Direct naar artikelinhoud
Stormblog

Dit was de eerste zware storm van 2018

De eerste flinke storm van het jaar trok woensdag over Nederland en Amsterdam. Lees hier alle updates terug.

Uitwaaien op het strand.Beeld anp

De storm die woensdag over ons land trok heeft geleid tot schade en veel overlast. Vooral de kustprovincies hadden te maken met buien en rukwinden. Rond 10.00 uur gaf het KNMI code oranje af voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland, het één na hoogste niveau. 

De Amsterdamse brandweer moest zeker 40 keer uitrukken vanwege stormschade. Het ging dan vooral om loszittende dakdelen, hekken, wapperende geveldoeken of vallende takken. De storm zorgde in de stad echter niet voor grote incidenten. 

Vertragingen
Het aantal schademeldingen valt volgens verzekeraars ook tot dusver mee. Wel houden ze nog een slag om de arm omdat schademeldingen nog later kunnen binnenkomen. Het gaat vooral om schade aan gebouwen en auto's. 

De storm zorgde op Schiphol wel voor veel problemen. De luchthaven had te kampen met vertragingen en annuleringen. Luchtvaartmaatschappijen schrapten 252 van de ruim 1200 vluchten. Ook het treinverkeer ondervond problemen. De NS schrapte treinen. 

Ook het verkeer had last van de wind. Op de A2 bij Breukelen kantelde een vrachtwagen, waardoor de weg van Amsterdam naar Utrecht enige tijd afgesloten was. 

Ook waaide in de Zeeburgertunnel een klep van een vrachtwagen open, waardoor de lamellen van de tunnel naar beneden kwamen. De tunnel is daarom nog tot donderdag dicht

Waterkeringen
Verder ontstond er donderdag een unieke situatie nadat Rijkswaterstaat alle vijf waterkeringen sloot. Dat was voor het eerst. 

In de loop van de dag gingen de meeste keringen weer open, toen ook de storm was gaan liggen. Rond 16.00 uur werd ook code oranje ingetrokken. Wel geldt nog code geel, vanwege de stevige rukwinden. Naar verwachting is later donderdagavond alles weer rustig.

16:04 woensdag 3 januari 2018

Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Flevoland en het Waddengebied ingetrokken. Wel geldt er nog de algemene code geel in het hele land vanwege zware windstoten.

Dit was de eerste zware storm van 2018
Beeld anp

15:25 woensdag 3 januari 2018

De Amsterdamse brandweer is vandaag al tientallen keren uitgerukt voor problemen die met de storm zijn ontstaan. Het gaat dan vooral om meldingen van losse dakdelen, hekken, wapperende geveldoeken of vallende takken, zegt een woordvoerder.

Zo lieten op de Weteringschans enkele gevelplaten los, die door de brandweer weer vastgezet moesten worden. De weg werd daardoor enige tijd afgesloten en het auto- en tramverkeer werd omgeleid.

Ook op het Weteringcircuit dreigden hekken en platen naar beneden te vallen en moest de brandweer in actie komen. Volgens een woordvoerder gaat het verder niet om echt noemenswaardige incidenten.

In heel Nederland kreeg de brandweer ruim duizend meldingen door de storm. De meeste meldingen, 116, kwamen uit Rotterdam.

Twitter bericht wordt geladen...

15:16 woensdag 3 januari 2018

Het aantal schademeldingen door de storm die over Nederland trekt, valt volgens verzekeraar ASR mee.

"Bij eerdere stormen was het drukker'', laat een woordvoerder donderdag weten. Wel houdt ASR nog een slag om de arm omdat schades ook bij intermediairs gemeld kunnen worden en dan pas later bij het bedrijf binnenkomen.

De meldingen die bij ASR binnenkomen, gaan vooral over schade aan woningen.

"Het zijn voornamelijk afgevallen dakpannen en omgewaaide schuttingen.''

Ook bij Univé vinden ze de drukte "te overzien''. Wel zijn er per regio grote verschillen. Vooral in Zuid-Holland en Zeeland heeft de storm toegeslagen en ook in het midden van het land zijn de nodige schades. In Groningen daarentegen gaat het om "enkele meldingen''.

Wel kan het zijn dat sommige schades nog later gemeld worden, meldt Univé. "Veel mensen zijn nog niet thuis, dus die hebben misschien nog niet gezien dat er schade is'', aldus een woordvoerder. Volgens hem worden ook autoschades vaak wat later gemeld.

15:20 woensdag 3 januari 2018

De zware storm die woensdagmorgen over het land raasde en voor veel overlast zorgde, is in de loop van de middag gaan luwen. Volgens Weeronline was de storm rond 15.00 uur "echt voorbij''.

Wel blijft het aan zee en in de kustprovincies nog een tijd onrustig. Tot aan de avond zijn nog windstoten mogelijk tot maximaal 100 kilometer per uur. In de avond zwakken de windstoten verder af naar circa 80 kilometer per uur, bij een windkracht 7. Pas aan het begin van de nacht verdwijnen aan de kust de windstoten. In het binnenland verdwijnen de laatste zware windstoten begin van de avond.

14:34 woensdag 3 januari 2018

De storm heeft impact op het treinverkeer. Een overzicht:

Tussen Hilversum en Naarden-Bussum rijden er geen treinen. Reizigers moeten volgens de NS rekening houden met een extra reistijdvan meer dan 60 minuten. De storing duurt nog minstens tot 16.00 uur.

Ook tussen Bussum Zuid en Hilversum rijden er geen treinen, wederom denkt de NS dat dit tenminste tot 16.00 uur duurt.

Tussen Zaandam en Alkmaar rijden er minder Intercity's. De extra reistijd is ongeveer 15 minuten. De treinen rijden weer normaal rond 15.00 uur, denkt de NS.

Daarnaast is er oponthoud op het traject Leiden-Duivendrecht-Lelystad. Tussen Leiden Centraal en Almere Centrum rijden er minder Intercity's door een defecte trein. De extra reistijd kan oplopen tot 15 minuten.

13:51 woensdag 3 januari 2018

In Zaandam is een woonboot losgeraakt door de storm. Volgens NH zou de gasleiding ook zijn losgesprongen, waardoor de brandweer nu iedereen op afstand houdt.

Twitter bericht wordt geladen...

13:42 woensdag 3 januari 2018

De storm zorgt voor schade en oponthoud, maar ook voor plezier. Op het strand van Hoek van Holland genieten mensen van de harde wind, zo blijkt uit deze beelden van het ANP:

Dit was de eerste zware storm van 2018
Beeld anp
Dit was de eerste zware storm van 2018
Beeld anp
Dit was de eerste zware storm van 2018
Beeld anp
Dit was de eerste zware storm van 2018
Beeld anp

13:31 woensdag 3 januari 2018

Schiphol waarschuwt reizigers dat ze vanwege de westerstorm te maken krijgen met vertragingen en annuleringen.

Luchtvaartmaatschappijen hebben inmiddels 252 van de ruim 1200 geplande vluchten gecanceld, meldt de luchthaven. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen.

Vertrekkende vluchten hebben een vertraging van ongeveer een uur. "De dienstregeling blijft de rest van de dag verstoord," aldus Schiphol.

Twitter bericht wordt geladen...

12:58 woensdag 3 januari 2018

De storm teistert nu ook openbaar vervoer en verkeer in de binnenstad. De gevelplaten van een gebouw dat in de steigers staat waren losgeraakt. Een aantal daarvan waren naar beneden gevallen.

Op last van de brandweer is de weg daarom afgesloten. Tram 7 en 10 rijden om via de Ferdinand Bolstraat en stoppen tijdelijk niet bij de Weteringschans en het Frederiksplein. Het GVB waarschuwt reizigers dat zij rekening moeten houden met 10 minuten extra reistijd.

Twitter bericht wordt geladen...

12:49 woensdag 3 januari 2018

Rijkswaterstaat raadt af met lege vrachtwagens, aanhangers en caravans de weg op te gaan. De instantie doet dit nu de storm het hoogtepunt nadert.

Op de A2 van Amsterdam naar Utrecht kantelde een ongeladen vrachtwagen bij Breukelen door de wind. De vrachtwagen is overdwars op de rijbaan terechtgekomen en lekt diesel. De hele rijbaan is afgesloten.

"Dat levert hinder op voor het verkeer," aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De instantie hoopt de vrachtwagen voor de avondspits te hebben geborgen. Voor het verkeer is een omleiding ingesteld.

De andere kant op moesten eerder op de dag twee rijstroken dicht, nadat bij Vinkeveen een personenauto met aanhanger was omgegaan. Die is inmiddels geborgen en de rijstroken zijn weer open.

12:48 woensdag 3 januari 2018

De westerstorm die over Nederland trekt, valt officieel in de categorie zware storm, meldt Weeronline. Tussen 11.00 en 12.00 uur werd gemiddeld windkracht 10 gemeten.

Een zware storm komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor in Nederland.

De storm houdt in het Waddengebied nog tot halverwege de middag aan. In het westen neemt de wind vanaf 13.00 uur al iets af. In de tweede helft van de middag is de storm voorbij, maar waait het aan zee nog enkele uren hard tot stormachtig.

12:07 woensdag 3 januari 2018

Metro 53 rijdt tijdelijk niet verder dan halte Ganzehoef omdat er een hek op het spoor ligt bij Gaasperplas. Het GVB adviseert reizigers vanaf Ganzehoef gebruik te maken van bus 41 en 47.

De metro stopt niet op station Kraaiennest en Gaasperplas. Tussen Centraal Station en de halte in Zuidoost rijdt metro 53 wel gewoon.

11:56 woensdag 3 januari 2018

Circus Zanzara, dat in het Westerpark staat, heeft de voorstelling van vanmiddag vanwege de harde wind afgelast.

De rood-blauwe circustent langs de Haarlemmerweg staat strak door de harde wind. Ook is een vlag afgebroken. Het komt niet vaak voor dat het circus een voorstelling besluit te cancelen vanwege noodweer: in tien jaar tijd is dit slechts een keer eerder gebeurd.

Mensen die een kaart hebben voor de voorstelling mogen kosteloos op een andere dag een voorstelling bijwonen. Er is een op 6 januari een extra voorstelling ingepland. Wie niet op een andere dag kan, krijgt zijn geld terug, belooft het circus.

11:55 woensdag 3 januari 2018

Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam is een vrachtwagen op zijn kant geraakt. Het voertuig ligt overdwars op de A2.

De snelweg is tussen Abcoude en Breukelen afgesloten. Automobilisten worden aangeraden om te rijden via Hilversum over de A1. De vertraging is ongeveer 40 minuten.

Of er gewonden zijn gevallen is nog onbekend. Volgens de ANWB gaan de opruimwerkzaamheden een paar uur duren.

Ook de andere kant op, tussen Amsterdam en Utrecht, zijn er problemen op de A2. Op de snelweg kantelde een auto met een aanhanger, waardoor de rechterrijstrook is afgesloten.

Wat betreft de gevolgen voor de doorstroming valt het volgens de VID vooralsnog mee. Weggebruikers moeten rekening houden met 5 minuten vertraging.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

11:48 woensdag 3 januari 2018

Heb je een mooie weerfoto die we mogen gebruiken of heb je juist last van stormschade?

Tip ons via de Whatsapp-tiplijn van Het Parool.

11:35 woensdag 3 januari 2018

De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen gaat in beide richtingen helemaal dicht vanwege de storm.

Geen enkele auto, motor, vrachtwagen of bus kan nog over de Houtribdijk, de N302. Volgens de provincie Flevoland heeft de storm bij het Markermeer windkracht 9.

11:28 woensdag 3 januari 2018

Van flat Pacman op het Borneo-eiland zijn enkele blokken isolatiemateriaal weggewaaid, die daar op het dak lagen.

Dit was de eerste zware storm van 2018
Beeld Loeka Oostra
Dit was de eerste zware storm van 2018
Beeld Loeka Oostra

11:20 woensdag 3 januari 2018

In Noord-Holland geldt momenteel code oranje. De storm leidt ondertussen tot hoge waterstanden langs de kust, en dat heeft gevolgen:

* De Oosterscheldekering gaat dicht wegens de hoge waterstanden. Rijkswaterstaat laat weten dat de schuiven om 11.55 uur sluiten en om 17.47 uur weer opengaan.

De waterstand vanmiddag is 3.10 meter. De schuiven in de Oosterschelde sluiten bij een waterstand van 3 meter boven NAP. De laatste keer dat de kering dichtging was in het najaar van 2014.

* De Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gaat vanmiddag om 1 uur voor 24 uur dicht.

* Volgens Rijkswaterstaat zijn ook voorbereidingen in gang gezet om ook de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland te sluiten.

10:33 woensdag 3 januari 2018

Luchtvaartmaatschappijen hebben vandaag 176 van de ruim 1200 vluchten gecanceld en dat worden er in de loop van de dag nog meer, zegt een woordvoerder van Schiphol.

Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen. Vertrekkende vluchten hebben een vertraging van ongeveer een uur.

De luchthaven adviseert reizigers om de actuele vluchtinformatie goed in de gaten te houden.

Dit was de eerste zware storm van 2018
Beeld anp

10:01 woensdag 3 januari 2018

De eerste officiële storm van dit jaar is een feit. Tussen 09.00 en 10.00 uur werd in IJmuiden en op Texel en Vlieland gemiddeld windkracht 9 gemeten, meldt Weeronline.

De komende uren neemt de wind verder in kracht toe. Aan het einde van de ochtend en het begin van de middag komt het in het noordwestelijk kustgebied tot een zware westerstorm met windkracht 10. Op Vlieland werd windkracht 10 al tijdelijk gemeten om 10.00 uur.

Afgelopen nacht werd in Vlissingen de tot nog toe zwaarste windstoot gemeten. Tijdens de passage van een felle buienlijn werd een uitschieter van 141 kilometer per uur behaald, aldus Weeronline.

In 2017 kwamen vijf stormen voor, waarvan drie afgelopen herfst. Op 13 september was sprake van een zware storm met windkracht 10. De storm van woensdag is de eerste van deze winter.

Een zware storm komt volgens Weeronline gemiddeld eens in de anderhalf jaar voor in Nederland.

09:57 woensdag 3 januari 2018

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het Waddengebied. De waarschuwing geldt van 11.00 tot 16.00 uur.

Het KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur, die op grote schaal kunnen voorkomen. Aan zee kunnen mogelijk zelfs windstoten van 130 kilometer per uur voorkomen.

In de rest van het land geldt code geel voor zware windstoten. In het binnenland kunnen windstoten voorkomen van 80 tot 100 kilometer per uur, aan de kust kunnen de windstoten snelheden tot 110 kilometer per uur bereiken.

Aan het einde van de middag en in de avond neemt de wind langzaam af.

09:41 woensdag 3 januari 2018

Vanwege de storm is de dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen in Noord-Holland aangepast. Tussen Den Helder en Zaandam rijdt vanaf 9.30 uur tot 15.00 uur nog maar een Intercity ieder half uur in beide richtingen. Normaliter rijdt er ieder kwartier een Intercity op dit traject.

De NS doet dit uit voorzorg, omdat in Noord-Holland de zwaarste storm wordt voorspeld. De aangepaste dienstregeling heeft geen gevolgen voor andere treinen, zoals de Sprinter. Die rijden nog volgens normale dienstregeling.

Reizigers worden aangeraden de dienstregeling online in de gaten te houden en worden gewaarschuwd rekening te houden met langere reistijden en extra overstappen.

09:26 woensdag 3 januari 2018

Het levert spectaculaire beelden op, de vliegtuigen die op Schiphol in de storm aan de grond worden gezet. Maar hoe krijg je als piloot je toestel netjes op de landingsbaan?

Lees de uitleg: Piloten gebruiken een techniek genaamd 'crabben'

Bij de regionale zender NH kun je live meekijken hoe vliegtuigen landen in deze storm.

09:12 woensdag 3 januari 2018

Op de A10 bij de Nieuwe Meer zijn momenteel twee rijstroken gesloten omdat er voorwerpen op de weg liggen, meldt de Verkeersinformatiedienst.

09:09 woensdag 3 januari 2018

De provincie Flevoland meldt dat de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen voor die voertuigen is gesloten, omdat de wind is toegenomen tot windkracht 8.

Ook elders in het land zijn er problemen. Voertuigen met een aanhangwagen mogen tijdelijk de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug niet meer op. Vanwege de harde wind is besloten tot de afsluiting, meldt Rijkswaterstaat.

Daarnaast is de Markerwaarddijk dicht voor vrachtwagens en voertuigen met aanhangers.

08:49 woensdag 3 januari 2018

Wanneer bel je de brandweer, de gemeente en wat kun je zelf doen bij stormschade? De Amsterdamse brandweer zet het voor je op een rij:

Twitter bericht wordt geladen...

08:45 woensdag 3 januari 2018

Volgens Buienradar wordt in Amsterdam momenteel windkracht 6 gemeten. Aan de kust waait het nog een stuk harder met windkracht 8.

Dit was de eerste zware storm van 2018
Beeld Buienradar

08:11 woensdag 3 januari 2018

Het valt voorlopig mee met de incidenten op de snelwegen, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). Veel mensen hebben nog vakantie, waardoor de spits rustiger is dan normaal.

Twitter bericht wordt geladen...

07:51 woensdag 3 januari 2018

Felle buien zijn afgelopen nacht van west naar oost over het land getrokken. Daarbij kwamen zeer zware windstoten voor.

In Vlissingen was er een extreem zware windstoot van 141 kilometer per uur, aldus Weeronline en Weerplaza. Korte tijd is daar windkracht 11 gemeten.

Vandaag vallen opnieuw stevige buien. De meeste trekken over het noordelijke deel van het land. Ze kunnen in het hele land gepaard gaan met windstoten van 75 tot 100 km per uur.

Aan zee en rondom het IJsselmeer zijn zware tot zeer zware windstoten mogelijk van 90 tot 110 km per uur mogelijk en in het noordwestelijk kustgebied windstoten mogelijk van 100 tot 120 kilometer per uur.

Twitter bericht wordt geladen...

07:41 woensdag 3 januari 2018

Tussen Amsterdam en Breukelen rijden er momenteel geen Sprinters door een boom op het spoor. Ook tussen Breukelen en Utrecht Centraal rijden er momenteel geen Sprinters, meldt de NS.

Reizigers worden aangeraden de metro te gebruiken tussen Amsterdam Centraal, Amsterdam Amstel, Amsterdam Bijlmer Arena en Amsterdam Holendrecht.

Het oponthoud duurt nog zeker tot 08.30 uur.

07:39 woensdag 3 januari 2018

Luchthaven Schiphol verwacht dat reizigers vandaag vanwege de storm te maken krijgen met vertragingen.

De problemen vallen aan het begin van de ochtend nog mee, maar een woordvoerder van de luchthaven adviseert mensen de reisinformatie goed in de gaten te houden.

Luchtvaartmaatschappijen annuleerden eerder al vanwege de storm 150 vluchten van en naar Schiphol die voor vandaag gepland stonden. Reizigers zijn omgeboekt.

Mede door het schrappen van die vluchten vallen de vertragingen volgens de woordvoerder nog erg mee. "Maar dat is een momentopname. De verwachting is wel dat reizigers er rekening mee moeten houden dat er vertragingen ontstaan. Het is hopen dat de storm meevalt."

Dit was de eerste zware storm van 2018
Beeld anp

07:36 woensdag 3 januari 2018

Automobilisten moeten momenteel in het hele land rekening houden met zware windstoten, meldt de Verkeersinformatiedienst. Dat zorgt voor gevaarlijke rijomstandigheden voor voertuigen met aanhanger en vrachtverkeer.

De westerstorm veroorzaakt al vroeg problemen op de wegen, momenteel nog voornamelijk in de regio buiten Amsterdam.

Twitter bericht wordt geladen...

21:35 dinsdag 2 januari 2018

Dit kaartje laat zien wat voor weer woensdag over Nederland trekt. Vooral Noord-Holland en Amsterdam lijken het zwaar te verduren te krijgen.

Twitter bericht wordt geladen...

18:37 dinsdag 2 januari 2018

Rijkswaterstaat laat weten dat er een goede kans is dat de Oosterscheldekering en de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel woensdag in de loop van de middag dichtgaan. Ook is er een kans dat de Maeslantkering bij Hoek van Holland sluit.

De storm en de verhoogde waterstanden kunnen ertoe leiden dat in de kustprovincies bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden.

Twitter bericht wordt geladen...

18:20 dinsdag 2 januari 2018

Weggebruikers moeten woensdag rekening houden met hinder. Rijkswaterstaat verwacht zware tot zeer zware windstoten, tot ongeveer 110 kilometer per uur. Wie met een aanhanger of in een vrachtwagen gaat rijden, moet extra opletten.

Twitter bericht wordt geladen...

16:19 dinsdag 2 januari 2018

KLM heeft 104 Europese retourvluchten die voor woensdag gepland stonden preventief geannuleerd vanwege de voorspelde storm.

Het gaat om vluchten van en naar Schiphol. Passagiers worden hiervan momenteel op de hoogte gesteld. Reizigers voor wie de vlucht wel doorgaat, moeten rekening houden met mogelijke vertragingen. Door de storm zal er sprake zijn van beperkte start- en landingsbaancapaciteit op Schiphol.

08:19 dinsdag 2 januari 2018

Het KNMI heeft voor woensdag tussen 03.00 uur 's ochtends en 18.00 uur 's avonds code geel afgegeven. In de tweede helft van de nacht zijn er zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km per uur. Tijdens buien met onweer kunnen zelfs zeer zware windstoten tot 110 km per uur voorkomen.

Liveblog over de naderende storm.