Direct naar artikelinhoud
Column

De wereld van Sylvana Simons

De wereld van Sylvana Simons
Beeld Steen

'Ik ben geen mens meer, maar een synoniem geworden, waar je makkelijk overheen kunt schijten," aldus Sylvana Simons in de documentaire Demon of Diva, die afgelopen week uitkwam op filmfestival IDFA en  ook op televisie was te zien.

Dat het Amsterdamse raadslid van Bij1 het nodige te verduren heeft, wisten we, maar de beelden van de scheldpartijen en ­intimidatie die Simons elke dag heeft te verduren, online en op straat, maakten toch indruk.

Deze week meldde de hoofdredacteur van de VARA-gids dat ze tientallen opzeggingen kreeg, omdat ze Simons op de cover had gezet. En dan verscheen ook Vincent T. nog voor de rechter, die vol rechts-extremisme had aangekondigd onder andere Sylvana Simons 'af te knallen'.

Welkom in de wereld van Sylvana Simons. De voormalige presentatrice is sinds haar ingreep aan tafel van De Wereld Draait Door, toen Martin Simek sprak over 'zwartjes', uitgegroeid tot activist, politica en mikpunt van racisme en bedreigingen.

Ze is een welbespraakte, zelfbewuste zwarte vrouw die voor haar achterban een plek opeist in de Nederlandse ­samenleving en die strijdt voor, zoals zij dat noemt, 'radicale gelijkwaardigheid.'

En daar hebben nogal wat ­Nederlanders moeite mee.

Dat haar strijd belangrijk is, bleek ook afgelopen weekeinde, toen anti-Zwarte Pietdemonstranten tijdens de Sinterklaasintocht op diverse plekken werden getrakteerd op racistische scheldpartijen, intimidatie en eieren. 'Aso's', zei premier Mark Rutte. Maar de Hitlergroeten die op foto zijn vastgelegd, maken duidelijk dat het om veel meer gaat dan dat.

De beweging die af wil van Zwarte Piet heeft een discussie op gang gebracht, die niet meer is te stoppen, al regent het nog zoveel eieren. Maar zo luid als die stem valt te horen in de maatschappelijke discussie, zo fluisterend is die in het politieke debat.

De partij van Simons haalde nul zetels in de Tweede Kamer en kwam met de hakken over de sloot in de Amsterdamse gemeenteraad. BIJ1 behaalde net één zetel met 6571 stemmen, het laagste aantal van alle raadsfracties. Denk, ook een identiteitspartij, behaalde drie zetels in de Kamer en drie in de raad. Kennelijk is deze identiteitspartij beter in staat haar achterban, vooral moslims, te mobiliseren dan Bij1.

Het is aan Simons om haar achterban een luidere stem te geven in de politiek

Hoe kan dat toch? De lage opkomst in Zuidoost, waar Bij1 veel stemmen trekt, was een tegenvaller. Wellicht speelt de versplintering een rol of hebben veel zwarte kiezers al onderdak  gevonden bij bijvoorbeeld GroenLinks.

Ook de persoonlijkheid van Simons kan een rol spelen. Ze is welbespraakt, maar ook afstandelijk en kil. Dat stoot mensen af, bleek uit de documentaire.

Met die ene zetel doet Simons haar best dingen voor elkaar te krijgen voor haar achterban en meer groepen te betrekken bij haar strijd, zoals gehandicapten en de homo- en transgender­gemeenschap. Daarin slaagt ze relatief goed, zeker in vergelijking met andere kleine fracties.

Dit heeft te maken met haar progressieve agenda, waardoor ze vaak steun krijgt van het linkse blok in de raad en dus eerder kan rekenen op een meerderheid dan de andere kleintjes. Bij de algemene beschouwingen kreeg Bij1 voorstellen door de raad voor genderneutrale toiletten in gemeentegebouwen en bordjes met uitleg onder straatnamen die verwijzen naar het koloniale verleden.

Maatregelen die bij de vele tegenstanders van Bij1 tot diepe zuchten van vermoeidheid leiden, maar die voor de achterban kleine overwinningen betekenen. Het is aan Simons om haar achterban een luidere stem te geven in de politiek, ook buiten Amsterdam. Door zichtbaar te zijn, maar vooral door vol te houden. Want op geen enkel ander raadslid in de stad heeft het politieke werk zoveel impact als op Simons.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Michiel CouzyBeeld Wolff
De wereld van Sylvana Simons
Beeld Steen