Direct naar artikelinhoud

Het Beest dwingt VUmc afdelingen te sluiten

Een hardnekkige bacterie noopt het VUmc tot een ingrijpende tegenaanval: de operatiekamers sluiten voor complexe ingrepen en de intensive care neemt voorlopig geen nieuwe patiënten op.

De Acinetobacter baumannii, die in het VUmc inmiddels Het Beest heet.Beeld Shutterstock

Het VUmc dacht de uitbraak van de bacterie Acinetobacter baumannii, die eerder dit jaar bij drie patiënten opdook, de kop te hebben ingedrukt.

Dat bleek ijdele hoop. Begin deze week meldden zich twee patiënten met opnieuw een besmetting.

De Acinetobacter baumannii is een bacterie die bij gezonde mensen geen kwaad doet en vanzelf verdwijnt, maar bij verzwakte patiënten infecties kan veroorzaken.

Het VUmc zet groot in om de resistente bacterie voorgoed uit het ziekenhuis te jagen.

De intensive care is dicht voor nieuwe patiënten, vele tientallen tot enkele honderden mensen worden getest op de bacterie en de verdachte plekken in het ziekenhuis worden grondig onderzocht en schoongemaakt.

Ondertussen liggen de operatiekamers voor alle zware ingrepen en operaties tot zeker morgenavond stil. Mensen kunnen alleen voor 'simpele' ingrepen op de spoedeisende hulp terecht. Alle complexe operaties zijn uitgesteld.

'Geen risico's nemen'
"Dat is verschrikkelijk voor de patiënten, want die moeten wachten op hun operatie. En het is frustrerend voor de zorgverleners, want die willen door met hun werk," zegt VUmc-woordvoerder Sonja van Galen. "Maar we moeten deze voorzorgsmaatregelen nemen. We kunnen geen risico's nemen."

Het verhaal leest bijna als een whodunit.

Begin januari kreeg het VUmc een patiënt binnen die de Acinetobacter baumannii bij zich droeg. Van deze patiënt was bekend dat die besmet was, dus die werd geïsoleerd behandeld. Twee weken later bleken nog twee patiënten besmet.

Uitplaatsingsstop
"Toen gingen alle alarmbellen af. Intussen zijn hygiënemaatregelen verder opgeschroefd, is grondig schoongemaakt en speurden de afdelingen Infectiepreventie en Microbiologie als detectives het ziekenhuis af naar de bacterie - die hier intern al de naam Het Beest heeft gekregen," zegt Van Galen.

"Alle plekken waar de patiënten mogelijk waren, zijn onderzocht, en alle mensen die contact hadden met deze patiënten kregen een test." Deze week zijn nog eens ruim honderd testen naar ontslagen patiënten gestuurd.

Voor ten minste 48 uur is er een opname- en uitplaatsingsstop voor de afdelingen intensive care (22 kamers) en medium care (8 kamers). Patiënten die er liggen, blijven daar.

Dit is verschrikkelijk voor de patiënten, want die moeten wachten op hun operatie
Sonja van Galen

Ziekenhuis bactieriën

- Bij verzwakte patiënten kan de Acinetobacter baumannii onder meer infecties van de luchtwegen veroorzaken. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO plaatste
de bacterie in een lijst van resistente bacteriesoorten waar nieuwe antibiotica voor moet komen.

- VRE. Bij ernstig zieke patiënten kan de enterokok een infectie veroorzaken. Als antibiotica de infectie niet aanpakt, wordt gesproken van VRE.

- De bekendste ziekenhuisbacterie is MRSA. De resistente bacterie kan bij verzwakte mensen huid­infecties veroorzaken. In zeldzame gevallen kan het zelfs leiden tot een bloedvergiftiging, botinfectie of longontsteking.