Airbnb: 'Amsterdamse gezinnen worden gestraft'

Airbnb is een druppel op de gloeiende plaat als het gaat om de toestroom van toeristen
Tim Klein Haneveld