Direct naar artikelinhoud
Straatinterview

'De Dapperbuurt is het bewijs dat erfpacht werkt'

De oververhitte woningmarkt is hét thema van de verkiezingen. Wat merken de lijsttrekkers van de grote partijen zelf van de gekte? Marjolein Moorman van de PvdA: 'Mijn buurt is het bewijs dat erfpacht werkt.'

PvdA-lijsttrekker Marjolein Moorman op de Dappermarkt in Oost.Beeld Marc Driessen

Oppositieleider wil ze zichzelf niet noemen. Feit is wel dat wethouders en raadsleden, vooral van D66-huize, de afgelopen jaren zenuw­achtig werden als ze wisten dat de fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij deelnam aan het debat.

Voor Marjolein Moorman (44) is politiek bittere ernst. Of het nu over relatief kleine onderwerpen gaat, zoals muziek in de klas, of over de grote problemen, zoals die op de woningmarkt.

"Politiek is geen spelletje, maar een ideeënstrijd!" zegt ze thuis op een schaars vrij moment in de campagne.

Verbetenheid
Moorman verandert niet als je haar uit de Stopera haalt. Die permanente verbetenheid maakt haar misschien iets minder aimabel, maar des te meer bevlogen vergeleken met de rest van de politici in het stadhuis.

"Wat een kutvraag," is haar eerlijke reactie dan ook op de vraag of ze aanblijft als de PvdA op 21 maart weer een nederlaag lijdt.

Hadden de sociaaldemocraten in 2006 nog 20 zetels in de raad, in 2010 werden dat er 15, in 2014 zakte dat naar 10 en nu staat de partij op ongeveer 5 zetels in de peilingen. Maar ze geeft zich niet gewonnen.

Erfpacht werkt
"Wijs mij maar aan waar de PvdA het deze periode heeft laten liggen. We waren de eerste die waarschuwde voor de drukte in het centrum, we hebben als eerste de grote problemen op de woningmarkt benoemd," somt ze op.

De neergang van de PvdA verklaart ze vanuit een wereldwijd fenomeen waarin de sociaaldemocratie op de schopstoel zit. Dat is niet de schuld van haar fractie. "We hebben vier jaar goede oppositie gevoerd."

In de Dapperbuurt, waar ze sinds 2006 met haar gezin is gaan wonen, wordt Moorman er elke dag aan herinnerd waarom ze in de politiek zit. Ze woont vlak bij Annabel Nanninga van Forum voor Democratie, de grote uitdager tijdens deze verkiezingen.

Nanninga schetste een doembeeld van de wijk, waar Marokkaanse criminelen het voor het zeggen zouden hebben. "Amsterdam is een grote stad, dus ja, er gaan dingen mis. Het is vervelend voor Annabel dat ze zich onveilig voelt, maar ik ervaar het niet zo."

Natuurlijk heeft Moorman in de beginjaren ook weleens de spuitende heroïnejunks uit het portiek moeten wegjagen.

Nu bloeit de buurt op en gaan de huizenprijzen door het dak. "Mijn buurt is het bewijs dat erfpacht werkt. Het gaat hier goed door de investeringen van de gemeente. Fijn dat die stijgende prijs ook ten goede komt aan de gemeenschap."

Wachtende Wijken
Moorman zag in Oost juist een grote verandering voltrekken, toen woningcorporaties sociale huurwoningen begonnen te verkopen aan gezinnen om de bevolkingssamenstelling diverser te maken. Onder andere aan het gezin Moorman.

Het kan nog steeds een hulpmiddel zijn voor de Wachtende Wijken, zoals Moorman ze noemt: verloederde gebieden buiten de Ring, waar sociale huur nog dominant is.

"Maar niet zodra die grens van 35 procent sociale huur in de buurt in zicht komt. En verplicht de nieuwe eigenaren om er zelf ook te gaan wonen. De sociale woonvoorraad daalde de afgelopen twee jaar met 5 procent, het gaat nu veel te hard."

Bekend werd Moorman door haar strijd tegen Airbnb en andere vakantieverhuurplatforms. Geen partij gaat inmiddels zo ver als de Partij van de Arbeid.

"Ooit begon ik in deze stad zoals vele anderen, logerend bij vrienden en familie die een paar weken weg waren. Nu zetten mensen hun woning op Airbnb. Je moet dit soort feno­menen er uithalen om de stad leefbaar te houden. De enige efficiënte manier om dit te reguleren, is het te verbieden." Compromisloos, typisch Marjolein.

Cynisch
'Politici? Die liegen allemaal', krijgt Moorman te horen voor de havo 4 klas van OSB in Zuidoost, waar ze een ochtend per week lesgeeft.

"Ik vind dat erg. Ze zijn cynisch omdat het in de politiek alleen maar gaat over winnen en verliezen, oppositie of coalitie. Daar doe ik niet aan mee. De PvdA kan de macht wel hebben verloren, maar we veren terug op onze idealen. Ik ga niet ineens anders nadenken over de stad."

Zie ook het 'straatinterview' met Rutger Groot Wassink van Groenlinks, Eric van der Burg van de VVD en Laurens Ivens van de SP.

Ooit begon ik in deze stad logerend bij vrienden en familie. Nu zetten mensen hun woning op Airbnb
Marjolein Moorman
De wooncarrière van Marjolein MoormanBeeld Laura van der Bijl/Het Parool

Boomhut

Twintig jaar geleden vond Marjolein Moorman haar eerste woning in de Wetering­straat (1), na een mislukt samen­woonavontuur in Den Haag. Een promotie aan de Universiteit van Amsterdam bracht haar naar de stad, via via was dat snel geregeld. Toen ze er na een jaar uit moest, 'die eigenaar wilde gewoon veel meer huur dan de 500 gulden die ik betaalde', ontstond er een probleem.

Even pendelde ze tussen het ouderlijk (huur)huis in Wassenaar en de stad, maar uiteindelijk vond ze een plekje in een nok in de Jacob van Lennepstraat (2). "M'n vriend noemde het een boomhut, maar ik had wel alles zelfstandig."

Toen ze de promotie af had, kocht ze een starterswoning in De Baarsjes, in de Van Walbeeckstraat (3). "Die buurt is zo mooi opgezet. Ruim genoeg voor het licht, maar compact genoeg om je er niet verloren te voelen zoals in de Tuinsteden."

Weer eens drie jaar later kon ze de woning met 20.000 euro overwaarde verkopen en kocht ze samen met man Harmen een bovenhuis in de Indische Buurt (4), voor bijna 4 ton. "Aflossingsvrij, van de gekke natuurlijk maar toen kon dat nog."

Bruto betaalt het stel 1500 euro per maand. Wekelijks krijgen ze briefjes in de bus met de vraag of ze het willen verkopen. "We hebben het hier zien veranderen, maar het gaat nu te hard."