Direct naar artikelinhoud

Amsterdam investeert 8 miljoen extra in arbeidsgehandicapten

Kort voor de verkiezingen neemt wethouder Arjan Vliegenthart de begeleiding naar werk van Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt op de schop. Het gaat wel 8 miljoen per jaar meer kosten, maakt Vliegenthart donderdag bekend.

Arjan VliegenthartBeeld Marc Driessen

Een groter deel van de arbeidsgehandicapten moet werk vinden bij bedrijven in de stad - met hulp van een loonkostensubsidie of zoals Vliegenthart het noemt: een rugzakje.

Een nieuw 'programmabureau' moet bedrijven daar warm voor maken. Bij de sociale werkplaatsen van Pantar, sociale firma's zoals brouwerij De Prael, de gemeente én het bedrijfsleven heeft Amsterdam nu 4200 arbeidsgehandicapten aan het werk.

Dat moeten er per 2021 4500 worden. Hiervan werkt straks minder dan de helft bij Pantar, terwijl daar nu nog 2800 arbeidsgehandicapten werken. Pantar krijgt een kleinere rol als vangnet, als het echt niet lukt om iemand onder te brengen bij bedrijven of sociale firma's.

Taken
Behalve door het verstrekken van 'rugzakjes' moet het programmabureau het bedrijfsleven ook helpen door werk geschikt te maken, bijvoorbeeld door eenvoudige taken over te laten aan arbeidsgehandicapten (jobcarving).

Verder helpt dit bureau ze ook naar werk bij de gemeente of bij bedrijven die een gemeentelijke aanbesteding winnen en daarbij werk voor deze doelgroep aanbieden als tegenprestatie - dat heet 'social return'.

Hoe de 4500 werkplekken worden verdeeld over bedrijfsleven, sociale firma's, Pantar en de gemeente moet later blijken, zegt Vliegenthart. Hoe dan ook maakt hij de financiering finaal anders. Voortaan staan daarbij de arbeidsgehandicapten zelf centraal en niet meer de organisaties die er voor hen zijn, zoals Pantar.

De afgelopen jaren heeft de gemeente al verschillende keren moeten bijspringen om het sociaalwerkbedrijf van de afgrond te redden. Na een reorganisatie  die 8 miljoen kostte, werd Pantar in 2016 en 2017 wederom met 7 miljoen extra overeind gehouden.

Kosten
De kosten van het naar werk helpen van arbeidsgehandicapten zullen de komende jaren 8 miljoen hoger uitvallen, schrijft de wethouder donderdag aan de gemeenteraad. Die extra uitgaven zijn 'grotendeels' gedekt, nu hij 5 miljoen vrijmaakt elders in zijn begroting.

Vliegenthart vindt niet dat hij over zijn graf heen regeert door kort voor de verkiezingen te besluiten tot een grootscheepse verandering die ook nog eens een tekort nalaat in de begroting voor de komende jaren.

Overal ziet hij wethouders worstelen met de vraag hoe ze het naar werk helpen van arbeidsgehandicapten betalen. Dat ziet hij als het gevolg van de bezuinigingen door het vorige kabinet. "Te hard, te rigoureus."

Het gat van 8 miljoen euro dat die bezuinigingen nalaten in de Amsterdamse begroting is structureel, concludeert hij uit de tekorten bij Pantar van de afgelopen jaren. Verder heeft hij de gemeenteraad precies op de hoogte gehouden van alle stappen op weg naar dit besluit.

Vliegenthart besluit nu dat Pantar zelfstandig blijft, maar als zijn opvolger wil dat het opgaat in de gemeente kan dat alsnog. Vliegenthart vindt dat zijn oplossing 'toekomstbestendig' is en goed voor de arbeidsgehandicapten. "Om te zorgen dat mijn opvolger, van wie ik van harte hoop dat die ook Arjan Vliegenthart heet, snel verder kan."