Direct naar artikelinhoud

Veel meer fietsplekken bij Amsterdam CS en Bijlmer Arena

Het aantal fietsparkeerplekken in Amsterdam wordt stevig uitgebreid. Bij CS en Bijlmer Arena komen er duizenden plekken bij.

en
De achterzijde van CS waar een ondergrondse fietsenstalling onderkomtBeeld Gemeente Amsterdam

Ook wordt onderzocht of er fietskelders kunnen worden gemaakt onder de sporen van het centraal station.

De investeringen maken onderdeel uit van een nationaal fietsplan van het kabinet om te investeren in meer stallingsplekken en extra snelle routes. Overleg met provincies en gemeenten heeft landelijk nu voor 345 miljoen euro aan projecten opgeleverd.

In totaal is met de aanleg van de nieuwe stallingen in Amsterdam vele miljoenen gemoeid. Achter CS wordt een fietsenkelder gebouwd onder het IJ waar plek komt voor 4000 fietsen. Dit project gaat ergens tussen de 20 en 25 miljoen euro kosten. Bij Bijlmer Arena zou het gaan om 1850 plekken.

Onder perron
Daarbovenop loopt er een studie om onder de sporen en de perrons van het station stallingen aan te leggen. Dat is een oud idee waarbij er wordt gedacht aan de mogelijkheid om de fiets te kunnen parkeren direct onder het perron vanwaar de reis per trein kan worden voorgezet. Volgens het fietsplan zou hier plek moeten komen voor 3300 fietsen.

De plannen komen bovenop eerdere investeringen in fietsparkeerplekken rond CS. Onder het water van het Open Havenfront  komt ter hoogte van het Victoria Hotel een grote fietsenstalling met een ingang ter hoogte van de kruising Prins Hendrikkade / Martelaarsgracht. Die fietsenstalling gaat plaats bieden aan 7000 fietsen. In 2020 moeten er rond CS 17.500 fietsen gemakkelijk en uit het zicht geparkeerd kunnen worden en in 2030 zelfs 21.500.

Landelijk
Landelijk komen er in de komende jaren in totaal zo'n 25.000 parkeerplekken voor de fiets bij, maakt staatssecretaris Stientje van Veldhoven vrijdag bekend. Om snel te kunnen doorfietsen, worden vijftien fietsroutes aangepast of nieuw aangelegd.

Verder gaan 53 bestaande stallingen op de schop en wordt voor 40 miljoen euro vier megaprojecten in Amsterdam, Rotterdam en Heerlen gestart. Het leeuwendeel gaat dus naar Amsterdam.

Afgelopen juni maakte de staatssecretaris al bekend 100 miljoen euro uit te trekken om regionale fietsprojecten uit de grond te stampen. Daar leggen regionale en lokale overheden 245 miljoen euro bij. Van Veldhoven wil zo, samen met provincies en gemeenten, nog deze kabinetsperiode 200.000 mensen extra op de fiets naar het werk krijgen.

"In heel Nederland gaat de schop in de grond," zegt de bewindsvrouw. "Die fiets is zo belangrijk, want overal - niet alleen in de Randstad - nemen de opstoppingen in het verkeer toe. De fiets is Nederlands geheime wapen tegen die drukte op de weg. Hij is snel, schoon en gezond."

Combinatie
Gedeputeerde Floor Vermeulen is ambassadeur namens de provincies voor onder meer 'fietsvoorzieningen op stations'. Hij wil dat overheden - naast de bestaande investeringen in verkeersprojecten - proberen de combinatie van fiets en openbaar vervoer zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

"Met name voor forenzen kan dit een aantrekkelijk alternatief zijn, maar dan moeten de faciliteiten wel in orde zijn."

D66'er Van Veldhoven is de eerste bewindspersoon die vol inzet op de fiets. Samen met elf grote werkgevers wil zij meer mensen op de fiets naar het werk laten gaan. Ook wordt de leasefiets vanaf 2020 fiscaal gestimuleerd.

Dit voorjaar wil de staatssecretaris samen met de provincies en de gemeenten komen met de Nationale Fietsagenda 2.0.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan