Direct naar artikelinhoud

Duncan Stutterheim koopt de Westergasfabriek

Een Amsterdamse hotspot in Amsterdamse handen: Na de A'dam Toren heeft ondernemer Duncan Stutterheim ook de zeventien gebouwen van de Westergasfabriek overgenomen.

Duncan Stutterheim koopt de Westergasfabriek
Beeld Eva Plevier

Duncan Stutterheim (46), voormalig dance-ondernemer en medeoprichter van ID&T, woont in hartje Amsterdam en dus komen hij en zijn vrouw Lisca vaak in het Westerpark, meestal met hun kinderen.

Toen zij via het Amsterdamse vastgoedbedrijf Millten hoorden dat de gebouwen van de Westergasfabriek in de verkoop kwamen, zagen ze al snel in welke kans hier lag. "Dit is een van de mooiste plekken in de stad," zegt Lisca Stutterheim. "Bovendien komt dit op het juiste moment; het sluit het aan op de nieuwe fase van ons leven."

De zeventien gebouwen van de Westergasfabriek gaan voor 75 miljoen over van de familie Meijer-Bergmans naar een groep Amsterdamse investeerders, onder wie de familie Stutterheim en Millten.

Gebouwen
De Westergasfabriek bestaat uit restaurants, zoals Pacific Parc, Westerliefde en Raïnaraï, bioscoop het Ketelhuis, een kinderdagverblijf, de studio's van de Vara en de enorme hallen van de Gashouder en Westerunie. Daar komt binnenkort ook het nieuwe Conscious hotel bij.

Duncan en Lisca Stutterheim houden het niet bij de stenen. Ze nemen, met Millten, ook 50 procent over van de exploitatie van de Westergasfabriek, de organisatie die gaat over de verhuur en programmering van de gebouwen. De familie Meijer-Bergmans houdt vooralsnog de andere 50 procent.

ID&T
Duncan Stutterheim verkocht in 2013 zijn dance-onderneming ID&T, bekend van Sensation en MysteryLand  aan een groot Amerikaans bedrijf. Een deel van de opbrengst stak hij in de aankoop en ontwikkeling van de A'dam Toren aan het IJ.

De familie Meijer-Bergmans stapte eind jaren negentig in de Westergasfabriek, op uitdrukkelijk verzoek van toenmalig burgemeester Schelto Patijn.

De gebouwen waren leeg en verlaten en stonden op vervuilde grond. Niemand kon daar iets mee. Meijer-Bergmans, die ook Oosterdokseiland ontwikkelt en onlangs in Paleis Soestdijk is gestapt, heeft van deze desolate gebouwen een hotspot gemaakt vol cultuur, uitgaan en evenementen.

Duncan StutterheimBeeld ANP

Even dreigde het terrein in buitenlandse handen te komen. "Institutionele beleggers stonden in de rij," zeggen Foppe Eshuis en Lennart Rottier, eigenaren van Millten, dat in bijzonder Amsterdams vastgoed zit, zoals het voormalige Prinsengrachtziekenhuis en het Werktheater.

"Toen wij dat via ons netwerk hoorden, hebben we Amsterdammers bij elkaar gebracht en een fonds opgericht met de Amsterdamse ontwikkelaar Harvest Vastgoed en Rabobank Amsterdam."

Dit is een grote tanker die op koers ligt.

Eshuis werkte ooit voor en met Stutterheim, dus klopte hij ook bij deze ondernemer aan. "Hij was voor ons bij uitstek de persoon om te benaderen voor deze samenwerking." 

Op koers
Duncan Stutterheim zit er niet in voor het rendement. Wel heeft hij ideeën over de activiteiten op het terrein, maar zal die niet drastisch veranderen.  "Dit is een grote tanker die op koers ligt, we zullen hoogstens een klein beetje naar links of rechts bewegen."

Wethouder Eric van der Burg is blij dat de familie Stutterheim de Westergasfabriek overneemt. "Dit zijn ondernemers van goede naam en faam, die met de A'dam Toren echt iets hebben toegevoegd aan de stad. Ze willen het erfgoed beheren, zoals de familie Meijer-Bergmans dat deed. We hebben te maken met betrokken Amsterdammers, niet met anonieme investeerders uit een vreemd land die alleen naar rendement kijken."

Lees verderStutterheim: 'We willen met ons geld iets toevoegen aan Amsterdam'

Twitter bericht wordt geladen...