Direct naar artikelinhoud

Vergroten van huis komt met een prijs in de Van Breestraat

De grote bouwwoede in de Van Breestraat in Zuid veroorzaakt onrust onder bewoners. Vorige week werd een woning tijdelijk geëvacueerd nadat een omwonende alarm had geslagen over een verzakking.

Van Breestraat, waar op dit moment zowel een kelderbak als een opbouw worden aangelegd.Beeld Tammy van Nerum

In stadsdeel Zuid wordt massaal bijgebouwd. Alleen al in de Van Breestraat zijn de afgelopen maanden 35 kelders onder de oude panden gegraven, met alle gevolgen van dien.

In de gehele straat wordt geklaagd over verzakkingen, scheuren in de muren en ontzette deuren.

Van begin 2017 tot nu zijn er in Zuid 139 kelders gegraven en 121 dakopbouwen verrezen, variërend van een toegang tot het dakterras tot hele verdiepingen boven op het huis.

Michiel van Putten van het Bewoners Initiatief Zuid maakt zich grote zorgen. "Een ontwikkelaar koopt een pand, heeft geen respect voor de oude panden en wil er gewoon geld aan verdienen. Al deze verbouwingen gaan zonder overleg en gaan allemaal ten koste van de buurt."

"Ook ik ben een gedupeerde. Door al die opbouwen verdwijnt veel zonlicht uit mijn huis. Wij zijn nu ervaringen met overlast aan het verzamelen. Er wordt echt ongelofelijk veel gebouwd in deze buurt. Als je hier een blokje om loopt, kom je 63 huizen tegen waar wordt verbouwd."

Victoriaanse huizen
De bewoners van een pand in de Van Breestraat moesten donderdag tijdelijk hun huis verlaten omdat de fundering minder goed was dan verwacht en er een muur dreigde te bezwijken. Die muur kon in enkele uren worden gestut, maar de schrik zit er goed in.

Alice Wielinga woont er met haar man en dochtertje. Hoewel de woning door de gemeente weer veilig is verklaard, was het bezoek van de inspecteur van bouwtoezicht van de gemeente de dag daarna niet heel geruststellend.

Wielinga: "Hij vertelde ons dat de panden die in Oud-Zuid staan, ooit bedacht zijn met een levensduur van vijftig jaar. Honderd jaar later staan ze er nog steeds, dat is een prestatie op zich. Deze woningen zijn volgens de inspecteur niet berekend op zulke grote verbouwingen."

"Ik ben bang dat wij in Amsterdam Londense bouwtoestanden krijgen, de verbouwingen aan de oude victoriaanse huizen daar leiden tot dezelfde problemen als wij hier hebben. Door de verbouwingen heb ik schade aan mijn plafond en er is een kleine verzakking opgetreden."

Geen kwaad
De bewoners van de begane grond laten op dit moment een kelderbak aanleggen terwijl Wielinga's bovenburen bezig zijn met een dakopbouw.

De aannemer wil geen toelichting geven op het incident van vorige week.

Volgens de aannemer die de dakopbouw bouwt, Mourat Samanci, kan de uitbreiding geen kwaad: "Zolang de berekeningen van de constructeur kloppen, weten de bouwbedrijven prima waar zij mee bezig zijn."

Geotechnicus Harrie Dieteren bevestigt dat de oude houten funderingen hun beste tijd hebben gehad. "Het opknappen van de fundering is niet alleen maar een kostenpost, het verlengt ook de levensduur van het pand."

Met zo'n verbouwing wordt gelijk de fundering aangepast aan de moderne normen. Als de buren van zo'n pand hun  fundering niet aanpassen, dan kunnen er bij hen verzakkingen optreden. De fundering herstellen is minder riskant dan een bak eronder graven."

Risico's voor lief nemen
In de Van Breestraat, de duurste niet-monumentale straat van Amsterdam, waar eigenaren een relatief grote vrijheid genieten, vergroot een extra woonlaag volgens een makelaar de waarde van een beneden- of bovenwoning met ongeveer 400.000 euro.

Veel bewoners lijken de verbouwingsrisico's om die reden voor lief te nemen. Wielinga: "In eerste instantie proberen wij de schade in goed overleg met onze buren op te lossen, als dat niet lukt moeten wij misschien juridische stappen ondernemen. Hopelijk komt het niet zover."

Een dakopbouw in de Van BreestraatBeeld .

400.000

In de Van Breestraat in Zuid vergroot een extra woonlaag de waarde van een woning met ongeveer 400.000 euro, aldus een makelaar.

Wat doet de gemeente?

Niet alleen in Zuid wordt veel verbouwd, ook in West is het populair om huizen te vergroten met een extra woonlaag, met name onderkeldering. Dat leidt volgens stadsdeel West tot zorg bij omwonenden.

Stadsdeel Zuid heeft geen plannen de oude woningen extra in bescherming te nemen. "Als een aanvraag van een vergunning voldoet, kun je aan de slag. Onze afweging baseren wij op de adviezen die we inwinnen bij Waternet en de omgevingsdiensten. Werkzaamheden aan de fundering zijn een risico, binnen de bestaande keten proberen wij te voorkomen dat er meer incidenten zoals verzakkingen komen."

De gemeente meldt dat er geen centraal beleid is voor het voorkomen van verzakkingen door particuliere verbouwingen. "Elk stadsdeel bepaalt zelf of hier beleid voor komt, wij zien geen reden dit aan te passen. Eventueel kan dit veranderen als zich meer incidenten voordoen."