Direct naar artikelinhoud

Moord op Djordy Latumahina ontrafeld door 50 rechercheurs

Roekeloze schutters schoten zeker vijf keer de verkeerde dood. Voor het eerst staat voor zo'n fatale blunder de komende weken een groep verdachten terecht, voor de moord op dj Djordy Latumahina.

Bloemen op de plek waar Djordy Latumahina werd doodgeschotenBeeld Maarten Brante

Het forse strafdossier waarvoor de Amsterdamse rechtbank vanaf dinsdag negen zittingsdagen heeft ingeruimd, kan symbool staan voor het cynisme waarin de ene na de andere onschuldige buitenstaander de laatste jaren met grof geweld is vermoord door roekeloze daders.

Het stramien was zeker vijf keer hetzelfde, alleen al in Amsterdam: een groep criminelen leek een liquidatie zeer professioneel te hebben voorbereid en de schutters waren met zware wapens en verscheidene gestolen vluchtauto's op pad, maar ze liquideerden in al hun roekeloosheid de verkeerde.

De weerzinwekkende term 'vergismoord' is hard op weg een plek te verwerven in het spraakgebruik.

Geregeld krijgt de recherche gaandeweg verdachten in beeld, maar hoewel de schutters fataal blunderden, lieten ze meestal summier bewijs achter. In de recente Amsterdamse onderzoeken naar moorden op onschuldige buitenstaanders is vooralsnog maar in een andere zaak een vermoede schutter gepakt.

Veel vollediger is het dossier rond de moord op de populaire dj en feestorganisator Djordy Latumahina, 8 oktober 2016. Met de zeven verdachten die de komende twee weken worden berecht, denken recherche en justitie alle hoofdrolspelers te hebben gepakt.

Het complexe onderzoek begon bij wat een doorslaggevend gelukje bleek: autopech.

Lekke band
Latumahina, zijn vriendin en hun dochtertje van twee waren die zaterdagmiddag de parkeergarage onder hun appartement aan het Koningin Wilhelminaplein (Nieuw-West) binnengereden in hun zwarte Mini Cooper. Ze hadden vast geen idee dat drugshandelaar Gino M., uit hetzelfde complex, ook in zo'n auto reed. En dat diens vriendin enigszins lijkt op de partner van Djordy.

Twee mannen renden op het gezin af en begonnen te schieten. Djordy stierf achter het stuur, zijn vriendin raakte zwaargewond en een kogel miste maar nét het kinderzitje van hun dochtertje.

De schutters vluchtten in een uit Leiden gestolen Volkswagen Caddy die ze in brand staken op een parkeerplaats even verderop aan de Wittgensteinlaan. Een buurtbewoner filmde hoe ze langs het water naar de tweede vluchtauto liepen: een zwarte Seat Leon, gestolen in Rotterdam, 'koud gezet' aan de Schipluidenlaan.

Die auto reed lek op weg naar Hoofddorp, waar de twee schutters en hun bestuurder strandden op de Kruisweg. Voor het in brand steken van de Seat Leon was geen tijd. De tweede vluchtauto bleef staan en het trio werd gefilmd door bewakingscamera's van het NH Hotel.

In die Seat vond de technische recherche dna van Hagenaar Ulrich B. (45), de bestuurder, en Amsterdammer Djurgen W. (42), 'Willie'. Justitie is ervan overtuigd dat Tony D. (35) uit Oostknollendam de derde inzittende was - en dat de twee laatstgenoemden de schutters zijn geweest.

Twee telefoons uit de vluchtauto's stonden in contact met een toestel van iemand die hen vanuit Hoofddorp leek aan te sturen: volgens justitie Cedric R. (40). Hij zou de liquidatie met broer Wendell (45) hebben gecoördineerd.

Zij gebruikten een Mercedes Vito. Ook was er nog een Volkswagen Bora waarin Ulrich B. en Wendell R. vlak voor de dag van de moord reden tijdens een politiecontrole in Beverwijk.

Tony D. reed die dagen verdachte routes in de Volkswagen Jetta die op naam van zijn schoonvader staat en in de Suzuki van zijn moeder, die in Spanje verbleef.

Het uitpluizen van alle reisbewegingen van die voertuigen en de kennelijk voor de klus aangeschafte prepaidtelefoons - door een team van aanvankelijk meer dan vijftig rechercheurs - knoopt in totaal zeven verdachten aan de moord.

Djordy LatumahinaBeeld Facebook
Het uitpluizen van alle reisbewegingen knoopt in totaal zeven verdachten aan de moord

Vijf leken betrokken bij de uitvoering. Benito L. (45) en Giovanni D. (31) zouden met de gestolen auto's in de weer zijn geweest.

Wie de moordopdracht gaf, is zoals zo vaak onbekend. Drugshandelaar Gino M., mogelijk het beoogde slachtoffer, zegt van geen dreiging te weten. Hij is naar een ver buitenland gevlucht.

Welk bewijs?
Het beeld dat ontstaat: in wisselende samenstellingen verkenden de uitvoerders de dagen voor het schieten de moordplek en zetten ze de vluchtauto's klaar. Uiteindelijk verzamelde het moordcommando op het Buikslotermeerplein in Noord. Dan vallen de fatale schoten.

De advocaten zullen het 'bewijs' aanvechten dat justitie in al die reisbewegingen ziet. Gebruikten de verdachten die auto's en telefoons wel op de cruciale momenten? Zo ja, is bewijsbaar dat ze wisten dat er een moord aanstaande was, en niet bijvoorbeeld een drugsdeal, een (drugs)diefstal of een incasso?

Arrestatieteams haalden de eerste hoofdverdachten op 28 maart 2017 uit huis. De rechtbank houdt ze al bijna een jaar in de cel. Tony D. heeft zich 14 november bij de politie gemeld onder druk van een undercoveroperatie.

De 7 verdachten

Coördineren de liquidatie
Cedric C.
Wendell R.

Bestuurder vluchtauto
Ulrich B.

Schutters
Djurgen W.
Tony D.

Autodieven
Benito L.
Giovanni D.

De 7 verdachten
Beeld Jet de Nies

Afluisteren, vermommen en indringende vragen

Waar technische bewijzen de kern van het strafdossier met codenaam 13Mortel vormen, spelen ook kleurrijker kwesties een rol. De avond na de eerste arrestaties toonde televisieprogramma Opsporing Verzocht de beelden van de drie mannen die in Hoofddorp waren gestrand door die lekke band.

De vrouw en dochter van Ulrich B. werden afgeluisterd. Ze herkenden zijn rode trui, lange jas en petje. Zijn vrouw: "Hij is het toch gewoon?" Zijn dochter: "Ik zie hem daar gewoon lopen. Ik vind het raar."

Na zijn arrestatie erkende B. dat hij in de gestolen auto's heeft gereden, maar hij zegt niet te hebben geweten wat er ging gebeuren.

Het langst zocht de recherche naar 'de blanke schutter'. Langzaam kwam Tony D. in beeld als verdachte. In een undercoveractie werd gehint op zijn contacten in de motorwereld. Twee vermomde rechercheurs reden zijn vriendin klem en vroegen haar op indringende wijze welke man begin oktober 2016 in hun Volkswagen Jetta reed.

De ene politieman droeg een zwarte trui met een gele band met daarin in het zwart het opschrift 'Maluku' en een bodywarmer. De ander droeg een motorjack. De vermomde agenten toonden een foto van Latumahina en lieten een prepaid telefoon achter. "Wij Bersatu laten niet zomaar een broeder neerknallen," zei één van de twee. 'Bersatu' betekent eenheid in het Moluks.

De kleding riep uiteraard associaties op met de door Molukkers opgerichte motorclub Satudarah - gekozen omdat Djordy Latumahina ook van Moluks origine is. Meteen na de actie meldden D. en zijn vriendin zich bij de politie.

Na zijn arrestatie zette de recherche een tweede opmerkelijk middel in. D. werd bij medeverdachten geplaatst in wachtruimtes op politiebureaus, behangen met afluisterapparatuur. Het is nog onduidelijk wat de acties hebben opgeleverd.

De advocaten zullen ageren tegen de 'onrechtmatige' speciale operaties.