Direct naar artikelinhoud

Shanghai Bistro (5,5)

Zo flauw als de woordgrappen zijn bij Shanghai Bistro, zo bremzout is het eten. We voelen ons achteraf alsof we een pot hoisinsaus hebben leeggedronken.

Shanghai Bistro (5,5)
Beeld Mats van Soolingen

Het concept van Shanghai Bistro vind ik aardig: het is een eenvoudig eethuisje met een compacte, Aziatische kaart, waar alles zelf wordt gemaakt. De chef komt bij Bord'eau vandaan.

Vanaf de Van Wou zie je de koks met pannetjes en stoommandjes in de etalage staan. Er is een klein, overzichtelijk menu met wat dumplings, wat soepen, van die hippe gestoomde sandwiches en nog wat grotere gerechten.

Wel krijgen we gemengde signalen over wat we nou precies moeten verwachten. 'Bij Shanghai Bistro heb je het gevoel dat je daadwerkelijk in een kleine, urban bistro midden in het centrum van Shanghai zit' pronkt de website, en de chef is 'crazy about Chinese food'.

Tegelijkertijd staat overal waarschuwend 'Not Made in China!' op geschreven. Nu ben ik nooit in Shanghai geweest, maar volgens mij is dat daadwerkelijk een stad in China.

We hadden door de louter lelieblanke, hipbebaarde, duurbebroekte twintigersclientèle en dito personeel zelf ook al geconstateerd dat we hier niet bij Wing Kee zaten, maar als ze niet voor Chinees restaurant willen doorgaan, hadden ze de zaak ook gewoon een andere naam kunnen geven.

"Mamma mia, waarom denkt iedereen toch dat we Italiaans zijn?" vraagt de eigenaar van Trattoria Bella Napoli zich handenwringend af.

Het geheel heeft sowieso iets studentikoos. De wanden zijn volledig bedekt met zelfontworpen posters met woordgrappen, de een nog flauwer dan de ander. 'I like big buns and I cannot lie', 'I am soy in to you', afgewisseld met plaatjes van Kung Fu Panda en spreuken uit de Succesagenda van 1995 ('You can't live a full life on an empty stomach').

Onze ober komt ongeïnteresseerd over, de tap is kapot, de sake-gingeralecocktail is waterig en bij het raam waaraan we zitten, tocht het flink.

XO-saus
Snel door naar het eten dan maar. Laten we positief beginnen: het gestoomde broodje met gefrituurde gamba's en huisgemaakte XO-saus (€10) is erg lekker. XO-saus is een mega­hartige, pittige saus van gedroogde schelpdieren, ham en pepers: een diepe, heftige smaak die het erg leuk doet bij het wollige broodje en de krokante garnaal.

Het is wel aan de zoute kant, en dat geldt in nog grotere mate voor al het andere dat we krijgen. De black pepper softshellcrab (€9) is een ondefinieerbare berg van gefrituurde krab met gefrituurde knoflook en een heel dikke, overzoete, overzoute saus waarvan we zouden zweren dat er flink toegevoegd msg in zit.

Hiske VersprilleBeeld Oof Verschuren

Voor de char sui (Kantonees, gebarbecued varkensvlees, €10) geldt precies hetzelfde. Zelfs de bijgeleverde rettichpickles, die daar toch liggen voor het contrast, zijn veel te zoet. Als we vragen wat die plakkerige saus is die erbij ligt, zegt de ober: "Denk: babi pangang." Oké. Doen we.

'Nogal heftig'
De vegetarische dumplings (€7) gevuld met paddenstoel en kool bevallen iets beter: ze zijn mooi gevouwen en gevuld met wilde paddenstoelen en kool. De bieslookolie is opnieuw veel te zout: proeven deze mensen hun spullen niet?

De Potsticker dump-lings (guotie), dus met één kant gebakken en de rest gestoomd, zijn ook wel smakelijk, met een vulling van vet varkensgehakt met weer veel knoflook en witte peper (€8).

Bij het serveren van de kimchi (€5) waarschuwt de ober ons: hij is 'nogal heftig, zeg maar.' Waar wij verwachten dat de heftigheid zal komen door een misschien iets funky doorgeschoten ferment, blijkt dat weer iemand is uitgeschoten met de zout- en suikerpot.

Het is niet te eten en heeft werkelijk niks met kimchi te maken; het fijne melkzuurfris ontbreekt en de boel is bestrooid met koriander en pinda's. De ober beaamt dat de kimchi niet is zoals hij moet zijn, maar haalt hem niet van de rekening.

Intussen snakken we naar iets milds of groens: de enige groente die we binnenkrijgen, zijn de grote bossen koriander (ook geen neutraal kruid) waarmee alles is gegarneerd.

Best De steamed bun met krokante gamba en XO-saus is zorgvuldig bereid en lekker – wel te zout.

Minder De kimchi, om onduidelijke redenen geserveerd met pinda’s en koriander, is oneetbaar. De ober is het met ons eens, maar haalt ’m niet van de rekening.

Opvallend ‘Not Made in China!’ staat overal op. Ze hadden de zaak natuurlijk ook gewoon een andere naam kunnen geven.

Desgevraagd wordt ons bezworen dat er geen extra msg (ve-tsin) wordt gebruikt in andere gerechten dan de soep. Dat zullen we maar geloven, maar als je genoeg met hoisin, zwartebonensaus, suiker en soja strooit, kom je ook wel aan je ­glutamaatquotum.

Hoog-umami smaken
Al die tetterend zoute, mierzoete hoog-umami smaken, zonder contrast of tegenwicht, worden uiteindelijk een soort brij in je hoofd - je hebt geen idee meer wat je zit te eten. Na afloop voelen we ons alsof we een pot hoisin hebben leeggedronken.

Mijn idee is dat als je ergens van houdt, je er méér van wilt weten. Hoewel het leuk is dat ze zelf hun buns en XO-saus maken, heb ik bij Shanghai Bistro weinig echte interesse in de Chinese keuken gezien.

Ach: iedereen mag zich van mij laten inspireren door welke keuken dan ook. 'Laat honderd bloemen bloeien,' zei Mao al (die hangt hier dan weer niet aan de muur). Als het maar lekker is. Maar dat moet het dan wel zijn.

Vorige Proefwerken
De Vrouw met de Baard (8,5)

The Avocado Show (6,5)
Bordewijk (8,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Shanghai Bistro

Van Woustraat 110, 1073 LS Amsterdam
ma-vr 18.00-23.00,
za & zo 12.00-23.00 uur
020 2358815
www.shanghaibistro.nl