Direct naar artikelinhoud

Wetenschappers zijn het eens: de halsbandparkiet moet aangepakt

Wetenschappers zijn het eens: de halsbandparkiet is een invasieve exoot die moet worden aangepakt. Het tegengeluid: 'Dit ís de natuur.'

Van de opvallende halsbandparkiet zijn er in Nederland nu zo'n 10.000Beeld Martijn de Jonge

Nederland moet dringend maatregelen treffen om de verdere verspreiding van de halsbandparkiet tegen te gaan.

Dat stelt het platform Stop Invasieve Exoten, nadat Europese wetenschappers de alarmklok hadden geluid in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Invasions.

De halsbandparkiet heeft een plek gekregen op een lijst van circa honderd exotische planten en dieren die als schadelijk worden gezien voor de inheemse flora en fauna.

Andere dieren op de onlangs gepubliceerde lijst zijn onder meer de grote Canadese gans, de rode Amerikaanse rivierkreeft en de muskusrat.

Verdringing van inheemse soorten
Opvallend is dat een aantal van deze soorten, waaronder de halsbandparkiet, ontbreekt op de officiële lijst van de Europese Unie; daar staan bijna vijftig schadelijke uitheemse planten en dieren op die in alle aangesloten lidstaten dienen te worden bestreden.

Volgens Wilfred Reinhold van het platform Stop invasieve exoten moet de nieuwe lijst leidraad worden voor het beleid in Nederland.

"De onderzoekers hebben op basis van twaalf aspecten vastgesteld welke planten, dieren en schimmels de grootste schade toebrengen. Schade aan de natuur, maar ook aan landbouw, volksgezondheid en welzijn."

In het geval van de halsbandparkiet betreft die schade vooral de verdringing van inheemse soorten. De luidruchtige gelukzoekers concurreren voor nestruimte met andere holenbroeders, zoals boomklevers en uilen.

Kwekers van fruit maken incidenteel melding van geplunderde boomgaarden. In de grote steden waar de halsbandparkiet het goed doet, wordt wel geklaagd over geluidsoverlast.

Voederverbod
De halsbandparkiet verscheen in de jaren zeventig voor het eerst in het wild in Nederland, en maakte met name in de afgelopen tien jaar een stormachtige groei door. Tegenwoordig zit de vogel in de hele Randstad, met grote kolonies in Amsterdam en Den Haag. Volgens de laatste schattingen telt ons land ongeveer 10.000 exemplaren van de verwilderde volièrevogel.

Nederlandse deskundigen keken in 2015 naar de mogelijkheden om de halsbandparkiet te bestrijden. Eliminatie is uitgesloten, gezien de omvang van de populatie, maar het wegvangen van groepen vogels op hun slaapplaatsen of chemische sterilisatie is een optie, mocht er serieus werk worden gemaakt van bestrijding.

Het wegvangen van groepen vogels op hun slaapplaatsen of chemische sterilisatie is een optie

Op die manier kan in elk geval worden voorkomen dat de halsbandparkiet het hele land verovert, stelt Wilfred Reinhold.

In afwachting van landelijke maatregelen wijst hij op het recente besluit van de gemeente Amsterdam om een voederverbod in de APV op te nemen.

"Dat is ­bedoeld om de overlast door ratten tegen te gaan, maar ook veel halsbandparkieten komen alleen de winter door dankzij het bijvoeren door mensen."

Natuurpurisme
De voorstellen van Reinhold om de halsbandparkietenpopulatie te decimeren kunnen op weinig enthousiasme rekenen bij City Parrots, een organisatie die zich sterk maakt voor de papegaaiachtige in de stedelijke omgeving.

Roelant Jonker: "Er zijn invasieve exoten die schade veroorzaken, maar de halsbandparkiet zorgt juist niet of nauwelijks voor schade. Ik zou werkelijk niet weten waarom er tegen de soort moet worden opgetreden."

Jonker spreekt van natuurpurisme. "Als je werkelijk wilt dat onze natuur hetzelfde blijft als vroeger, moeten we ook afscheid nemen van hetkonijn en de fazant. Of van de beukenboom, die is door de Romeinen geïntroduceerd. De natuur kent welbeschouwd maar een constante, en dat is dat zij voortdurend verandert."

Lees ook James Worthy: Als ik een parkiet in de stad zie, zie ik vrijheid

De natuur kent welbeschouwd maar een constante, en dat is dat zij voortdurend verandert
Roelant Jonker