Direct naar artikelinhoud
Beeldblog

Late kerst voor Artis-olifanten met kerstboom van de Dam

Hier verzamelen we de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden. Zelf een bijdrage? App ons via WhatsApp of mail nieuwsdienst@parool.nl. Volg ons ook op Instagram.

Late kerst voor Artis-olifanten met kerstboom van de Dam
Beeld screenshot beeld Artis

Broek uit!

Een traditie is geboren. In navolging van New York, Berlijn en Londen trok een aantal lolbroeken zondagmiddag bij station Vijzelgracht hun broek uit, voor een retourtje Noord. Dat deden ze in het kader van een flashmob die de naam No Pants Subway Ride draagt, en in New York al sinds 2002 gehouden wordt. 

Het idee, midden in de winter zonder broek de metro pakken, is bedoeld als tegenhanger van Blue Monday. Die dag (dit jaar is het 21 januari) moet doorgaan voor de meest deprimerende dag van het jaar. 

Aan de eerste Amsterdamse editie deden ongeveer dertig mensen mee.

Kerstboom Dam begint derde leven in olifantenverblijf

De Kerstboom is van de Dam verplaatst naar Artis. Daar krijgen delen van de 21 meter hoge spar - inmiddels zonder lampjes - een nieuw leven als speeltje voor de  Aziatische olifanten in dierentuin.

"Zo'n grote boom is voor de olifanten gedragsverrijking," zegt Sil Verhagen, olifantenverzorger van Artis. "Het zijn nieuwe prikkels. Ze trokken de takken er vanaf met hun slurf, aten delen van de bast en rolden er zelfs doorheen. Dat heb ik ze nog niet vaak zien doen!"

Hommage aan Mondriaan langs de straat

De stijl van Pieter Cornelis Mondriaan is misschien wel een van de meest herkenbare ter wereld: met slechts de drie primaire kleuren en zwart en wit. Ook minder benadigde kunstenaars komen daarme een heel eind, en doen toch denken aan Mondriaan. Daarin schuilt ook het genie van de in Amersfoort geboren schilder. 

Wie er achter dit staaltje straatkunst op de achterkant van deze bewegwijzering in de Jan Pieter Heijestraat zit, is bij ons niet bekend. Of het recentelijk is aangebracht overigens ook niet. 

Wat wel duidelijk is, is aan wie het werk een hommage is. Maar dat hoefden we waarschijnlijk aan niemand uit te leggen.

Hommage aan Mondriaan langs de straat
Beeld Bas Robben

Wild in het Vondelpark: buizerd met prooi
Wie de documentaire de Wilde Stad heeft gezien, zal zich inmiddels minder verwonderen over de veelheid aan fauna in de stad. Toch zal menig Vondelparkbezoeker ontgaan wat er zich afspeelt boven in de bomen. 

Toen Floor van Wingerden zondag vanuit haar raam een buizerd met een prooi zag, in een boom in het Vondelpark, pakte ze haar camera en ging naar buiten. Dat leverde dit prachtige plaatje op.

Hommage aan Mondriaan langs de straat
Beeld Floor van Wingerden

Bloemen bij standbeeld schrijver Kees de jongen

Het standbeeld van Theo Thijssen op de Lindengracht is zondag versierd met bloemen ter ere van de 75e sterfdag van de schrijver. Thijssen (1879-1943), tevens schoolmeester, werd beroemd met het boek Kees de jongen.

Over dit boek zei Matthijs van Nieuwkerk tegen Het Parool dat het zijn leven heeft veranderd omdat het hem bevestigde in zijn mateloze dagdromerij en fantasie. "Ik was zelden waar ik was. En ik las dat Kees mij in die grote afwezigheid was voorgegaan. Ik ben een Kees. Ik droom me er al een leven lang een ­leven naast. In stadions en paleizen."

Er werd zondag ook een fragment uit dat boek voorgelezen. Daarna werd er geproost in het museum Theo Thijssen aan de Eerste Leliedwarsstraat 16 in de Jordaan, waar de schrijver geboren is. De vrouw in het midden op de foto is zijn kleindochter Rik Thijssen.

Lees ook: Kees de jongen na 94 jaar in Engels vertaald en 'Als je Thijssen eenmaal kent, laat hij je niet los

Bloemen bij standbeeld schrijver Kees de jongen
Beeld Peter-Paul de Baar
Zondag was de 75e sterfdag van de beroemde schrijverBeeld Peter-Paul de Baar

Amsterdams belangrijkste kerstboom is er weer

Het feest kan beginnen! Amsterdams belangrijkste kerstboom is sinds donderdagavond laat weer te bewonderen op de Dam. Op het bijbehorende lichtspektakel moet nog even gewacht worden. Het ophangen van de 40.000 (energiezuinige led)lampjes in de 21 meter hoge boom is zo'n monsterklus dat er vrijdag met acht man aan gewerkt wordt.

Zaterdag wordt de boom om 17.00 uur officieel 'geopend' met muziek en optredens. De boom, een Nordmannspar, komt uit een achtertuin in het Belgische Sourbrodt. Ook dit keer krijgt hij straks weer een duurzame bestemming. Vorig jaar werd er parfum van de boom gemaakt. Wat het nu wordt, wordt op 2 januari onthuld.

Amsterdams belangrijkste kerstboom is er weer
Beeld Dingena Mol

Barcelona-ster Dembélé speelt met Nouri op zijn kicksen

De Amerikaanse sportswebsite Bleacher Report heeft voorafgaand aan het laatste groepsduel van Ajax een filmpje geupload waarin Justin Kluivert, Timothy Fosu-Mensah en Ousmane Dembélé herinneringen ophalen aan Abdelhak Nouri. 

Kluivert en Fosu-Mensah waren teamgenoten van de jonge middenvelder, maar Barcelona-superster Dembélé bouwde een vriendschap met hem op nadat ze op een jeugdtoernooi voor landenteams tegen elkaar speelden. Nadat Nouri in juli vorig jaar een hartaanval kreeg op het veld, liet de Fransman zijn naam en rugnummer 34 op zijn voetbalschoenen graveren. Dembélé onderhoudt nog altijd goed contact met de familie Nouri, zegt hij in het filmpje. 

De officiële Twitteraccounts van AS Roma, FC Barcelona en Ajax' tegenstander van woensdag Bayern München hebben het filmpje gedeeld, met de welbekende hashtag #staystrongAppie.

Twitter bericht wordt geladen...

De gemeente heeft een nieuw middel in de strijd tegen de drukte en overlast op de Wallen: langs de brug bij de Oude Kerk zijn twee enorme witte banieren opgehangen, die bezoekers van de bekendste rosse buurt van het land erop moeten wijzen dat het openbaar nuttigen van alcohol niet is toegestaan. 

Want hoewel het verbod al geruime tijd geldt, lijken veel toeristen daar niet van op de hoogte. Vanaf heden zijn zij dus gewaarschuwd, als een handhaver ze betrapt en op de bon slingert. Al valt erover te twisten of de witte banieren nou echt passender zijn bij het aangezicht van de vroegere zeebonkenbuurt, dan stoeten drinkende buitenlanders.

Barcelona-ster Dembélé speelt met Nouri op zijn kicksen
Beeld Eric Ankersmit

Gemeente vergist zich in achternaam filosoof

Is het een grote desinteresse in de Franse filosofie, enorme onwetendheid of een stom foutje? Op de bordjes met 'Michel Foucaultbrug' in het Sloterpark in Nieuw-West staat een fout. De tweede 'u' van Foucault mist op beide bordjes aan weerszijden van de loopbrug.

De brug, die lang de minder inspirerende naam 'brug 699' droeg, werd vorig jaar vernoemd naar de filosoof. In de directe omgeving van het witte bruggetje zijn straten ook vernoemd naar filosofen. 

De gemeente laat in een reactie weten dat dat de bordjes zo spoedig mogelijk worden aangepast.

Een van de bordjesBeeld Het Parool

Schuttingkunst van de gele hesjes bij het NDSM-terrein

Zaterdag demonstreren de gele hesjes bij de Stopera. Maar nog voor ze daar de hit (en het geuzenlied van de hesjes )15 Miljoen Mensen van Fluitsma & Van Tijn zingen, zijn de eerste leuzen al gespot in Noord. Vlakbij het NDSM-terrein prijken op tientallen meters aan borden teksten die afkomstig lijken van de beweging. Ze zijn voor het eerst gespot op woensdagochtend.

Lees ook: Gele hesjes in Amsterdam: 'We willen een stem hebben'

Schuttingkunst van de gele hesjes bij het NDSM-terrein
Beeld Lorianne van Gelder

Femke Halsema ontsteekt menora op de Dam

Chanoeka, het joodse lichtjesfeest, werd dit jaar voor de twaalfde keer gevierd op de Dam. Het feest duurt acht dagen, ter nagedachtenis aan het 'chanoekawonder' in de Tempel van Jeruzalem in 164 voor Christus.

Natuurlijk was er de klezmermuziek en burgemeester Femke Halsema ontstak de menora. "Pas twaalf jaar geleden werd Chanoeka voor het eerst op de Dam gevierd," zei Halsema. "Inmiddels koesteren we deze nieuwe traditie, als een van de weinige openbare manifestaties in Amsterdam van onze Joodse bewoners."

Halsema: "Met Chanoeka viert u de overwinning van een onderdrukt volk op zijn overheersers. En Chanoeka vertelt ons: 'Wees niet bang'."

Femke Halsema ontsteekt menora op de Dam
Beeld ANP

Kunstenaar Thierry Cohen geeft Amsterdam sterrenhemel

Op uitnodiging van kunsttijdschrift See All This voegde de Franse kunstenaar Thierry Cohen de sterrenhemel boven Amsterdam toe aan zijn indrukwekkende serie Villes Éteintes/Darkened Cities.

Daarin combineert hij een foto van de stad met die van de sterrenhemel die we zouden kunnen zien als het compleet donker zou zijn. Hij liet zich inspireren door Vincent van Goghs meesterwerk De sterrennacht uit 1889.

Eerder deed hij al zoiets in Londen, Parijs, Tokio en New York. Voor zijn duizelingwekkende creatie boven de Amsterdamse grachten gebruikte Cohen een sterrenhemel die hij fotografeerde op dezelfde breedtegraad, in het oerbos Bialowieza in het oosten van Polen. 

De foto is aangekocht voor de vaste collectie van Het Groote Museum - Artis, dat in 2020 zijn deuren opent. Ze verschijnen eerst in See All This # 12, dat 7 december verschijnt.

De creatie boven de Amsterdamse grachten is geïnspireerd door Vincent van Goghs meesterwerk De SterrennachtBeeld Thierry Cohen

De Nieuwe Sint

Acteur Patrick Mathurin vertolkt sinds een aantal jaar de rol van De Nieuwe Sint, die 'een boodschap van vriendschap en liefde brengt'. Zaterdagmiddag geeft hij in Paradiso een feest waar alle kinderen kunnen meedoen met een danswedstrijd, mijters knutselen en genieten van optredens van Mathurin zelf, zanger Lloyd de Meza en rapgroep Zwart Licht. 

Zoals het een echte Sinterklaas betaamt kwam De Nieuwe Sint 's middags aan op de Prinsengracht, voor een intocht naar Paradiso. Daar is het nog tot en met vijf uur 's middags feest.

De Nieuwe Sint
Beeld anp
De Nieuwe Sint
Beeld anp

Hulpsint brengt bezoek aan Van Gogh Museum

Dat Sinterklaas een grote verscheidenheid aan hulpsinten in de arm neemt, is algemeen bekend. Vooral in een drukke stad als Amsterdam lopen veel helpende witte baarden voor hem rond.

De meesten hebben zich te houden aan zeer strakke schema's, want menig kind wil immers een bezoekje. Om zich toch een beetje van alle hectiek te onttrekken, wijken sommige hulpsinten stiekem nog weleens af van de uitgestippelde route.

Zo ook deze Sinterklaas bij het zebrapad voor het Van Gogh Museum. Hij heeft zich heerlijk weten onder te dompelen in de rijke schilderkunst van Van Gogh. Een minder leuke bijkomstigheid: zijn pieten zijn inmiddels verdwenen. Welke piet komt hem ophalen?

De hulpsint voor het Van Gogh MuseumBeeld Floortje Hogenhout

Filmmuseum Eye kleurt oranje

Filmmuseum Eye is zondagavond één van de 32 gebouwen in Nederland die in het oranje worden uitgelicht. Dat gebeurt net als vorig jaar in het kader van de actie #orangetheworld, die aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen. 

Eén op de drie vrouwen krijgt volgens de Verenigde Naties (VN) met geweld te maken. In Nederland is bijna een kwart van de vrouwen minstens één keer slachtoffer geworden van seksueel geweld. Meer dan de helft is ooit lastiggevallen.

Twitter bericht wordt geladen...

Dansen onder een 50 meter lange lichtboog

Nu in De School: de 50 meter lange, lichtgevende arcadeboog van architectenbureau Space Encounters, in samenwerking met visueel kunstenaarscollectief Children of the Light. Dat is een kilometer aan ledlicht en álles wat een clubganger zich kan wensen. De tunnel is te zien tot en met 16 januari.

Dansen onder een 50 meter lange lichtboog
Beeld Peter Tijhuis
Dansen onder een 50 meter lange lichtboog
Beeld Peter Tijhuis

Kamp Seedorf vereeuwigt Frenkie

Hij werd de afgelopen weken al vergeleken met Johan Cruijff, nu heeft kunstenaarscollectief Kamp Seedorf de moeite genomen om Frenkie de Jong te vereeuwigen. Op handgeschilderde posters portretteerden ze eerder al talloze andere Ajacieden.

Kamp Seedorf is een straatkunstenaarscollectief dat sinds 2011 bestaat. De tekenaars, allen fervent voetbalsupporter met een graffitiverleden, zijn tot op de dag van vandaag anoniem.

Twitter bericht wordt geladen...

Zwieren op de ijsbaan op het Museumplein

Er kan sinds zaterdag weer geschaatst worden op de tijdelijke ijsbaan op het Museumplein. Met het zonnige weer van dit weekend bonden al veel mensen de ijzers onder om een rondje te maken.

Lees ook: Pirouettes en pootje over: ijsbanen in de stad openen

IJsbaan op het Museumplein

Onder stralende weersomstandigheden wordt de ijsbaan op het Museumplein weer gereed gemaakt voor het komende seizoen.

Dat leverde dit mooie plaatje op, met op de voorgrond de replica van de Magere Brug en daarachter die andere onder toeristen populaire bezienswaardigheid: de I Amsterdam-letters. Wetende dat de dagen voor laatstgenoemde geteld zijn, is het nu al een beeld om nostalgisch van te worden.

IJsbaan op het Museumplein
Beeld Reinder van Zaanen

Uit de hoogte

Geurt van Roekel is kraanmachinist bij BAM en ziet Amsterdam vrijwel dagelijks vanaf grote hoogte. Zijn uitzicht, nu over het IJ en Pontsteiger, legt hij vast en deelt hij via twitter, met regenbogen, wolkenluchten en de opkomende zon.

Uit de hoogte
Beeld Geurt van Roekel
Uitzicht vanaf een torenhoge kraan richting het IJ en PontsteigerBeeld Geurt van Roekel
Uit de hoogte
Beeld Geurt van Roekel

The Black Eyed Peas

Fans van de band The Black Eyed Peas, de zogeheten Peabodies, kwamen dinsdagmiddag bijeen in VondelCS, om voorafgaand aan het concert van de band in Afas Live hun idolen te ontmoeten.

Enkele tientallen fans kwamen op het evenement in het Amsterdamse Vondelpark af. De rappers Will.i.am, Apl.de.ap en Tabboo kwamen naar het stadspark voor een signeersessie en een listening party van het zevende album Masters of the Sun.

De 24-jarige Désirée van der Jagt uit Sittard is al van kinds af aan groot fan. "Ik was tien jaar oud toen ik naar een concert in Brussel ging,'' vertelt Désirée, die het album al grijs geeft gedraaid.

''Twee weken geleden zijn we al naar het eerste concert van de nieuwe tournee van The Black Eyed Peas geweest in Londen," vertelt ze. "Vanavond gaan we naar Afas Live, zaterdag naar Brussel en zondag naar Düsseldorf. Dat doen we met een groepje fans, bestaande uit Nederlanders, Engelsen en Duitsers. Vanmiddag zijn we met zijn vijven. Vanavond komen er tien.''

De Peabody heeft al eerder een gesigneerde handschoenen bemachtigd na een concert, maar de komst van haar idolen naar VondelCS noemt ze "heel bijzonder".

Will.i.am, Apl.de.ap en Taboo van de Black Eyed Peas ontmoeten fans in VondelCSBeeld ANP
The Black Eyed Peas
Beeld anp

Geldersekade 15 is gerestaureerd

Na flink wat geklus is de Geldersekade 15, met net 2 meter breed en 10 meter diep het smalste pand van Stadsherstel, helemaal gerestaureerd. Het 16e-eeuwse houtskelet is weer zichtbaar, de trap ziet er weer gelikt uit en in de badkamer is de monumentale schouw behouden en opgeknapt. 

Voordat de nieuwe bewoners hun intrek nemen, kan het publiek op 29 november even rondsnuffelen in het huis. Daar staan tussen 15.00 en 16.30 uur de deuren open.

Geldersekade 15 is gerestaureerd
Beeld Stadsherstel Amsterdam
Geldersekade 15 is gerestaureerd
Beeld Stadsherstel Amsterdam
Geldersekade 15 is gerestaureerd
Beeld Stadsherstel Amsterdam

Creatieve meerkoet leidt tot nominatie

Vreemde plek voor een meerkoetnest, dacht Jasper Hulleman (34), en maakte een foto. Het leverde hem een nominatie op voor een WWF Frans Lanting Photo Award.

Artdirector Hulleman maakte de foto vlak bij het reclamebureau aan het Surinameplein waar hij werkt.

"Het raam bij de koffieautomaat kijkt uit op de hangende autoband met het meerkoetnest. Ik heb meerdere dagen in de gaten gehouden hoe de meerkoet andere dieren wegjaagde van haar plekje."

"Meestal maak ik geen geplande foto's, maar ik vond dit beeld ontzettend bijzonder. Op een ochtend lag ik breeduit op het fietspad naast het kantoor om die foto te maken. Ik hoorde mijn collega's buiten lachen."

Lachwekkend of niet, de foto is genomineerd voor de publieksprijs van de Frans Lanting Photo Award, een jaarlijkse fotowedstrijd waarin flora en fauna centraal staan. Professionelen en amateurs mogen hun foto's inzenden, waarvan de vakjury er dertig uitkiest. 

Voor Hulleman is het fotograferen van dieren geen onbekend terrein. "Het duurde even voordat ik mijn draai had gevonden in de fotografie. Ik wist niet goed waar ik de focus wilde leggen. Na veel uitproberen ben ik sinds een jaar echt actief aan het fotograferen."

Vanwege het gemis aan groen en zijn werkzaamheden op een computer besloot Hulleman vaker op pad te gaan. "Het is een verademing om in het weekend los te zijn van het beeldscherm en buiten op zoek te gaan naar mooie beelden." 

Het bracht hem tegenstrijdig genoeg naar de Albert Cuypmarkt. Hier fotografeert Hulleman de reigers die zich tussen de meute mengen in de hoop iets van afval of achtergebleven voedsel mee te kunnen pikken. 

Met de fotoserie wil Hulleman het gesprek aankaarten over rondslingerend afval in de stad en oproepen om de stad schoon te houden.

Het liefst zou Hulleman professioneel fotograaf worden, maar hij blijft nuchter: "Eerst maar eens die wedstrijd winnen."

Er kan t/m donderdag worden gestemd op photoaward.wnf.nl.

(Door: Desiree Schouteten)

Creatieve meerkoet leidt tot nominatie
Beeld Jasper Hulleman

Fluisterend licht aan de Overtoom

De etalage van sportschool David Lloyd Club aan de Overtoom, oorspronkelijk ontworpen als showroom voor auto's, is door fotograaf/kunstenaar Popel Coumou getransformeerd tot een enorme lichtbak: Whispering Light.

De fotografische installatie, die als het begint te schemeren terloops van sfeer en verschijningsvorm verandert, fungeert als een baken te midden van de alledaagse hectiek, waarmee Coumou voorbijgangers wil verleiden tot een moment van verstilling én tot een bezoek aan haar solotentoonstelling bij Soledad Senlle Art Foundation, om de hoek, op Sloterkade 171-1.

Popel Coumou bij de vitrine van David Lloyd op de Overtoom.Beeld Sanne Zurné

Paard van Noord is terug

Na vijf jaar afwezigheid is het iconische Paard van Noord weer terug. De kraan stond sinds 1969 in Noord aan het Zijkanaal, maar werd in 2008 gekocht en gedemonteerd door de gemeente. Buurtbewoners richtten in 2014 een vereniging op om de grijpkraan terug te krijgen op zijn plek. Op 15 december wordt de herplaatsing gevierd.

Iconisch Paard van Noord is terugBeeld Paard van Noord

Pianist Reinbert de Leeuw speelt in stationshal CS

Pianist Reinbert de Leeuw gaf maandagmiddag een verrassingsoptreden op de piano in de centrale hal van Amsterdam CS. Het optreden werd door het Prins Bernhard Cultuurfonds georganiseerd. De 80-jarige musicus ontvangt dit jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, een oeuvreprijs van 150.000 euro.

Ook kreeg hij vorige maand de Zilveren Medaille van de stad Amsterdam van burgemeester Femke Halsema vanwege zijn grote bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur en zijn internationale invloed op moderne en traditionele muziek.

Pianist Reinbert de Leeuw speelt in stationshal CS
Beeld anp

Enorme gouden berg in Nieuw-West

Pal naast de Hemboogspoorlijn in Nieuw-West ligt een kleine poel, die kunstenaar Leonard van Munster mag gebruiken als zijn canvas. Het omliggende water vormt een natuurlijke bescherming tegen vandalen, zodat Van Munster er geen rekening mee hoeft te houden of zijn werk wel vandalisme-proof is. Zijn creaties zijn sowieso van tijdelijke aard.

Deze week installeerde Van Munster een enorme gouden berg, waarvan slechts het puntje boven het water uitsteekt. Van Munster maakte het in 2012 voor een baron in Hannover, een andere versie van het werk was in Brussel te zien tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. De gouden berg was ook op Art Rotterdam, en nu is die dus in Nieuw-West. Zolang het duurt - onder invloed van UV-licht verschiet het reddingdekenfolie razendsnel van kleur.

Enorme gouden berg in Nieuw-West
Beeld Maarten Boswijk

Schaatsseizoen van start op Jaap Edenbaan

Vorige week gooide het mooie nazomerweer roet in het eten, maar zaterdag kan er flink geschaatst worden op de Jaap Edenbaan. En dat is maar goed ook, want de Amsterdamse ijsbaan was weer traditioneel het decor van de opening van het marathonschaatsseizoen. Het levert mooie plaatjes op.

Schaatsseizoen van start op Jaap Edenbaan
Beeld anp
Schaatsseizoen van start op Jaap Edenbaan
Beeld anp

Ijs of een oliebol, dat is de vraag

Terwijl de pepernoten volgens sommigen ieder jaar weer vroeger in de schappen lijken te liggen, kunnen de feestdagen voor anderen niet snel genoeg beginnen. Dat zal ook gelden voor oliebollenbakker W. Boon, die ieder jaar in oktober zijn kraam op het Java-eiland installeert om daar tot het einde van het jaar verse oliebollen te bakken.

Maar met het kwik nog ruim boven de twintig graden kiest het gros van de Amsterdammers toch nog voor de naastgelegen kraam van IJscuypje. Na dit weekend zullen de rollen waarschijnlijk omgedraaid zijn, al kun je tot die tijd natuurlijk ook gewoon een koude oliebol laten opensnijden en er een een bol ijs in laten scheppen. Waarom kiezen?

Oktober: ijs of een oliebol? Of allebei?Beeld Corrie Gerritsma
De rij staat vooralsnog voor het IJscuypjeBeeld Corrie Gerritsma

Warmterecord op komst?

Amsterdam koerst af op een nieuw warmterecord. Vrijdag wordt het net als vandaag 22 á 23 graden en zaterdag loopt de temperatuur in de stad op tot zeker 24 graden. Daarmee wordt het oktoberrecord van 23,4 graden uit 2017 verbroken.

Matthijs van der Linden van Weeronline: "Dat is net een graad te laag om te spreken van zomers weer. Maar in de stad staat weinig wind en voelt het voor de beleving wel als hoogzomer." 

En dat is te merken in bijvoorbeeld het Oosterpark, waar deze kinderen een ijsje kopen bij de ijscoman. Van der Linden: "Aan het begin van de avond word je er wel aan herinnerd dat het herfst is, want als het donker wordt, koelt het af."

Warmterecord op komst?
Beeld Eva Plevier

Babytapir neemt duik in water Artis

De babytapir die in juli in Artis is geboren nam dinsdag samen met haar moeder een duik in het water op de Pampa, het leefgebied voor Zuid-Amerikaanse diersoorten in de dierentuin.

Tapirs zijn van nature goede zwemmers: ze gebruiken hun handige slurfje als snorkel.

Jonge tapirs hebben een andere tekening op de vacht dan volwassene. Dat heeft een reden: de witte vlekken en strepen op de bruine vacht van het kalf moeten zorgen voor goede camouflage, doordat de vacht goed wegvalt tussen het gebladerte.

Na ongeveer acht maanden verdwijnen de strepen en krijgt de tapir een egaal grijsbruine vacht.

Twitter bericht wordt geladen...

Geslachtsdeel pornoster Ron Jeremy weggesneden uit reclamedoek

Het geslachtsdeel van Ron Jeremy is dinsdag gestolen. De pornoster was sinds enkele maanden naakt te bewonderen op een groot reclamedoek in Amsterdam-Noord. Onder zijn buik zit nu een groot gat.

Jeremy staat vooral bekend om zijn 25 centimeter lange geslachtsdeel. Hij maakte via het reclamebord reclame voor het restaurant Cannibale Royale, met de slogan: 'Voor het dikste vlees van Amsterdam-Noord.'

Eigenaar Kees van Banen tegen Editie NL: 'Ik weet niet wie het geslachtsdeel gestolen heeft. Het is of een heel preuts iemand die hier aanstoot aan geeft, of een liefhebber die het specifieke gedeelte liever thuis heeft hangen.'

Omdat het best duur is een nieuwe te bestellen, laat Van Banen het doek herstellen. Hij hoopt dat het billboard daarna heel blijft. 'Het zou fijn zijn als de dief aan één stuk genoeg heeft.'

Het reclamedoek in originele staatBeeld Cannibale Royale
Geslachtsdeel pornoster Ron Jeremy weggesneden uit reclamedoek
Beeld Cannibale Royale

Is dat Obama in een Amsterdamse tram?

Sinds het bezoek van Barack Obama aan Amsterdam circuleert op social media een foto van de 44e president van de Verenigde Staten in wat lijkt op een Amsterdamse tram. Obama, midden in het beeld, houdt nonchalant een handvat vast terwijl hij richting de camera kijkt. Achter hem lachen twee mannen breeduit en links zit een jongen die zich goed laat omschrijven als een stomdronken corpsbal.

De vraag rijst of de foto echt is. De weerspiegeling van de jongen in het raam lijkt feilloos en ook verder is de foto niet te betrappen op tekenen van bedrog. Toch blijkt hij niet helemaal echt. Het gaat namelijk om het werk van de persoon achter het Instagramaccount AverageRob. Daarop post hij foto's waarop hij net als hier slapend te zien is in het bijzijn van een bekendheid. 

Bovendien, zo moet de frequente Amsterdamse tramgebruiker zijn opgevallen, is de tram waarin Obama staat helemaal niet van het GVB. De foto was namelijk gemaakt voor de opening van een nieuw treinstel in Minnesota in de Verenigde Staten. Het was ook te mooi om waar te zijn: van als president met de helikopter naar het Rijks, naar als gewone man met het ov naar de Afas Live.

Is dat Obama in een Amsterdamse tram?
Beeld AverageRob

Pierre Audi bij zijn afscheid van De Nationale Opera

Pierre Audi nam zondagavond in Nationale Opera & Ballet afscheid van De Nationale Opera, na drie decennia als artistiek directeur. Hij werd uitgeluid met een bijna drie uur durend feestprogramma, waarvan de inhoud tot het laatste moment voor hem geheim was gehouden.

Op de foto dankt hij op het podium de mensen die voor hem speelden en zongen. Op de voorste rij van links naar rechts onder anderen: tenor John Osborn, bariton Thomas Oliemans, dirigent Hartmut Haenchen, koordirigent Ching-Lien Wu, sopraan Barbara Hannigan en pianist Reinbert de Leeuw.

Bij het afscheidsfeest was een stoet eerbiedwaardige gasten aanwezig, van prinses Beatrix, vicepremier Ollongren, cultuurminister Van Engelshoven en Joop van den ­Ende, tot componisten, ex-chef-­dirigenten, zangers en intendanten.

Zij kregen een rijk verrassingsprogramma voorgeschoteld, logistiek een huzarenstukje, dat nog maar eens bewees wat een ­geoliede machine dat cultuurhuis aan de Amstel toch is.

Het zal Audi genoegen hebben gedaan te vernemen dat de verantwoordelijke minister, getuige haar toespraak, het muzikale cultuurgoed een warm hart toedraagt, wat nogal contrasteert met het beleid van eerdere kabinetten.

Tot de hoogtepunten van de boordevolle avond behoorden het prachtige stuk Il Ritorno, dat componist Michel van der Aa speciaal voor Audi had geschreven, en bariton Thomas Oliemans als zanger en pianist in Charles Trenets chanson Que Reste-t-il de Nos Amours?

Mooi was ook de scène uit Glucks Orfeo ed Euridice, gedirigeerd door Hartmut Haenchen, en de hilarische sketch van tenor Christopher Gillett, die Audi's regie­aanwijzingen buitengewoon treffend op de hak nam.

Pierre Audi bij zijn afscheid van De Nationale Opera
Beeld Michel Schnater
Beatrix en Pierre AudiBeeld anp

De messen van Johannes

Voor een gemiddelde niet-crimineel is dit al een forse verzameling, maar dit zijn nog lang niet alle messen van Johannes van Dam. De oud-culinair recensent van Het Parool, die dinsdag vijf jaar geleden overleed, had altijd zijn eigen mes, van het merk Laguiole, bij zich als hij uit eten ging.

Wie immers met een kartelmes zijn biefstuk te lijf gaat, houdt een uit elkaar gereten stuk vlees over en een plasje bloederig vocht op het bord. Met deze gladde messen kon hij het vlees netjes op de draad snijden.

De Stichting Gastronomische Bibliotheek, die Van Dams erfgoed beheert, zal vanaf dinsdag elk jaar een mes cadeau doen aan iemand die van groot belang is geweest voor de Nederlandse gastronomie.

De messen van Johannes
Beeld Rink Hof

Monument voor omgevallen banken onthuld op Zuidas

De PvdA heeft vrijdag een monument voor omgevallen banken onthuld op de Zuidas, om de val van Lehman Brothers tien jaar geleden te herdenken.

Het beeld laat een Lehman Brother-employee zien, die met een kartonnen doos op weg is naar buiten.

"We mogen de lessen van Lehman Brother en de kredietcrisis niet vergeten. In de jacht op winst zijn te veel slachtoffers gevallen," aldus PvdA-Europarlementariër Paul Tang bij de onthulling. "Het is zorgwekkend om te moeten constateren dat banken niet de lessen van crisis leren,

Monument voor omgevallen bankenBeeld PvdA
Europarlementariër Paul Tang onthult het monumentBeeld Pvda

Dit wordt het langste kunstwerk van Amsterdam

In Zuidoost wordt een muurschildering van 160 meter lang steeds meer zichtbaar. Het kunstwerk is te zien op de muur achter de Foodstrip aan de A2. Twee kunstenaarsduo's, Karski & Beyond en Bier en Brood, zijn half augustus begonnen.

In de schildering draait het om de vernieuwing van Zuidoost: kleurrijk van Karski & Beyond, zwart-wit van Bier en Brood.

Langste kunstwerk van AmsterdamBeeld Marc Driessen

Waar blijven die kuikens?

Twaalf ooievaars scharrelen op een veldje op de hoek van de Cort van der Lindenkade en de Van Karnebeek­straat in Geuzenveld. Al bijna tien jaar komen de vogels op deze plek, zegt een buurtbewoner.

Het lijkt waarschijnlijk dat ze afkomen op de eendagskuikens die hij de grote vogels twee keer per dag voert.

De dode kuikens koopt hij speciaal voor dit doel in een dierenwinkel. Ooievaars zijn overigens prima in staat om voor hun eigen eten te zorgen. Hun natuurlijke dieet bestaat uit regenwormen, grote insecten, en heel af en toe een muis, kikker of mol.

Volgens Lars Soerink van Vogelbescherming Nederland leven er in Amsterdam ongeveer dertig ooievaars. Een groot deel daarvan trekt gezamenlijk op, de andere dieren leven alleen of in groepjes van twee of drie vogels.

Ooievaars waren lang zeldzaam in Nederland, maar door beschermende maatregelen komt de vogelsoort nu weer in redelijke aantallen voor.

Hoewel ooievaars van oorsprong trekvogels zijn, verblijft een groot deel van de Nederlandse populatie tegenwoordig het hele jaar hier. Dat de dieren hun gedrag hebben aangepast, komt volgens Soerink onder meer doordat er op veel plaatsen in het land het hele jaar door genoeg eten te vinden is.

De 12 ooievaars op het veldje.Beeld Hendrik Jan Smit

Halsema neemt kijkje bij Hartjesdag

De naam Hartjesdag heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen, maar wat het inhoudt, is sindsdien behoorlijk veranderd. Ooit een volksfeest voor de 'geringste burgers', werd Hartjesdag door bewoners van de Zeedijk in 1997 nieuw leven in geblazen in de vorm van een grootse verkleedpartij, waarbij mannen zich verkleden als vrouw en omgekeerd.

De carnavaleske verkleedpartij wordt jaarlijks gehouden op de derde maandag van augustus. Zo ook dit jaar, en het is weer een gezellige bedoening. Ook burgemeester Femke Halsema is komen kijken. Niet in mannenkleding, helaas.

Meedingen naar de titel 'Hartje van de Zeedijk' deed ze dus niet. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de best verklede man en vrouw.

Halsema neemt kijkje bij Hartjesdag
Beeld -
Halsema neemt kijkje bij Hartjesdag
Beeld -

Twitter bericht wordt geladen...

125 jaar poppenkast met Jan Klaasen op de Dam

De 125e verjaardag van de poppenkast op de Dam wordt gevierd met een internationaal poppenkastfestival. De poppenkast met Jan Klaassen staat al op het plein sinds 1893 - eerst meer richting Nieuwendijk, nu al heel lang voor de lantaarnpaal.

Althans, de eerste vergunning stamt uit 1893, waarschijnlijk bestaat het spelen op de Dam al veel langer.

Lees ook: Jan Klaassen is al 125 jaar actieheld op de Dam

125 jaar poppenkast met Jan Klaasen op de Dam
Beeld Eva de Vos

Stilte in IJmuiden

Een nieuwe aflevering in de badplaatsenserie van fotograaf Ernst Coppejans. Deze week een beeld van IJmuiden, waar het zo te zien ook goed verdwalen is.

IJmuidenBeeld Ernst Coppejans

Verdwalen in Noordwijk

Ook deze week vangt fotograaf Ernst Coppejans de sfeer in een Hollandse badplaats, waar de tijd lijkt stil te staan. 

Dit keer kwam hij uit in Noordwijk, een plek waar Amsterdammers al sinds mensenheugenis verkoeling zoeken. Ga je mee verdwalen?

Verdwaal mee in NoordwijkBeeld Ernst Coppejans

Weinig info te halen in Bergen aan Zee

In de Hollandse badplaatsen lijkt de tijd stil te staan. Fotograaf Ernst Coppejans vangt elke week de sfeer.

Dit keer: Bergen aan Zee.

Dat er hier ooit iemand informatie over Bergen aan Zee verschafte, lijkt lang geleden.Beeld Ernst Coppejans

Clinton wandelt een rondje in de Jordaan

Bill Clinton liep donderdagavond een rondje in de Jordaan over de Prinsengracht. De voormalige president van de Verenigde Staten is in Amsterdam voor de grote conferentie Aids 2018, samen met veel andere beroemdheden als Prins Harry en Charlize Theron.

Zangeres Glennis Grace liep Clinton tijdens zijn wandelingetje tegen het lijf, en maakte een foto van hen samen. "Mijn haar ziet er niet uit en mijn styling was maar oké, maar dat maakt me niet uit. Ik vind Bill leuk en hij was ontzettend aardig tegen me," schrijft ze bij het kiekje op Instagram.

Lees ook: Waarom komen al die wereldsterren naar AIDS2018? 

Clinton in AmsterdamBeeld Trees Ruzette

Fietspad Weesperzijde zet uit door hitte

Een deel van het fietspad op de Weesperzijde langs de Weespertrekvaart is gebarsten en omhoog gekomen. Het fietspad bestaande uit meerdere betonplaten is waarschijnlijk door de hitte uitgezet en vervolgens omhoog gekomen. De platen worden dinsdagavond nog verwijderd.

Hitte in de stad: volg hier het hitteblog

Fietspad aan de Weesperzijde.Beeld Marloes de Vries

Staat Zandvoort stil?

Amsterdammers zoeken al sinds mensenheugenis verkoeling aan het strand. In de Noord-Hollandse badplaatsen lijkt de tijd stil te staan. Fotograaf Ernst Coppejans vangt elke week de sfeer.

Dit keer: Zandvoort.

Staat Zandvoort stil?
Beeld Ernst Coppejans

Nieuwe verkeersborden in de Paleisstraat: vaarwel auto's

Onze verslaggever Marc Kruyswijk schreef het al: Amsterdammers ontwaken zondagochtend in een nieuwe stad. Niet alleen vanwege de gloednieuwe Noord/Zuidlijn die onder de stad door dendert, maar ook vanwege de autoroutes in het centrum, die volledig op de schop gaan. 

Zo mogen auto's vanaf heden niet meer de Paleisstraat door: het gloednieuwe verkeersbord laat er geen twijfel over bestaan. Even vloeken voor de automobilist vermoedelijk, die het steeds moeilijker krijgt in de binnenstad, maar voor de Amsterdamse fietser breken er betere tijden aan. 

Lees ook: Zondagochtend komt het tijdperk van de auto ten einde

Twitter bericht wordt geladen...

Bronzen beeld Floor Wibaut verplaatst

Het bronzen beeld van oud-wethouder Floor Wibaut (1859-1936) staat te verpieteren in een onooglijk hoekje bij het Weesperplein, vond D66.

Tussen 1967 en 2007 stond het beeld van de hand van kunstenaar Han Wezelaar voor het Wibauthuis, in de Wibautstraat. 
  
Daar moest het weg vanwege verbouwingen. Het beeld werd opgeslagen, en in 2010 tijdelijk herplaatst op de brug over de Singelgracht, bij het Weesperplein. Niet tot ieders tevredenheid.   

Vandaag krijgt het beeld dan tóch een nieuwe plek. Fier in de middenberm van de Wibautstraat, met zijn blik richting de stad. 

Lees ook:  Wibaut krijgt bronzen beeld op eigen straat

Bronzen beeld Floor Wibaut verplaatst
Beeld Guido Kalf

A'DAM Toren gehuld in regenboogkleuren

Meer dan driehonderd Amsterdamse horecazaken hebben zaterdag een regenboogvlag aan de gevel hangen om een positief statement naar buiten te brengen, vanwege meerdere recente incidenten tegen de lhbti-gemeenschap. 

Onder meer Paradiso, de Melkweg, De School, Disco Dolly en Jimmy Woo reageren met de actie op de recente mishandeling van de Amsterdamse dragqueen Monique de la Fressange. Maar ook buiten Amsterdam lieten cafébazen hun solidariteit zien: in Arnhem hingen horeca-ondernemers ook de regenboogvlag op. 

's Avonds hulden de A'DAM Toren, Paradiso en de Melkweg hun gevel in regenboogkleuren.

Lees ook: Mishandelde dragqueen Monique: 'Ik weigerde bang te zijn'

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Van een geparkeerde Biro - u weet wel, die elektrische wagentjes die in steeds grotere getale door de stad krioelen - is niet veel meer over. Een stalen pijp van een bouwplaats aan de De Clercqstraat heeft het karretje totaal verpletterd.

De Biro was, gelukkig, onbemand. De eigenaar zal evengoed flink balen: het wagentje kost een slordige 12.000 euro. Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog niet bekend.

A'DAM Toren gehuld in regenboogkleuren
Beeld Lukasz Karpinski
Van het wagentje is niet veel meer over.Beeld Lukasz Karpinski

Iconische koepel is terug in Amsterdam

De iconische koepel van het vliegtuigmuseum Aviodome op Schiphol is terug in Amsterdam. Aviodome werd 15 jaar geleden vanwege de verhuizing van het museum naar Lelystad afgebroken, het dak werd opgeslagen in zeecontainers.

Maar nu krijgt-ie een nieuwe bestemming. De Aviodomekoepel vormt een nieuwe evenementenlocatie in Amsterdam-West, aan de snelweg A5. Deze week is het bijna 23 meter hoge dak geplaatst en wind- en waterdicht gemaakt. De locatie wordt begin november in gebruik genomen.

Iconische koepel is terug in Amsterdam
Beeld Tekagroep
Iconische koepel is terug in Amsterdam
Beeld Tekagroep

Lekker luchtig met dit warme weer: naakt op de fiets

Tientallen mensen fietsten zaterdag weer in hun blootje door Amsterdam tijdens de World Naked Bike Ride. De naakte fietsers trekken elk jaar - als vanzelfsprekend - een hoop bekijks in de stad.

Met de actie willen de mannen en vrouwen laten zien dat bloot niet altijd geassocieerd hoeft te worden met seksualiteit. Ze vinden dat het het adamskostuum normaler moet worden gevonden.

Een andere boodschap van de deelnemers aan de blote fietstocht is iets minder duidelijk te zien. Met de actie willen de fietsers mensen namelijk bewust maken van het teveel aan auto's en de milieuvervuiling die daarmee gepaard gaat. Ook vinden ze het niet kunnen dat we nog steeds afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Deelnemers aan de Naked Bike Ride in Amsterdam.Beeld -

Stedelijk hangt de was buiten

Nee, het is géén statement dat het Stedelijk na het vertrek van directeur Beatrix Ruf met een grote schoonmaak bezig is, benadrukt Marinus Boezem. "Dat is te makkelijk. Ik maak geen cartoons. Dat is te anekdotisch, zo werk ik niet."

"Een goed kunstwerk, zoals dit, heeft veel lagen," valt Stedelijk Museum-conservator Leontine Coelewij hem bij. "Je kunt het op meerdere manieren zien. Maar toen ik de schets in onze collectie aantrof en ik erachter kwam dat we het werk opnieuw uit mochten voeren, speelde dit allemaal nog niet. Het heeft er helemaal niks mee te maken."

Aan de achterzijde van het Stedelijk Museum, waar voor de grote verbouwing de hoofdingang was gevestigd, is dinsdagmiddag de installatie Beddengoed Uit de Ramen van het Stedelijk Museum opnieuw bevestigd: voor alle ramen van het hoofdgebouw hangen wapperende witte lakens, op de kozijnen liggen dikke kussens.

Boezem (84) maakte de installatie in 1969 voor de roemruchte, door Wim Beeren samengestelde tentoonstelling Op Losse Schroeven, situaties en cryptostructuren. 

Met zijn project wilde Boezem de grens tussen kunst binnen en buiten het museum laten vervagen en verbond hij op humoristische manier de museale en de publieke ruimte met elkaar.

Nu maakt Beddengoed Uit de Ramen van het Stedelijk Museum deel uit van de tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum, Kunst en Tegencultuur 1967-1970, die vrijdagavond opent. 

Boezem: "De impact is anders dan vijftig jaar geleden. Maar ik hoop dat voorbijgangers zich zullen afvragen wat dit in godsnaam is. En wat dat museum bezielt om zoiets te entameren."

Voor alle ramen van het hoofdgebouw hangen wapperende witte lakens, op de kozijnen liggen dikke kussens. Beeld Jesper Boot
Marinus BoezemBeeld Jesper Boot

Ontsnapte pelikaan legt treinverkeer stil

In het Entrepotdok naast Artis zwom vrijdagochtend een pelikaan. Moet hij zijn vijver doorgaans met tientallen soortgenoten delen, hier had hij alle ruimte om baantjes te trekken. Inmiddels zou hij ook op de Sarphatistraat gespot zijn.

Een woordvoerder van Artis vertelt dat de pelikaan er net voor het kortwieken vandoor is gegaan. Dat kortwieken - het knippen van een deel van de veren - moet elk jaar gebeuren. Meestal is dat geen probleem, maar dit jaar was Artis daar laat mee wegens het broedseizoen.

Aan het eind van de ochtend zat de pelikaan op het spoor tussen Muiderpoort en Centraal. Het treinverkeer werd stilgelegd en medewerkers van Artis wisten de vogel uiteindelijk te pakken te krijgen.

Met deze ontsnapping sluit de pelikaan aan bij zijn illustere voorgangers, die het ooit schopten tot de Sloterplas. In 2015 ontsnapte een rode panda uit de dierentuin, en in 2017 zocht een rode vari de vrijheid op en belandde op het Waterlooplein.

Twitter bericht wordt geladen...

Honderden yogi vieren yogadag op Museumplein

Honderden yogi doen tijdens een yogales op het Museumplein onder andere de zonnegroet en de neerwaartse hond. Zij vierden zondag de Internationale Dag van de Yoga.

Op het Museumplein werden de hele dag yogademonstraties en meditatiesessies gehouden. Daarnaast was er muziek, werd er gedanst en waren er foodtrucks met vegetarische en veganistische hapjes. Het evenement werd georganiseerd door de ambassade van India en de Stichting International Yoga Day.

Nog meer yoga? Techno, wiet en geiten: 6x 'lekker gekke' yoga in Amsterdam

Honderden yogi vieren yogadag op Museumplein
Beeld anp

Slaapkamer voor acrobaten

Op huizensite Funda is het fijn binnenkijken bij anderen. Soms om je te vergapen aan enorme panden die ver buiten je eigen bereik liggen, soms om gefrustreerd te worden als je ziet hoe weinig vierkante meters je voor heel veel euro's krijgt.

Dit huis op de Leidsegracht is om een andere reden fascinerend: zou er een acrobaat wonen? 

In de nok van het puntdak is de slaapkamer gemaakt. Slim gebruik van de ruimte, maar om er te komen moet je een zes meter lange oversteek maken. De 'balk' waar je overheen moet is nog geen meter breed.

Wie 's morgens slaapdronken opstaat en met de slaap in zijn ogen misstapt, eindigt ruim twee meter lager op de vloer van de woonkamer. Voor bijna 6 ton toch maar even een hekje plaatsen?

Twitter bericht wordt geladen...

Slaapkamer voor acrobaten
Beeld Funda

Fanatieke handhavers

Wie handhaaft hier wie? Twee handhavers nemen hun werk in ieder geval heel serieus. Zij stopten met hun fiets bij een auto van de gemeente die onhandig stond geparkeerd op een Amsterdams kruispunt. De eigenaar of bestuurder lijkt niet in de buurt te zijn. 

Reden genoeg om het bonnenboekje te trekken, lijkt de handhaver met fietshelm te denken. 

Een van de twee inspecteert namelijk de wagen en lijkt zijn aandacht te hebben gevestigd op wat mogelijk een bonnenboekje is. De gemeente handhaaft de gemeente.

Twitter bericht wordt geladen...

Twee mannetjes

De twee Californische zeeleeuwenpups die een paar dagen geleden in Artis werden geboren, hebben zich voor het eerst buiten laten zien, in gezelschap van hun (pleeg)moeder.

Artis maakte maandag bekend dat het gaat om twee mannetjes.

De pups kwamen 24 uur na elkaar ter wereld en hebben niet dezelfde moeder. De moeder van het eerste jong is nog onervaren en had weinig aandacht voor haar baby. De ander, de oma is van deze zeeleeuw, bood zich daarom instinctief aan om het dier te voeden. 

Bezoekers van de dierentuin zagen maandag hoe de twee pups door moeder/oma werden gezoogd. De pups kunnen de eerste tien dagen nog niet zwemmen. Om te leren zwemmen krijgen ze hulp van de andere zeeleeuwen.

Amfibievoertuig ahoi!

Een club van zestig kleine amfibievoertuigen vaart (of rijdt?) vandaag onder meer door de Amsterdamse grachten. s' Ochtends zijn ze gespot in de Amstel, lunchen doen ze in de buurt van Nemo.  

De klassieke auto's, die zowel in het water kunnen, als op de weg, zijn twee dagen te zien in de stad vanwege Amphib Amsterdam.

De eigenaren van de amfibische voertuigen komen van heinde en verre, zegt organisator Roy Bolks, die zelf ook aan het stuur staat. Mensen kwamen zelfs vanuit de Verenigde Staten over. De deelnemers kennen elkaar via hun gezamenlijke hobby.

En als we de schipper mogen geloven heeft de groep en hoop bekijks. "De bruggen staan vol mensen."

Morgen ontdekt de colonne het water meer ten Noorden van de stad, in de buurt bij Ilperveld.

Twitter bericht wordt geladen...

Katy Perry maakt fietstochtje door de stad

Katy Perry was afgelopen weekend in Amsterdam voor twee optredens in de Ziggo Dome. Zondagmiddag koos ze ervoor om op de fiets naar haar tweede optreden te gaan, dwars door de Pijp en Zuidoost. 

De haarstylist van de Amerikaanse zangeres maakte filmpjes van het fietstochtje. Daarop is te zien hoe Perry - onherkenbaar met pet en zonnebril - langs een groepje nietsvermoedende paparazzi fietst. 

Lees ook de recensie van het optreden van Katy Perry. 'Show Katy Perry mist vaart, ondanks alle spektakel.'

De Amerikaanse zangeres Katy Perry verzorgt een optreden in de Ziggo Dome als onderdeel van haar "Witness" tour.Beeld anp

'Banksy van Iran' fleurt Sloterdijk op

Twee zeecontainers in het Sloterdijkgebied moeten de nogal onpersoonlijke omgeving van het station opstuwen in de vaart der volkeren. Het New Yorkse kunstenaarsduo Icy en Sot maakte de afgelopen dagen reproducties van hun bekende kunstwerken Dream en Free op de zeecontainers. Bestuurslid Ronald Mauer van Nieuw-West: "Hoe mooi is dat? Van onaangenaam doorgangsgebied naar aangenaam verblijfsgebied met kunst als verbindend element."

De twee oorspronkelijk Iraanse broers zijn in Nederland voor de opening op 1 juni van de expositie A Moment of Clarity in het Moco Museum aan het Museumplein. Met hun muurkunst stelt het duo maatschappelijke thema's aan de kaak, zoals vluchtelingen, oorlog en onderdrukking. De kunstwerken van de 'Banksy van Iran' zijn in hun thuisland verboden en daarom vluchtten de broers naar New York. Een drone filmde woensdag de voorbereidingen, studenten van het ook in het Sloterdijkgebied gelegen Mediacollege legden 'the making of' vast in een timelapsefilmpje.

Het New Yorkse kunstenaarsduo Icy en Sot maakte de afgelopen dagen reproducties van hun bekende kunstwerken Dream en Free op de zeecontainers.Beeld Jean-Pierre Jans

Centrumbewoner treft vrijend stel op stoep bij Rembrandtplein

Een bewoner van de Herengracht die zichzelf 'niet preuts' noemt, was toch wel enigszins verbaasd over het tafereel dat hij op zijn stoep aantrof toen hij zaterdagnacht thuiskwam.

'Kom je een keer na middernacht thuis vind je dit op de stoep', twittert de buurtbewoner. 'Op 30 meter van het Rembrandtplein met agenten, ME, handhavers en hosts. Ik ben niet preuts, maar dit hoeft toch ook niet?

Volgens de Amsterdammer wordt er wel vaker op de stoep voor zijn huis gefriemeld, maar blijft de broek meestal aan. Zo niet bij dit stel, een Duits meisje en een Amsterdamse jongen. Hij heeft ze weggestuurd. "Ze waren verder niet vervelend. Ze waren niet gegeneerd ofzo."

Twitter bericht wordt geladen...

Babygieren en jonge ooievaars

Het barst in de grachten en vijvers nu van de pulletjes, jonge meerkoeten, en kleine nijlganzen. In het Vondelpark spotte Paroollezer Marianne Oosterhuis jonge ooievaartjes die door hun moeder gevoederd werden, in Artis zagen drie gierenkuikens het licht.

En in Assendelft leek het een ekster een goed idee haar eieren op de kogelstootbaan van atletiekvereniging Lycurgus te leggen, schrijft NH. Een nestje weghalen of vernielen is verboden, omdat inheemse vogels in Nederland beschermd zijn. Het is zelfs strafbaar, aldus de Dierenbescherming. Pas als de jongen zijn uitgevlogen, ongeveer vier weken na het uitkomen van de eieren, mag het nest plaatsmaken.

Een kleine ooievaar en zijn moeder in het Vondelpark.Beeld Marianne Oosterhuis

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

'Vriendelijk' verzoek

Een bewoner van het Westerdok heeft genoeg van een scooter die al dagen op de stoep staat. Niet zo heel subtiel, doch naar eigen zeggen 'vriendelijk' spreekt hij of zij de eigenaar van de scooter aan.

"Van welke aso is deze kutscooter. Parkeer m niet midden op de stoep, gvd, en je laat hem ook nog dagen zo staan," schreef de bewoner met stoepkrijt bij de scooter. Met daarbij de waarschuwing: "Laatste keer dat ik het vriendelijk vraag."

Of de scooter inmiddels weg is, weten we niet. Hopelijk heeft de eigenaar niet hoeven ondervinden wat de minder vriendelijke behandeling is.


'Vriendelijk' verzoek
Beeld Het Parool
'Vriendelijk' verzoek
Beeld Het Parool

Johan Cruijff speelt door Kamp Seedorf voetbal bij zijn arena

De naamsverandering is een feit. En het nieuwe logo onthuld. Maar toch, de Johan Cruijff Arena leek nog niet helemaal compleet. 

Wat miste er? Johan Cruijff zelf natuurlijk! Maar de doden weer tot leven wekken is moeilijk. Dat realiseerde kunstenaarscollectief Kamp Seedorf zich ook. Dus bedachten ze een oplossing, die nu te zien is bij metrostation Strandvliet. 

Ze gaven ook nog een Cruijffiaanse verklaring voor hun werk. "We houden wel van werken. Maar alleen van werken waar we van houden."

Johan Cruijff bij de Johan Cruijff ArenaBeeld Joep School
De nieuwe generatie voetballers bij hun voetballegendeBeeld Kamp Seedorf

Dit keer geen Nespresso

Opeens zat 'ie daar: de Amerikaanse acteur George Clooney, op het terras van het café In de Waag op de Nieuwmarkt. Een kopje koffie voor z'n neus (we hebben het gecheckt: géén Nespresso) en iedereen mocht aanschuiven.

Spannende gesprekken zullen er aan het rode tafeltje niet gevoerd zijn en z'n bakkie pleur heeft de acteur ook al niet opgedronken. Het ging namelijk om een wassen beeld, van aan Madame Tussauds. Het museum gunde Clooney een frisse neus op deze zomerse dag.

Het wassen beeld mocht een frisse neus halenBeeld Madama Tussauds

Tesla Model 3

Het is misschien de meest geanticipeerde auto ooit. De Tesla Model 3. Alsof het gaat om de release van een nieuwe generatie iPhone, of de nieuwe Playstation, wordt elke ontwikkeling rondom de elektrische machine op de voet gevolgd. 

En wat die ontwikkelingen betreft, gaat het de laatste maanden vooral over problemen met de productie van de auto, en het daaruit volgende het uitstel van de levering. Meerdere mensen zouden hun bestelling al hebben geannuleerd. Model 3 wordt, zoals het er nu uitziet, naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 in Nederland geleverd. 

Maar maandag was hij dan toch al even in Amsterdam. In de Verenigde Staten is de auto sinds begin deze maand in productie, en het Chinees-Amerikaans trio, dat onder de naam You You gaat, maakt de komende weken een roadtrip door Europa, om mensen kennis te laten maken met de bolide. Bij elke stop mag een aantal liefhebbers ook een rondje maken, zo ook bij leasebedrijf Mistergreen op het IJdok.

Tesla Model 3
Beeld Olaf Schouws

Fotoserie toont wanbeheer van afval

Volgens onderzoek van de Wereldbank genereert de wereldbevolking dagelijks ten minste 3,5 miljoen ton vast afval per dag, tien keer zo veel als een eeuw geleden.

Als er geen maatregelen worden genomen zal de dagelijkse afvalberg aan het eind van deze eeuw nog drie keer zo groot zijn. Documentairefotograaf Kadir van Lohuizen reisde anderhalf jaar de wereld over en registreerde de afvalbeheersystemen in zes steden (Jakarta, Tokio, Lagos, New York, São Paulo en Amsterdam).

Van Lohuizens serie - door World Press Photo bekroond met de eerste prijs in de categorie 'milieu/series' - toont het beheer, of liever wanbeheer, van afval in verschillende samenlevingen.

Amerikanen gooien gemiddeld per maand hun eigen gewicht aan afval weg. In Japan is dat slechts twee derde. In Amsterdam wordt het restafval verbrand, in Jakarta komt alles op stortplaatsen terecht, waar mensen tussen het vuil zoeken naar recyclebare materialen.

"Als de wereld niet na wil denken over afvalreductie en afval gaat zien als een grondstof, zullen toekomstige generaties verdrinken in hun eigen afval," sombert Van Lohuizen.

World Press Photo 2018. T/m 22 juli in De Nieuwe Kerk op de Dam.

Fotoserie toont wanbeheer van afval
Beeld Kadir van Lohuizen

Bomgordel weg, handen omhoog

Op een oefenterrein bij Den Helder is maandag de grootscheepse anti-terreuroefening begonnen van de Koninklijke Marine. Op de eerste dag bestond het scenario uit een belager met een bomgordel. Door een robot werd de man een telefoon aangereikt, legt een woordvoerder uit.

Vervolgens werd hij via onderhandelingen uit zijn bomgordel gepraat en overmeesterd. Dinsdag gaat de oefening verder in de haven van IJmuiden. Woensdag verplaatsen de scenario's zich naar Amsterdam.

Tot donderdag worden nog de kaping van een passagiersschip en de gijzeling van een olieplatform verijdeld. En dat allemaal nagespeeld met behulp van figuranten, helikopters en oefenmunitie.

Bomgordel weg, handen omhoog
Beeld Martijn Beekman/Ministerie van Defensie

Opmerkelijk: man rijdt met scooter het water in

Midden-Oosten correspondent van RTL Olaf Koens maakt over de grens doorgaans een hoop spannende dingen mee, maar in Amsterdam valt ook wel het een en ander te beleven, zo bleek maandagmiddag. 

Koens was een paar uur in Amsterdam toen het al letterlijk raak was vlakbij het Tropenmuseum. Een scooterbestuurder knalde daar dwars door of over de brug heen, volgens de buitenlandcorrespondent. 

De ter water geraakte man werd door omstanders op de kade getrokken. 'Eerste ter plaatse: een junk die vervolgens zelf ook de gracht in valt,' twittert Koens.

Die stond echter al snel weer op de kade. "Hij viel bovenop de bestuurder, stond daarna nog wat te roepen, maar die hebben we iets aan de kant gezet."

De politie takelt de scooter van de man omhoogBeeld Het Parool

Twitter bericht wordt geladen...

Fee uit de grond in West

De 3D-streetpainter Matthew May heeft afgelopen dagen van stoepkrijt een kunstwerk op het Kwakersplein in Amsterdam-West gemaakt. Zijn 3D-afbeeldingen lijken je als het ware de straat in te zuigen. In deze tekening, die als het goed is twee weken is te zien, komt een fee 'uit de grond'.

De Britse kunstenaar woonde enkele jaren in Breda en is afgestudeerd aan de Kunstacademie van Antwerpen. May is pionier in de 3D-streetart en is een van de kunstenaars die er een professionele stroming van hebben gemaakt.

Hij heeft in alle delen van de wereld kunstwerken gemaakt en werkte in opdracht van diverse steden en festivals en van multinationals als Disney, Sony, Samsung, Puma en Mexx.

Fee uit de grond in West
Beeld Tammy van Nerum

Suárez op het Haarlemmerplein

Het Haarlemmerplein is een voetballer rijker. Kunstenaarscollectief Kamp Seedorf zorgde ervoor dat voetballer Luis Suárez een balletje tegen de muur kan trappen. 

Het collectief hoopt dat Suárez het kunstwerk opvalt, en hij terugkeert van FC Barcelona naar Ajax. "We willen dat hij naar huis komt, we willen hem weer in onze armen kunnen sluiten. Laten we hopen dat Luis deze ode te zien krijgt en dat Overmars een potje kan opentrekken."

Het collectief staat bekend om zijn bijzondere kunstwerken in de stad. In februari vorig jaar staken ze de ernstige zieke burgemeester Van der Laan een hart onder de riem met een levensgroot portret van van de burgemeester op de Wibautstraat.

Voetballer Luis SuárezBeeld Kamp Seedorf

'Stop, look, listen, think'

Leg je telefoon weg en kijk iets vaker om je heen. Dat is de boodschap die deze week te lezen is op vier grote spandoeken die zijn opgehangen op het kruispunt Van Baerlestraat-Willemsparkweg.

De campagne is gemaakt door designbroers Garech en Declan Stone, ook wel The Stone Twins, en roept op 'te verbinden met de fysieke wereld om je heen'. Daarnaast is het ook een manier voor het Amsterdamse Museumkwartier om mensen de buurt rond het Museumplein te laten ontdekken.

'Stop, look, listen, think'
Beeld Jeroen Hofman
'Stop, look, listen, think'
Beeld Jeroen Hofman

'De kleinste zaal' van Paradiso

Vanwege het 50-jarig bestaan van poptempel Paradiso heeft overbuurman Heineken een ludieke manier van feliciteren bedacht. Twee tramhaltes, op het Museumplein en de Weteringschans, zijn door de bierbrouwer omgetoverd tot 'de kleinste zaal'.

Heineken wil op deze manier voorbijgangers de mogelijkheid bieden om in de 'kleinste zaal' van Paradiso hun kunsten te vertonen. Al wachtend op de tram optreden in Paradiso - wie durft?

'De kleinste zaal' op de WeteringschansBeeld Studio Nul
'De kleinste zaal' van Paradiso
Beeld Studio Nul

Het verhaal van Boxing Bennie

Wat doen toch al die bokshandschoenen langs de gracht bij het Rapenburgplein? Veel voorbijgangers en toeristen vragen het zich af.

Op het bordje bij de handschoenen aan de reling valt te lezen dat het om een ode gaat aan 'Boxing Bennie', die hier vorige week tijdens het plassen verdronken zou zijn in de gracht. Bij het bordje stond enige tijd zelfs een kaarsje, en een bosje bloemen.

Maar het verhaal blijkt compleet verzonnen, vertelt Ron van Drecht van café De Druif, die de bokshandschoenen ophing. "Iemand van de boksschool in de straat kwam met de handschoenen aanzetten in het café met de vraag of iemand er iets aan zou hebben," legt de barman uit.

Dat bleek niet het geval, maar Van Drecht vond het zonde om ze in de prullenbak te gooien. Daarom bond hij ze aan het hek. Het schouwspel leverde zoveel vragen op, dat ze in de kroeg besloten een verhaal te verzinnen. Boxing Bennie was geboren. "We zeiden tegen mensen dat hij totaal lam tijdens het pissen in de gracht was gevallen. En het ergste: hij had zijn bonnetje nog niet betaald."

Inmiddels staan er volgens Van Drecht dagelijks meer dan honderd mensen voor het hek, om een kijkje te nemen of om foto's te maken. "Je begrijpt wat een plezier wij hebben."

De oplettende kijker kan zelf trouwens ontdekken dat het om een grap gaat. De overleden boxer zou namelijk geboren zijn op 1 april 1957.

Het verhaal van Boxing Bennie
Beeld Café De Druif
Het verhaal van Boxing Bennie
Beeld Café De Druif
Het verhaal van Boxing Bennie
Beeld Café De Druif

Je auto opladen vanaf drie hoog

Door de veelheid van bedrijven die zich in Amsterdam bezighouden met elektrische auto's, is de stad het predicaat 'laadpalen hoofdstad van de wereld' toegekend.

Niet alleen worden die palen hier geproduceerd, ze schieten in elk stadsdeel als paddenstoelen uit de grond. Wil je een laadpaal voor je deur, dan kun je dat aanvragen. 

Maar de eigenaar van deze elektrische Biro doet het liever zelf. Gewoon de auto op de stoep en een verlengsnoer van drie hoog naar beneden laten zakken, en je hebt je persoonlijke oplaadpunt. Pal voor de deur. 

Lees ook: Waarom Amsterdam hoofdstad van de laadpalen is

Je auto opladen vanaf drie hoog
Beeld Alice Boothby
Je auto opladen vanaf drie hoog
Beeld Alice Boothby

Twee jaar geleden overleed Johan Cruijff

Zaterdag twee jaar geleden overleed Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd. In Betondorp - waar de legendarische voetballer opgroeide - wordt stilgestaan bij zijn overlijden. 

Een beschreven laken doet dienst als eerbetoon. Cruijff's initialen en zijn welbekende rugnummer staan aan weerszijden van de drie Amsterdamse andreaskruizen. 

Vorig jaar blikte we terug met de mooiste verhalen over de voetballegende. Die vind je hier.

Twee jaar geleden overleed Johan Cruijff
Beeld Eline van Dillen
Twee jaar geleden overleed Johan Cruijff
Beeld Eline van Dillen

Fred Teeven rijdt Rutte door Amstelveen

Oud-staatssecretaris Fred Teeven ging eind vorig jaar voor anderhalve dag in de week aan de slag als buschauffeur en in die rol heeft hij tegenwoordig alles onder controle.

Deze zaterdag had hij een speciaal klusje: hij werd ingezet om VVD-leider Mark Rutte in een tourbus te vervoeren naar Amstelveen, voor de campagne van de liberale partij. 

In januari van dit jaar stapte Rutte al eens casual gekleed bij zijn oud-collega in de bus, en vandaag had de minister-president exact hetzelfde zaterdagse kloffie (grijze hoodie, spijkerbroek, glimmend blauwe jas) uit de kast getrokken. 

In Amstelveen maakte hij samen met de rest van de VVD-karavaan een tour door de stad, om in gesprek te gaan met Amstelveners en - uiteraard - nog wat zieltjes te winnen. Er valt wat te verliezen, want de VVD is momenteel de grootste in de gemeente. 

Om 13.00 uur vertrok de bus weer uit Amstelveen, maar bleef nog minstens één vraag onbeantwoord: is Fred Teeven nou buschauffeur, of campagnemedewerker van de VVD?

Altijd blijven lachen, Rutte.Beeld anp
VVD-leider Mark Rutte ontmoet leden van GroenLinks. Het was gezellig in Amstelveen.Beeld anp
De bus arriveert in Amstelveen, Fred Teeven - met oranje sjaal - stapt uit.Beeld anp

Amsterdam fietsstad

In het Amsterdamse verkeer geldt de ongeschreven regel: fietsers first. Althans, dat is wat veel fietsers lijken te geloven, als zij weer een rood licht negeren, hard scheurend een kruispunt oversteken. Die auto's, die stoppen wel. 

Maar ook bij de werkzaamheden aan de Wittenburgerkade staat de fiets op de eerste plaats. Met grof geschut wordt de weg opengebroken en rioleringspijpen opengezaagd, maar de mountainbike die door zijn eigenaar aan een boom geketend is, daar wordt maar omheen gewerkt.

Amsterdam fietsstad
Beeld Hugo Niesing

Schaatskampioen in het Rijks

Donderdagavond dineerden 43 schaatskampioenen onder de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Kersverse kampioenen als Sven Kramer en Ireen Wüst, maar ook helden die al een tijdje van het toneel zijn verdwenen, zoals Rintje Ritsma, Renate Groenewold, Kees Verkerk en de Noor Johann Olav Koss.

De kampioenen kwamen bijeen ter ere van Jaap Eden. Het is 125 jaar geleden dat Jaap Eden de allereerste WK allroundtitel won op het Museumplein in Amsterdam.

Het WK Allround gaat vrijdag 9 maart van start in het Olympisch Stadion.

Schaatskampioen in het Rijks
Beeld ANP

Wie zit er achter Selfie Zone bij het Rijks?

Het is een van de meest notoir drukke plekken van de stad: de stoepen van de Museumstraat waar toeristen in hordes tegelijk aansluiten in de rij voor het Rijksmuseum. Sinds deze week (denken we) is daar op de grond een heuse selfie zone ingericht: een geschilderd vierkantje met daarop een autofotograferende mevrouw. Mysterieus, omdat zowel het Rijks als de gemeente niet zegt te weten wie het er heeft geplaatst. U wel?

Wie zit er achter Selfie Zone bij het Rijks?
Beeld Annemieke Bieringa
Wie zit er achter Selfie Zone bij het Rijks?
Beeld Annemieke Bieringa

Röntgen-Rembrandt

In het atelier van het Rijksmuseum wordt de laatste hand gelegd aan de opknapbeurt van Rembrandts Marten en Oopjen: nog één vernislaag en het koppel is klaar om te shinen op de tentoonstelling High Society.

Voordat de oude vernislagen zijn verwijderd, is veel onderzoek gedaan, zowel in archieven als met behulp van infrarood-, ultraviolet-, röntgen- en andere scans. Met macroröntgenfluorescentie ontdekte het researchteam dat Rembrandt in eerste instantie deuren achter beide portretten heeft geschilderd.

Later heeft hij de poorten weggewerkt achter een groot zwart gordijn, 'om meer eenheid tussen beide doeken te creëren, en de figuren beter te doen uitkomen', aldus museumdirecteur Taco Dibbits.

In het atelier van het Rijksmuseum wordt de laatste hand gelegd aan de opknapbeurt van Rembrandts Marten en OopjenBeeld Rijksmuseum

Vuurwerk op de Dam

Het Chinees Nieuwjaar is traditiegetrouw ingeluid met vuurwerk op de Dam. Ook werd er een drakendans opgetreden om het Jaar van de Hond te vieren.

Vuurwerk op de Dam.Beeld Tom Feensta/Fotomatic

Grafsteen bij het vuil

Een bewoner van de Amsterdamse binnenstad trof maandagochtend een onalledaags tafereel aan bij het grofvuil: een marmeren grafsteen met de tekst 'Rust zacht, lieve moeder'.

"Ik liep over de Langstraat, tussen het Singel en de Herengracht, ter hoogte van de Brouwersgracht en zag dit toen staan," vertelt Max von Kreyfelt, organisator van politiek café Weltschmerz. 

"Ik denk dat het graf al eerder geruimd is, dan wordt er gevraagd wat je met de steen wil. Iemand zal wel gezegd hebben 'Kom maar op met die steen' en ik vermoed dat die persoon nu ook is overleden en zijn of haar spullen aan de straat zijn gezet," aldus Von Kreyfelt.

Spaarndammertunnel open voor fietsers

Wethouder Eric van der Burg opende zaterdagmiddag officieel de Spaarndammertunnel. Maar voordat auto's van de nieuwe tunnel gebruik kunnen maken was het asfalt zaterdag speelterrein voor alle andere soorten wielen. Fietsen, skateboards en rollators mochten vrij gebruik maken van het verse asfalt. En dat leverde leuke plaatjes en video's op.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Spaarndammertunnel open voor fietsers
Beeld Twitter

Op een zeehond over het ijs

Over anderhalve maand strijden de beste schaatsers in het Olympisch Stadion om het wereldkampioenschap allround, maar de komende weken is er op De Coolste Baan nog plek voor fanatieke amateurs, enthousiaste krabbelaars en ook de allerjongste schaatsertjes.

Spelenderwijs leert men het meest, zo blijkt maar weer. De stoel waar kinderen vroeger achter leerden schaatsen of op werden voortgeduwd door hun ouders heeft plaatsgemaakt voor een vrolijker hulpmiddel.

Passender ook, want de eerste onhandige slagen van een kind op het ijs doen inderdaad veel denken aan de onbeholpenheid van een jonge zeehond op een drooggevallen plaat die zich een weg terug naar zee probeert te banen.

Schaatsers in het Olympisch StadionBeeld Eva Plevier

Nieuwe uiterlijk Arena meer zichtbaar

Ruim een half jaar werken verschillende partijen aan de verbouwing van de Johan Cruijff Arena. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant zijn de veranderingen inmiddels zichtbaar. Een groot deel van de stoelen in de Arena zijn inmiddels vervangen door roodwitte exemplaren. De buitenkant moet een frisser uiterlijk krijgen en geschikter worden gemaakt voor de doorstroom bij grote evenementen. 

De verbouwing kost naar verluidt zo'n 50 miljoen euro en moet klaar zijn voor het EK voetbal in 2020. De capaciteit van het stadion blijft met ruim 50.000 plaatsen onveranderd. 

Amsterdam is zeker van drie groepswedstrijden en een achtste finale van het EK dat ter ere van de zestigjarige verjaardag van het toernooi in dertien verschillende steden wordt afgewerkt. Als het Nederlands elftal zich plaatst voor het EK, speelt het twee 'thuiswedstrijden' in de hoofdstad.

Twitter bericht wordt geladen...

Samba Kid in Diemen

Bij de hervatting van de Eredivise kan de eerste klap voor Ajax volgende week een daalder waard zijn. Op zondag 21 januari komt landskampioen Feyenoord op bezoek, Klassieker-tijd dus. 

Om de smaakmaker van de eerste seizoenshelft een duwtje in de juiste richting te geven eert het onvolprezen Kamp Seedorf de Braziliaan David neres met een eigen kunstwerk. Onder een viaduct ergens in Diemen is zijn afbeelding door de gemaskerde kunstenaars uit Almere aangebracht.

Samba Kid in Diemen
Beeld Kamp Seedorf

Om mensen te waarschuwen dat ze hun fiets niet aan het water op de Oosterdokskade mogen laten staan, zijn borden geplaatst. Plus nog wat extra, voor de zekerheid.

Twitter bericht wordt geladen...

Muurbloemen

Meer dan 100.000 gedroogde tulpenblaadjes verwerkte kunstenares Jennifer Tee in Tulpen Palepai, haar kunstwerk voor het metrostation van de Noord/Zuidlijn onder het Centraal Station. Het als fotoreproductie uitgevoerde eindresultaat is nu al te zien in de metrohal.

Wethouder Pieter Litjens verrichte vrijdag de onthulling. Tee gebruikte bijzondere soorten, zoals de zwartpurperen Queen of Night en de Rembrandttulp, met een iris erin. Met het drogen en plakken was haar zeskoppige team een half jaar zoet.

De originele tulpenblaadjes waren eerder dit jaar in het Rijksmuseum te zien. In het kunstwerk combineert Tee - dochter van een Nederlands-Engelse moeder en een Chinese vader, geboren in Indonesië - de tulp - het wereldberoemde Nederlandse icoon - met geweven kleden uit het zuiden van Sumatra: de palepai, scheepjes- of muurdoeken.

Muurbloemen
Beeld Eva Plevier
Muurbloemen
Beeld Eva Plevier

Chanoeka

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen had woensdagavond de eer de kaarsen van de chanoekia, de speciale kandelaar voor het Joodse lichtjesfeest Chanoeka, op de Dam te ontsteken. De chanoekia, die in tegenstelling tot de 'normale' zevenarmige menora, negen armen heeft, blijft staan tot en 20 december.

Van Aartsen ontsteekt de chanoekia op de DamBeeld anp

Oh denneboom, oh denneboom

De reusachtige Nordmann van ongeveer twintig meter die sinds deze week op de Dam staat is vrijdagavond eindelijk verlicht. Duizenden lichtjes sieren de boom die dit jaar afkomstig is uit een achtertuin in het Duitse Niederheiden. 

Lees ook: De lange reis van de kerstboom naar de Dam

.Beeld Dingena Mol

De waarnemend burgemeester is nu al Ajacied

Na zijn eerste dag als waarnemend burgemeester heeft Jozias van Aartsen een mooi cadeau gekregen, tijdens een welkomstfeestje van de gemeenteraad.

Trots houdt de nieuwe eerste burger van de stad zijn shirtje van Ajax vast, met achterop zijn naam en natuurlijk rugnummer 1.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Beeldblog-archief

Nog meer Parool-beeldblog? In ons archief vind je nog veel meer van de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden.