Direct naar artikelinhoud
Column

Ik wist niet dat Zaanstad bij uitstek de plek is voor dialoog

Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

De gemeente Zaanstad heeft zich als pacificator gemeld in de Zwarte Pietendiscussie. Gisteren stond er een vrolijk­makend bericht in de krant over de kinderombudsman aldaar, Anne Martien van der Does, die meldde dat de kinderen van Zaanstad de voorkeur aan een Roetveegpiet gaven.

Dat had onderzoek uitgewezen. Er was blijkbaar een dialoog- en debatavond over het sinterklaasfeest geweest en voor aanvang waren de resultaten van dit onderzoek bekendgemaakt.

De aanwezige wethouder zei: "Het debat wordt steeds feller. Maar Zaanstad is een mooie plek om het te voeren, omdat onze stad de dialoog graag aangaat. Dit is een goed moment om te zien hoe tolerant we zijn."

Ik wist eerlijk gezegd niet dat Zaanstad bij uitstek de plek is waar de dialoog graag wordt aangegaan, misschien heeft het iets te maken met Peter de Grote, maar ik vind het sowieso te prijzen dat men zich aanbiedt als dé plek om oplaaiende conflicten te smoren. Middels ­debat- en dialoogavonden.

Er werd nog wat uitgelegd over de resultaten van het onderzoek: 'Kinderen koppelen kleur van de Pieten vooral aan het verhaal over Sint en daarin komt Zwarte Piet door de schoorsteen binnen, dus is er een voorkeur voor Roetveegpieten.'

Einde discussie, zou je zeggen, maar iets in mij zegt dat de rabiate Zwarte Pietverdedigers hun strijd niet gaan staken, ondanks de representatieve steekproef onder kleine Zaankantertjes. Er is nog een lange weg te gaan, kortom, maar ik heb alle vertrouwen in Zaanstad en zijn kinderombudsman!

Ondertussen zitten we in Amsterdam met een probleempje. Ik was persoonlijk nogal te spreken over de voortvarende, typisch Amsterdamse manier waarop Zwarte Piet alhier transformeerde. Zonder dat er al te veel woorden aan vuil gemaakt werden verdween er wat schmink van de Pietgezichten en was de Roetveegpiet een feit.

De sfeer tijdens de laatste twee intochten heeft er naar mijn beleving niet onder geleden. Wat een verschil met, bijvoorbeeld, het Sinterklaasjournaal, waar geloof ik elk jaar een radicaal ander standpunt over de zwartheid van Piet wordt aangehangen.

Nu Jeroen Krabbé bekend heeft gemaakt zijn baard aan de wilgen te hangen als Amsterdamse Sinterklaas, moest er een nieuwe Sint uitgekozen worden. Talloos veel bereidwillige, al dan niet werkloze acteurs en cabaretiers moeten er in Amsterdam rondlopen, stuk voor stuk meer dan bereid om met mijter en plakbaard op dat paard te gaan zitten.

Het werd Erik van Muiswinkel. Ik ben het met alles eens wat hij heeft gezegd over Zwarte Piet, maar hij heeft een overduidelijk standpunt en ik vind het zo ontzettend raar om net nu de hele toestand in Amsterdam lijkt te kalmeren, zo'n politiek geladen keuze te maken.

Ik had de Sinterklaascommissie van de gemeente Amsterdam het diplomatieke fingerspitzengefühl van de gemeente Zaanstad, dialoogwalhalla bij uitstek, toegewenst.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Ik vind het raar om net nu de hele toestand in Amsterdam lijkt te kalmeren, zo'n politiek geladen keuze te maken