Direct naar artikelinhoud

Weduwe Mieremet kreeg in het geheim twee ton van OM

Ria Eelzak, de weduwe van de in 2005 vermoorde crimineel John Mieremet, heeft vijf jaar geleden een 'onkostenvergoeding' van ruim anderhalve ton gekregen van justitie.

De deal werd persoonlijk goedgekeurd door de toenmalige minister van Justitie, Ivo Opstelten. Die moest later aftreden in verband met de bonnetjesaffaire aangaande drugshandelaar Cees H.Beeld anp

Dat is gebeurd met medeweten van toenmalig minister van Justitie Ivo Opstelten, aldus televisieprogramma Zembla.  

Eelzak deed na de moord op haar man afstand van 6,5 miljoen euro aan crimineel vermogen. In ruil werd de vrouw, die zelf werd verdacht van witwassen, niet vervolgd en mocht ze dus twee ton houden. Daar is Zembla achter gekomen na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Op het witwassen van crimineel geld staat een celstraf van maximaal vier jaar. Volgende week woensdag besteedt het onderzoeksprogramma aandacht aan de deal die Eelzak sloot met justitie.

Meerdere Kamerleden willen opheldering van de minister. Bijvoorbeeld over waarom Eelzak, ondanks dat het OM overtuigd leek van haar schuld, toch compensatie kreeg. 'Rechtsongelijkheid,' noemt Kathalijne Buitenweg van GroenLinks het tegenover Zembla.

Haar collega Attje Kuiken (PvdA) vraagt zich af of de deal überhaupt wettig is. 'En als dat zo is, waarom werd de vergoeding van twee ton dan niet vermeld in het persbericht?' 

Rekeningen en gokhallen
Mieremet werd dertien jaar geleden in Thailand geliquideerd - volgens het OM in opdracht van de deze week terechtstaande Willem Holleeder - en liet op papier niets na.

Eelzak bleek op haar beurt echter directeur van een aantal bv's in onroerend goed, had gokhallen op de Wallen en een aantal goedgevulde rekeningen in Liechtenstein. De villa van haar en Mieremet in het Belgische Neerpelt stond op haar naam.

Het OM liet in 2007 in eerste instantie overal beslag op leggen, maar ging later toch voor een regeling met Eelzak. In ruil voor afstand van alles dat Mieremet haar had nagelaten (met een gezamenlijke waarde van 6,5 miljoen euro) zou het witwasonderzoek tegen haar stopgezet worden.

Justitie maakte in december 2013 haast triomfantelijk melding van de schikking die met Eelzak was getroffen, maar liet de vergoeding die aan de weduwe was uitgekeerd buiten beschouwing. Die geheimhouding is destijds afgesproken met het Openbaar Ministerie, zegt Eelzak's advocaat Mark Teurlings, die er verder weinig kwijt over wil.

Tegemoetkoming
Het Landelijk Parket bevestigd de deal vrijdag desgevraagd. Die is volgens het OM een tegemoetkoming in de advocaat- en afwikkelkosten die Eelzak heeft gemaakt. Een bijzondere reden voor waarom de vergoeding in 2013 niet gemeld is, geeft een woordvoerder niet. "Ons persbericht toen was een samenvatting van een onderliggend dossier. Daarin is de onkostenvergoeding waarschijnlijk als niet relevant beoordeeld." 

Omdat Eelzak 'alles al is afgenomen' vond men het niet passend haar ook met de juridische bijstand en andere kosten op te zadelen. Na vermindering kreeg ze uiteindelijk ruim anderhalve ton overgemaakt van het OM.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.