Direct naar artikelinhoud

Advocaat 'Noffel' wil opheldering over betrokkenheid Iran bij moord

Advocaat Inez Weski van Naoufal 'Noffel' F. (38) wil van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD weten welke aanwijzingen er zijn dat Iran achter de liquidatie zat van 'Ali Motamed', eind 2015 in Almere.

NoffelBeeld anp

Naoufal F. heeft de uitvoerders van de moord volgens justitie aangestuurd.

Het slachtoffer bleek na zijn dood niet de onschuldige elektriciën 'Ali Motamed' (56) te zijn, maar was in werkelijkheid Mohammed Reza Kolahi Samadi: pleger van de beruchtste bomaanslag in Iran ooit, die in 1981 73 partijbonzen van de Islamitische Republikeinse Partij het leven kostte.

Weski vroeg dinsdag in een uitvoerig pleidooi op een inleidende zitting in de zaak tegen Naoufal F. over de Almeerse liquidatie om zeer uitgebreide aanvullingen aan zijn strafdossier, waaronder alle beschikbare informatie over een mogelijke rol van Iran als opdrachtgever.

'Onaanvaardbaar'
Justitie vindt het niet nodig de mogelijke rol van Iran verder uit te diepen en stelt dat de wet op de inlichtingendiensten het inbrengen van dergelijke informatie niet toestaat.

In een brief aan de Tweede Kamer schreven ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) begin deze maand dat Nederland via de Europese Unie (bescheiden) sancties aan Iran heeft opgelegd vanwege 'de sterke aanwijzingen' die buitenlandse en binnenlandse veiligheidsdiensten zien dat Iran de hand had in de liquidaties van staatsvijanden in West-Europa.

Daaronder zijn ook de moord op Mohammed Reza Kolahi Samadi, op 15 december 2015 in Almere, en de liquidatie in 2017 van een Iraanse activist in Den Haag.

Door die liquidaties is volgens de regering 'de Nederlandse soevereiniteit op flagrante wijze geschonden'. Ze noemen dat in de brief 'onaanvaardbaar'.

Motieven
Weski haalt aan dat Iran volgens de brief 'is gevraagd mee te werken aan strafrechtelijk onderzoek'. "Is dat inderdaad inmiddels gevraagd? Zo ja, met welke resultaten? Zo nee, waarom niet? Kan dat alsnog?"

Kennelijk is er wel een verband
Advocaat Weski

De ministers schrijven ook dat in Nederland lopende strafrechtelijke onderzoeken naar de liquidaties in Almere en Den Haag 'de genoemde inlichtingeninformatie vooralsnog niet in strafrechtelijke zin hebben bevestigd'.

Weski: "Maar kennelijk is er wel een verband tussen de onderzoeken van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) en de strafrechtelijke onderzoeken." Dus wil ze alle mogelijke informatie hebben.

Volgens Weski is een heel hoofdstuk over de mogelijke motieven van opdrachtgevers van de moord uit Naoufal F.'s dossier weggelaten.

De officieren van justitie herhaalden dat justitie en de veiligheidsdiensten niet bevoegd zijn de gevraagde informatie aan strafdossiers toe te voegen. Bovendien noemen de aanklagers het 'niet aannemelijk' dat zich in dergelijke informatie 'iets bevindt dat voor Naoufal F. ontlastend zou zijn'.

De rechtbank zal zich pas later uitspreken over de verzoeken. Weski had in haar urenlange pleidooi nog veel meer vragen.

Reconstructie van de moord op Ali Motamed: 'De derde dag was zijn geluk op'

Niet aannemelijk dat zich in dergelijke informatie iets bevindt dat voor Naoufal F. ontlastend zou zijn
De aanklagers