Direct naar artikelinhoud

Vriendin Djordy: 'Mijn perfecte gezin is kapotgemaakt'

"Onze dochter van tweeënhalf heeft moeten zien hoe haar ouders werden doorzeefd door kogels. Haar vader en moeder die niet meer reageerden terwijl ze zo bang was."

Djordy Latumahina werd op 31-jarige leeftijd per vergissing vermoordBeeld -

De vriendin van de per vergissing vermoorde dj Djordy Latumahina vertelde gisteren in haar slachtofferverklaring aan de rechtbank in Amsterdam dat haar 'perfecte gezin is kapotgemaakt'. Het was voor het eerst dat ze in het openbaar sprak over de moord op haar vriend.

"Ik heb Djordy moeten begraven terwijl ik op mijn ziekbed lag. Ik ben er niet bij aanwezig geweest, heb hem niet kunnen wassen. Ik moet verder zonder de liefde van mijn leven."

"Ik heb moeten toekijken vanuit mijn ziekbed hoe ons dochtertje worstelde met woedeaanvallen. Ik sta er helemaal alleen voor. Ineens zat ik in een rolstoel. Ik had geen kracht en energie meer om moeder te zijn maar wil alles op alles zetten."

"Djor was vrolijk, creatief en maakte altijd grapjes. Hij was de beste en liefste vader. Iemand bij wie ik me veilig voelde. Ik kan helemaal niet zonder hem. Hij die me zou vertellen dat alles goed zou komen. Ik was de meest gelukkige vrouw op aarde met de meest perfecte man. We hadden zoveel toekomstplannen. Samen leren hoe we de beste vader en moeder konden worden. Mijn dochtertje die zo vaak over haar vader praat en zegt dat hij in de hemel zit. Ze vraagt aan andere kindjes of hun papa ook in de hemel zit. Ze vraagt elke dag of ik niet weg wil gaan. Mijn perfecte leven is kapotgemaakt."

Ook de ouders van Latumahina maakten met een emotioneel relaas gebruik van hun spreekrecht. Daarna werd een door henzelf gemaakte film vertoond met beelden van hun zoon, iets dat voor zover bekend nooit eerder door nabestaanden is gedaan in de Amsterdamse rechtbank.

In de beelden kwam Latumahina als kind voorbij, gevolgd door bewegende beelden van hem als voetballende puber. Het filmpje eindigde met bewegende beelden van Latumahina met zijn dochtertje. Alles gemonteerd door de familie zelf, met muziek van Michael Jackson eronder: Gone too soon.

Ik heb moeten toekijken vanuit mijn ziekbed hoe ons dochtertje worstelde met woede aanvallen
Vriendin Cherrisha

De film maakte in de rechtszaal diepe indruk. De zeven verdachten keken er roerloos naar. Volgens advocaat Korver van de nabestaanden is de film bedoeld om juist de verdachten te laten zien wat de familie is aangedaan.

Vergismoord
De 31-jarige Latumahina werd in oktober 2016 in de parkeergarage van zijn woning in het bijzijn van zijn vriendin en tweejarige dochtertje doorzeefd met kogels. Hij stierf ter plekke aan zijn verwondingen. Cherrisha raakte zwaargewond en liep blijvend letsel aan haar arm op. 

Djordy was niet het doelwit van de liquidatie. Dat was iemand die in hetzelfde appartementencomplex woonde en in dezelfde auto rondreed. De zaak werd daarom bekend als de 'vergismoord'.

Latumahina's vader sprak over het begrip 'vergismoord': "Jij bent er niet meer, door een vergismoord. Vergismoord, wat een gruwelijk begrip, ontstaan in de tijd waarin wij leven. Een tijd waarin het kennelijk al geaccepteerd is dat er onschuldige slachtoffers vallen van afrekeningen. Nu was het mijn zoon die in en soorgelijke auto reed als die van het beoogde doelwit. In de toekomst is het een onschuldig persoon die in een soortgelijke rode jas rond loopt, zoals die van het beoogde doelwit. Het kan ons dus allemaal overkomen. Dit moet stoppen!"

De zeven verdachten die betrokken zouden zijn bij de moord staan deze dagen terecht. De vermoede schutters in de zaak, Tony D. en Djurgen W., ontkennen tot nu toe Latumahina om het leven te hebben gebracht. De rechtszaak duurt meerdere dagen en gaat dinsdag verder.

Lees ook: Moord op Djordy Latumahina ontrafeld door 50 rechercheurs

Djor was vrolijk, creatief en maakte altijd grapjes. Hij was de beste en liefste vader
Vriendin Cherrisha

Spreekrecht

Sinds juli 2016 is het spreekrecht (ingevoerd in 2005) voor nabestaanden uitgebreid. Voorheen moesten slachtoffers en nabestaanden zich beperken tot 'de gevolgen van het strafbare feit'. Sinds juli 2016 mogen nu ook spreken over de mogelijke bewezenverklaring, het strafbare feit, de schuld van de verdachte(n) en de hoogte van de straf. Het vertonen van een filmpje met beelden van het slachtoffer is voor zover bekend nog nooit eerder gebeurd. De nabestaabden van Latumahina had de rechtbank een week geleden om toestemming gevraagd. De voorzitter heeft dat verleend. "Een slachtoffer heeft de vrijheid om te verklaren wat hij of zei wil. De voorzitter had geen bezwaar tegen het filmpje. De advocaten van de verdachten is van teovren verteld dat dit zou gebeuren," zegt persrechter Peter Björn Martens. Achteraf heeft een van de verdachten het tonen van het filmpje 'stemmingmakerij' genoemd.