Direct naar artikelinhoud

Maurice de Hond weigert 2 ton van iPadschool terug te betalen

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) wil twee ton terug van het voormalige schoolbestuur van de stichting van Maurice de Hond. De opiniepeiler noemt de claim 'onterecht en gênant'.

Maurice de Hond in 2013, met leerlingen op de Master Steve Jobs School in SneekBeeld anp

Het bestuur kreeg het geld voor een Steve Jobsschool in Amsterdam waar al maanden geen les meer werd gegeven

Maurice de Hond heeft bezwaar aangetekend tegen de claim, die vrijdag bekend werd via een publicatie in het Onderwijsblad. De Hond wil het conflict desnoods uitvechten bij de bestuursrechter, zegt hij tegen het AD.

Nederlands bekendste opiniepeiler was sinds de zomer van 2014 bestuurder van de zogenoemde iPadschool De Voorsprong in Amsterdam-Zuidoost.

Twee jaar later, in oktober 2016, ging deze school dicht door gebrek aan leerlingen, maar de school kreeg desondanks nog negen maanden onderwijsgeld op haar rekening.

Volgens de Onderwijsinspectie had de school echter geen recht op dit geld als er geen onderwijs wordt gegeven. Uitvoeringsorganisatie DUO vordert nu een bedrag van 207.738 euro en 34 cent terug.

Overgeplaatst
Maurice de Hond noemt de claim 'gênant'. Volgens hem heeft DUO hem verkeerd geïnformeerd. Al in de zomer van 2016 was volgens hem bekend dat zijn school in Amsterdam-Zuidoost geen toekomst had.

Om te overleven moest het in vijf jaar tijd een groei doormaken naar ruim 300 leerlingen, maar de school had op zijn hoogtepunt slechts 25 inschrijvingen. Ouders besloten de sluiting niet af te wachten en brachten hun kind onder op een andere school.

Er bleven een stuk of vier leerlingen over, die tot de herfstvakantie les kregen van één overgebleven docent.

Op advies van het schoolbestuur werden de leerlingen overgeplaatst naar een tweede iPad-school in Amsterdam, die eveneens werd bestuurd door de stichting van De Hond, Onderwijs 4 Nieuwe Tijd.

"Maar vóór we dit besluit namen heeft onze bestuurssecretaris naar DUO gebeld met de vraag of onze financiering door zou lopen tot het einde van het jaar. Het antwoord was ja," vertelt De Hond.

Na berichtgeving in onderwijsblad AOB - waarin stond dat de gesloten school maandelijks zo'n 23.000 euro ontving - stelde de Onderwijsinspectie alsnog een onderzoek in.

Het concludeerde vorig jaar dat De Voorsprong onterecht onderwijsgeld had gekregen tijdens de negen maanden dat ze geen les gaf.

Verscherpt toezicht
Volgens De Hond moet de Inspectie de hand in eigen boezem steken. "De Voorsprong stond in die tijd onder verscherpt toezicht. Maandelijks voerden het schoolbestuur en de Inspectie overleg over de financiën. Ze waren op de hoogte van onze plannen tot sluiting. De inspectie heeft echter nooit tegen ons gezegd: u heeft dit schooljaar geen recht meer op onderwijsgeld. Inmiddels lijkt het alsof wij een trucje hebben uitgehaald om geld te verdienen. Dat is niet zo."

Maurice de Hond weigert 2 ton van iPadschool terug te betalen
Beeld anp

Volgens De Hond hebben DUO en de Inspectie 'boter op hun hoofd gehad'. "Ik vind het heel flauw dat ze in dit hele proces niet toegeven: we hebben een fout gemaakt en daar zijn we zelf verantwoordelijk voor. We vorderen dat bedrag niet terug."

Ook de tweede Steve Jobsschool, De Ontplooiing, had niet genoeg leerlingen om zelfstandig door te gaan. Het valt inmiddels onder een nieuw schoolbestuur en moet volgens de Inspectie flink trekken aan het onderwijsniveau dat afgelopen zomer als 'zeer zwak' werd bestempeld.

Tamtam
De Steve Jobsscholen gingen in schooljaar 2013-2014 met veel tamtam van start. Op deze basisscholen kunnen leerlingen op hun eigen tempo leren met behulp van de iPad. Ze moeten zelf hun dag plannen en workshops volgen.

Vier jaar geleden dacht De Hond dat in 2016 honderd of tweehonderd Steve Jobsscholen zouden werken volgens de methode van zijn stichting Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT). Dat aantal is bij lange na niet gehaald. Afgelopen zomer stond de teller op veertien scholen, bleek uit onderzoek van de Volkskrant.

Ruim de helft van de scholen die overstapten op het revolutionaire Steve Jobsonderwijs of serieus overwogen dat te doen, was inmiddels afgehaakt.

Naast de hoge kosten - deelnemende scholen betalen een maandbedrag van 9 euro per kind - zou De Hond ook erg dwingend opleggen hoe zij hun school moeten organiseren.

Volgens Maurice de Hond staat de teller inmiddels op 25 scholen en is er nog altijd wereldwijde belangstelling voor zijn onderwijsmethode.

Lees ook: Hoe de Steve Jobsschool uitliep op een fiasco

Inmiddels lijkt het alsof wij een trucje hebben uitgehaald om geld te verdienen. Dat is niet zo
Maurice de Hond

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.