Direct naar artikelinhoud

Motoragent schiet Heineken-ontvoerder neer

Heinekenontvoerder Frans Meijer (66) is dinsdagmiddag door een motoragent neergeschoten op de De Wittenkade in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Bij zijn arrestatie werd een vuurwapen gevonden.

Motoragent schiet Heineken-ontvoerder neer
Beeld Maarten van Dun

Op hetzelfde moment dat de bekendste Heinekenontvoerder, Willem Holleeder, dinsdag in de extra beveiligde rechtbank in Osdorp verhandelingen hield over de Amsterdamse onder­wereld, rende 'oud-collega' Frans Meijer door de Staatsliedenbuurt, achtervolgd door een agent.

De motoragent was afgekomen op een melding van een verdachte situatie in de Van der Duijnstraat. Daar zag de agent Meijer en een tweede man, vermoedelijk zijn zoon. Het duo zette het op een lopen.

Vuurwapen
Op de De Wittenkade zag de agent een vuurwapen bij de mannen, waarna hij Meijer neerschoot. De tweede man is ook aangehouden, het vuurwapen is in beslag genomen.

Meijer zit in alle beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Over de ernst van zijn verwondingen is niets bekend.

Vanaf de jaren zeventig vormde Meijer, in 1953 geboren in Amsterdam, een groep met Willem Holleeder, Cor van Hout, Jan Boellaard en Martin Erkamps. In 1983 ontvoerden ze biermagnaat Alfred Heineken en diens chauffeur. Voor beide mannen samen werd 35 miljoen gulden losgeld betaald.

Na zijn aanhouding voor de ontvoering ontsnapte Meijer uit detentie. Voor zijn arrestatie had hij in een brief aan Het Parool spijt betuigd. Meijer zei de Heer te hebben gevonden.

Na zijn ontsnapping vluchtte hij naar Paraguay, waar hij een nieuw leven opbouwde met een echtgenote en kinderen. In 1994 wist misdaad­verslaggever Peter R. de Vries hem op te sporen. Vier jaar later belandde hij achter de tralies; in 2005 kwam hij vervroegd vrij.

Meijer in 1985Beeld ANP

Kwaad om film
Acht miljoen van het Heineken­losgeld is nooit teruggevonden. De ontvoerders kwamen jarenlang met de smoes dat Meijer het geld op het strand had verbrand, tot Holleeder onlangs toegaf dat dat onzin was.

In 2011 was Meijer - samen met ontvoerder Jan Boellaard - zeer verbolgen over de verfilming van de Heinekenontvoering. 'Een kutfilm' noemde Meijer de film in deze krant; hij vond dat de ontvoerders in de film als te gewelddadig werden geportretteerd.

Holleeder zei tijdens het proces in de 'bunker' dat Meijer in die tijd heel boos was op Holleeders zus Sonja, de weduwe van medeontvoerder Cor van Hout. Meijer zou, net als Holleeder zelf, kwaad zijn over de verdeling van het geld dat met het verhaal van de ontvoering werd verdiend. Over de recente (criminele) activiteiten van Meijer is weinig bekend.

Plaksnor

Een oplettende buurtbewoner belde de politie omdat twee mannen zich verdacht zouden gedragen, zo had een van hen een opvallende plaksnor op. Om meer duidelijkheid over de bedoelingen van de mannen is de politie op zoek naar meer meer mensen die iets hebben gezien. 

Een van de mannen is 1,90 meter lang, droeg een blauwe muts met witte en rode opdruk aan de achterkant, een grijze regenjas met groene en blauwe vlakken, een bril met een donker montuur en dus een opvallende zwarte snor.

De jongere man droeg een oranje-blauwe jas, een gele motorhelm, bril met zwart montuur en ook een opvallende zwarte snor.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.