Direct naar artikelinhoud

Thuis met je jas aan: studenten in Diemen zitten zonder verwarming

125 studenten in containerwoningen in Diemen moeten het regelmatig stellen zonder verwarming en warm water. Volgens Woonstichting De Key is het opgelost, de gedupeerden vinden anders. 'Ik kook water in de magnetron om te kunnen douchen.'

Joey Litecia moet water opwarmen in de magnetron om te kunnen douchenBeeld Amaury Miller

"Het blijft spannend", zegt Laura Melkert (21) die net een bord met twee boterhammen hagelslag op haar tafel vol studieboeken legt. "Morgen kan de pret weer over zijn." De verwarming van de student future planet studies doet het net één dag weer.

"Afgelopen weekend zat ik met mijn jas aan thuis. Het was ijskoud." Maar opwarmen onder een warme douche zat er niet in. Net als de andere 124 studenten die 522 euro per maand betalen voor hun container aan de Bergwijkdreef in Diemen had Melkert ook geen warm water.

Volgens de woordvoerder van Woonstichting De Key, de corporatie die de woningen verhuurt, zijn er de afgelopen weken meerdere reparaties uitgevoerd. "Uiteindelijk bleek de installatie van Nuon het probleem. Het is nu opgelost en we houden de situatie scherp in de gaten."

Volgens student Maria Dam (25) is dat 'je reinste onzin'. "Het is een permanent probleem. Ik woon hier bijna drie jaar en zeker één keer per maand zit ik zonder warm water en verwarming." Met een muts, kruik en badjas komt Dam, die een master communicatiewetenschappen volgt, dan de nachten door. "Dat is kut."

Als de verwarming het niet doet, komt Maria Dam de nacht door met een muts, kruik en badjasBeeld Amaury Miller

Voor het douchen koken de studenten water in hun waterkoker want 'koud douchen in de winter, gaat echt niet', zegt Dam. Voor Joey Litecia (23) gaat dat echter niet op. "Ik heb geen waterkoker." 

Hij pakt een tupperwarebak van zijn aanrecht. "Hier doe ik water in." Er kan een liter in. "Nee, ik denk wel anderhalve liter, hoor. En dan stop ik het in de magnetron." Voor één keer douchen gebruikt Litecia twee bakjes. Eerst negen minuten de eerste lading. 

"Die giet ik leeg in een grotere bak en dan nog eens negen minuten voor de volgende. Daarna kan ik douchen. Of het in de tussentijd niet is afgekoeld? "Ach, het is nog altijd beter dan koud water."

Elektrische kachels
Omdat de elektriciteit in de woningen wel naar behoren werkt, besloot De Key vorige week studenten tegemoet te komen met elektrische kachels. "Ook de extra verbruikskosten die daaruit voortkomen zullen we vergoeden," zegt de woordvoerder. Voor Melkert bood dat geen soelaas.

Het complex aan de Bergwijkdreef in DiemenBeeld Amaury Miller

"Ze stonden een keer op de parkeerplaats kachels uit te delen. Ik wist nergens van. Toen ik het even later op onze Facebookgroep voor bewoners las, ben ik gelijk naar buiten gelopen. Maar ze waren al weg." Ook Litecia greep mis. 

"Wie niet thuis was, kreeg er geen. Ik was niet thuis, dus ik heb geen elektrische kachel. Zo simpel is het. Voor De Key dan. Voor mij wordt het alleen maar moeilijker. Het is al lastig om als student een woning in Amsterdam te vinden. Nu heb ik een eigen plek, krijg ik dit." 

"Het lijkt erop dat we een tussenoplossing zijn," zegt Dam. In 2022 moeten alle studentencontainers ruimte maken voor nieuwbouw. "Maar ik kan niet nog drie jaar in kou en onzekerheid leven. Ik wil hier zo snel mogelijk weg."

Laura Melkert was te laat toen De Key elektrische kachels uitdeelde aan bewonersBeeld Amaury Miller