Direct naar artikelinhoud

Schoner zwemwater in de Amstel komt in zicht

Kan de Amstel officieel zwemwater worden? Het komt dichterbij nu het waterschapsbestuur van Amstel, Gooi en Vecht overweegt de riool­waterzuivering in Amstelveen versneld te sluiten.

Schoner zwemwater in de Amstel komt in zicht
Beeld ANP

Daarmee zou ook een einde komen aan de lozing van bestrijdingsmiddelen, medicijnresten en andere micro-verontreinigingen vanuit de waterzuivering in de Amstel. 

De optie van een versnelde sluiting van de zuivering ligt op tafel, nu een geplande opknapbeurt van de installatie bijna vijf miljoen euro meer blijkt te kosten dan voorzien.

De sluiting is mogelijk als de zuiveringen in Amsterdam-West en Weesp een grotere capaciteit krijgen. In Weesp wordt een nieuwe zuiveringsinstallatie gebouwd, die in West zal moeten worden uitgebreid. Deze installaties lozen in het Amsterdam-Rijnkanaal en Noordzeekanaal.

Groot nadeel van de versnelde sluiting zijn de hoge kosten. De installatie in Amstelveen moet volgens plan tot 2032 in bedrijf blijven. Versnelde sluiting zou tien miljoen euro aan extra afschrijving betekenen.

Dat is veel geld, vindt ook Egbert de Vries van de fractie van de PvdA in het waterschapsbestuur die voor sluiting is. "Maar nu de kosten van de renovatie oplopen, wordt het verschil met de kosten van versnelde sluiting ook steeds kleiner." 

Twee euro
Het weer veilig kunnen zwemmen in een schone Amstel kost twee euro per Amsterdammer, heeft De Vries berekend. "Wij vinden dat een redelijke prijs."

De hoge kosten zijn voor de fractie van de VVD juist weer reden om tegen de plannen te zijn, vertelt Evert de Jong. "Alles bij elkaar praten we over een extra uitgave van veertien miljoen euro. Dat is gewoon te veel."

De VVD pleit voor renovatie van de zuivering in Amstelveen. Het dagelijks bestuur van het waterschap heeft geen advies gegeven in de kwestie, een teken dat ook daar de meningen verdeeld zijn.

Als het algemeen bestuur volgende maand kiest voor versnelde sluiting, zal eerst onderzoek worden gedaan naar de gevolgen van het besluit, en de precieze kosten.