Direct naar artikelinhoud
Column

Ik hoorde ING-topman Ralph Hamers genieten

Theodor HolmanBeeld Wolff

Dus ik werd gebeld door Hamers van ING. Hij vroeg of ik nog een manier wist om hem aan die 3 miljoen te helpen.

"Wat kan ik daarmee verdienen?"

"Drie ton," zei Hamers.

Maar ik zei: "Nee, ik ben moreel hoogstaand. Ik hoef er helemaal niks voor. Ik doe het voor niets. Als we dat allemaal zouden doen, zou de wereld er stuk beter voor staan."

Dat was Hamers met mij eens. Hij vroeg toch hoe hij aan die drie met zes nullen kon komen.

"Nou, dat lijkt me eigenlijk erg eenvoudig als ik de krantenartikelen heb gelezen. U krijgt dat geld nu niet omdat u een zogenaamde systeembank bent. Maar volgens uzelf en uw bedrijf bent u geen systeembank, maar een internationale bank."

Hamers bevestigde dit.

"U moet dus allereerst afzien van de status van systeembank. De voorzitter van uw raad van commissarissen heeft zelfs gezegd dat ING een 'Europese speler' is, dus dat kan geen probleem opleveren. Als je een Europese bank bent, en geen Nederlandse bank, dan ben je dus ook geen bank die cruciaal is voor het Nederlandse systeem. Snapt u dat, mijnheer Hamers?"

Hij snapte het en maakte aantekeningen.

"Mijnheer Holman... Neem me niet kwalijk, maar als ik een Europese bank ben, hoe gaat de ECB dan reageren?"

Ik stelde Hamers gerust.

"Daar kom ik nog op. Maar als u Europees bent, dan zijn de opgewonden argumenten van Mark, Jesse en Wopke weg, want we gaan er als Nederland niet meer over. En dan kan ING helemaal zelf bepalen hoe u uw beloningspakketten krijgt."

Ik hoorde Hamers genieten.

"ING moet dan natuurlijk wel eerlijk zeggen tegen zijn rekeninghouders dat de bank weliswaar onder het depositogarantiestelsel valt, dus dat bij faillissement je als rekeninghouder maximaal 1 ton krijgt, maar dat ze verder niet gedekt worden door de NL-belastingbetaler."

"Nou, zo veel rekeninghouders zijn er nou ook weer niet die meer dan een ton per nummer op de bank hebben staan."

"Precies, mijnheer Hamers, en dat depositogarantiestelsel geldt trouwens ook voor andere grote spelers in Nederland als Deutsche Bank, HSBC, Santander, noem maar op."

"Maar wat moet ik nu met al die mensen die naar Triodos en zo zijn gegaan?"

"Dat is het makkelijkste probleem, mijnheer Hamers. Verhoog als enige de rente. Ze rennen naar u terug."

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

De klanten die zijn weggelopen? Verhoog de rente en ze rennen terug